fredag 31 maj 2013

Sandstorm intervjuer

Tre intervjuer med Sandstorm VDn finns på denna sida. De två sandstorm bolagen är som bekant royalty bolag.

Översta från Youtube är färskast men har dåligt ljud så man får vrida upp. De två översta under är lite äldre men mycket väl värda att lyssna på.

Jag har tagit in Sandstorm Metals and Energy baserat på:
1. Smart upplagd kvalitetsroyalty på enorma bolaget Xstrata's projekt ger med minimal risk runt 12 mcad/år med början i höst att jämföra med börsvärde justerat för kassa och skulder på runt 83 mcad. Även när det så småningom blir skatt på det så är det fina nettopengar som med tanke på det gruvprojektets uppsida är långsiktigt attraktiv.

Risk för fallande kopparpris? Jag sa ju att det var smart upplagt... 3.30 usd koppar idag vilket innebär att avtalet säger att Sandstorm köper sina årliga 5 miljoner pound koppar för 80 cent. Om koppar däremot faller och bryter 2.75 usd så faller inköpspriset till 55 cent.

2. SND ger exponering mot palladium som är en intressant metall. Man har avtal att köpa 35% av produktionen från http://www.colossusminerals.com/ som snart är igång med sin produktion.

För palladium betalar Sandstorm 100 usd/oune med första leverans i slutet av 2014. Ingen vet riktigt hur mycket av den extremt höggradiga malmen det finns där. Det är en av de genom tiderna häftigaste gruvorna som funnits kan man nog lugnt säga. Bröts för hand tills dagbrottet syntes från rymden.

3. Man har en naturgas royalty som jag inte har fullt grepp på vad gäller vilken tid man ska förvänta sig. Men när den är uppe i full kontrakterad kapacitet förväntas den vid 4 usd gas ge runt 15 musd. Min bedömning är att de stigande gaspriserna förbättrar läget för denna royalty.

4. Man har en royalty på en del av en av världens största koppar/guldgruvor i Mongoliet.
Alltså man har en royalty på en del av gruvområdet som väntas brytas i framtiden och då på koppardelen. I dagsläget ligger den planerad 9 år bortåt i tiden... men kan tänkas flyttas fram. Poängen är väl att den royaltin troligen kan fungera som en utmärkt pensionsförsäkring för de flesta läsarna... långt minelife.

5. Ytterligare en royalty adderades idag på Canadian Zinks högkvalitativa fyndighet. Man kan nog kallt räkna med att som marknaden för finansieringar ser ut nu så var villkoren rätt bra för Sandstorm Metals & Energy.

Jag tycker inte det är fel att argumentera för att royaltybolagen rent generellt är vinnare på dessa marknader vi ser. Såväl produceerande bolag som blivande producenter är desperata för finansiering och royaltybolagen plockar iskallt de bästa blivande lågkostnadsproducenterna till mycket förmånliga villkor.

Som alla säkert vet så är poängen med royaltybolag att man slipper oroa sig för 10-15% kostnadsökningar varje år och man slipper till största delen riskerna för skattehöjningar och operationella risker. Dessa får producenten bära. Royaltybolagen är däremot med på hela uppsidan vad gäller ytterligare fyndigheter på tomterna.

Igår så pratade vi ju om balansräkningar så det kan vara värt att nämna lite om hur denna ser ut för SND.
- Skuldfri
- Man driver ju inte själv några gruvor eller gaskällor så man har några få anställda tjänstemän och löpande utgifter är främst att man kommer köpa in gas för 1 usd, koppar för 50-55 cent, palladium för 100 usd/ounce etc. Detta baserat på redan gjorda kontrakt som är betalda till största del.
- Vi pratade ju om hur bolagen igår hade två källor av kapital: 1. Aktieägare och 2. Långivare. I dessa bolag så kan vi ju då lägga till vinster som är rätt lätta att räkna på när man slipper alla dolda kostnader i miningbolagen.

Som jag har antytt tidigare så är det denna typ av bolag jag ser som min framtid i miningsektorn, både inom guld och övriga råvaror. Detta är typen av bolag som inte blir sämre med tuffa tider. Visst börskurserna kan ta stryk men bolagen utvecklas stadigt vidare och är ett mer direkt play på enbart råvarupriserna + produktionsvolymerna än producenterna själva.

SND har som bekant också ett systerbolag som heter Sandstorm Gold. Det är mycket sannolikt att jag kommer handla aktier i dom senare under sommaren eller hösten. 

Till gårdagens diskussion skulle jag också vilja göra ett tillägg: Glöm inte att om ett bolag har både skulder och aktieägare så har långivarna företräde att få sina pengar återbetalda innan aktieägarna har något värde alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar