tisdag 25 juni 2013

Stiga och ursprungslandet

Jag köpte en ny Stiga gräsklippare och efter 3(!!) veckors leveranstid så damp den äntligen ner. En italiensk maskin... vilket utan att ta heder och ära av Italien inte klingar lika bra som namnet Stiga och Tranås när man bor i Göteborg och får åka 50 tals spårvagnar igen för att de nya fina italienska rostat sönder på några vintrar.

Har lärt mig att Stiga inte längre producerar i Tranås utan lämnar Sverige helt.

Jag har egentligen inga synpunkter på det mer än att jag vill ha valuta för mina pengar. Efter 1 timmes körning med min nya Stiga så kom det rök och bränd doft från motorn. Den fick vila och jag har lärt mig tomten får klippas i etapper när man har Stiga.

Stiga har ingen egen serviceorganisation i Sverige. När jag ringde till en av de externa man flaggat in så hade vi först en högst förutsägbar diskussion om jag som köpt via internetförsäljning skulle få någon service/garanti. Det får man om man sätter axeln emot.

Dock upplyste personen mig att det tar lång tid att få reservdelar (från Italien) när man har en Stiga så minst 2 veckor handlar det om. Han passade också på att konstatera att han var elak som sa att jag borde köpt en tysk maskin istället för italienska Stiga.

Ett varumärke är mer än ett namn och jag tvivlar ärligt talat på att Stiga har någon ljus framtid i Sverige efter att ha konfronterat deras a) leveranstid b) kvalitet c) serviceorganisation.

Italienska GGP, Global Garden Products, lämnade beskedet i december och varslade 175 anställda: Tillverkningen av Stigas gräsklippare flyttas från Tranås i Sverige till Campigo i nordöstra Italien.
Nu får beslutet skarp kritik, skriver Dagens arbete.
– Jag är förvånad över vilka åtgärder GGP vidtar, säger Mikael Eriksson vid Arbetstagarkonsultation som granskat grunderna för flytten.
Enligt konsultrapporten har Stiga i Tranås de senaste sju åren bidragit med över en halv miljard kronor i aktieutdelning, stått för 80 procent av försäljningstillväxten och visat upp en klart bättre lönsamhet än produktionen i Kina, Slovakien och Italien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar