lördag 25 maj 2013

Löftet....*

Har suttit och tittat på mitt tunga innehav Eagle Energy Trust.

Jag är ju en notoriskt trader men efter att nu ha läst på igen så ska ju utfärda ett löfte som inte låter som så mycket men som är en stor grej för mig...

Jag kommer INTE att sälja/trada några Eagle Energy Trust för trading på den här sidan om 8 cad baserat på att den är så kraftigt undervärderad att jag inte får ihop risk/reward ekvationen. Vid 7.7 cad som den stängde på (efter att ha gått starkt i veckan) så har vi idag avkastning från utdelning om 13.6% och bolaget säger att det krävs ett par kvartal om WTI olja om 70-80 usd för att rucka på den.

Vad är en rimlig aktiekurs? 10.50 cad skulle ge dom samma direktavkastning som mycket jämförbara Argent. Det bolaget är något större och har idag mer av Brent priser (jag ser E's mer WTI mer som en möjlig uppsida) samt har något lägre belåning. Men 9.5 - 10 cad känns som en högst rimlig kurs för Eagle.

Jag har typ 6.80 i GAV för Eagle och det enda jag känner lite ånger över är att när jag tittade på bolaget (speciellt när utvecklingen bekräftades i senaste rapporten) så tillät jag mig att tycka att det var lite för bra för att vara sant, jag måste ha missat något.... det gjorde att jag inte köpte ännu fler aktier vilket var synd.

Det är för övrigt lite av det som fått mig att senaste tiden öka i Dorchester. För mig känns nordamerikansk naturgas som rätt råvara inför kommande sommar, höst och vinter. Jag räknar med att Dorchester kommer tjäna både på ökade volymer, ökade priser och fler affärer på ägd mark och naturligtvis med MLP strukturen att det kommer generera ökade utdelningar vilket i sin tur förr eller senare kommer ge omvärdering. Ingen hävstång med lån i bolaget är ovanligt.... vilket tillsammans med låga risken man får från diversifierade royalties gör att jag tillåter mig äga tyngre position i bolaget än jag annars skulle ha gjort.

Jag kände att jag behövde uttrycka min entusiasm över Eagle Energy's utsikter och det fick bli på detta viset.... Det är rätt fantastiskt att man kan köpa en aktie där utdelningen ser stabil ut på 13.6%... redan i julas när la säkert 100 timmar på att läsa om högavkastare så minns jag hur jag funderade över hur stor skillnad det är jämfört med PM sektorn där bolagen sällan eller aldrig fick något över till aktieägarna. Det fungerade så länge som guldpriset varje år övertrumfade det kraftiga kostnadstrycket i branschen (till ledningarna fanns det ofta pengar över) men vid stillastående eller fallande priser så ska gudarna veta att bolagen inte ser vackra ut. Bolag som vid beräkningar om 30 eller 35 usd silver ser väldigt intressanta ut ser oftast rent ut sagt anskrämliga ut om man funderar i termer av 20-22 usd och jämför med vad som finns inom utdelningsrika bolag.

Det i sig gör ju att man kan fråga sig om det kan ändras lika snabbt inom t.ex oljesektorn. ABSOLUT... är svaret... det har vi sett tidigare! Men en skillnad är att kostnadstrycket/inflationen är mycket lägre och en annan skillnad är att hedgning av priset man säljer råvaran för har en helt annan klang inom olja och naturgas än inom PM. Men återigen, absolut, poängen med mig som investerare är att jag inte har någon religion, jag är ute efter att tjäna pengar och jag inser att olika sektorer har sin tid i solen. Som det är nu så tror jag som sagt att solen roterar mot att lysa på amerikansk naturgas. Hur länge PM stannar i skuggan är svårt att säga, en sak som kanske behöver hända är konkurser och nedläggningar så att vi får bort kostnadstrycket i branschen. Jag tror som sagt vi kommer se mkt av det kommande månader.

En sak till jag måste säga återigen :-) .... det är skitskoj att researcha nya bolag och branscher... och det är absolut inte begränsat till enbart energi, tvärtom. Jag plöjer ett stort antal bolag med speciellt fokus på branscher jag tror på samt bolag med förmåga att leverera fritt kassaflöde tillbaka till aktieägarna i form av utdelningar. Så för att återanknyta till rubriken, "Löftet" skulle lika gärna kunna handla om att framöver skriva om många nya och spännande bolag.

*(gäller under 8 cad och om jag inte pga förändrade fundamenta påpekar att det behöver hävas)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar