fredag 10 maj 2013

Kanonrapporter från två av mina bolag

Energy Transfer (ETE:US). Bolaget är aningen komplicerat i det att mer relevant är att titta på ETP:US då ETE's inkomster till stor del kommer från s.k IDRs (man tar utöver sin ägarandel ca 50% av vinsttillväxten från ETP genom IDR).

Nåväl, ETP visade en vinst och kassaflöde som oväntat bra täckte deras utdelning och i MLP är det kodsnack för att utdelningen lär höjas nästa kvartal. Det mesta av den höjningen landar hos ETE som alltså också lär få fart på utdelningshöjningarna.

Sen den stora grejen.... Eagle Energy Trust... jag tror detta kan bli något riktigt bra kommande månader. Prioriterar att få ut kommentaren och plankar därför vad jag skrev nyss på portföljsidan:

Kanonrapport.... jäklar vad bra att jag hann in tungt innan den. Här pratar vi om ett bolag som är lågt belånat och nu håller på att "växa in i kostymen". Med det menar jag att inte bara är utdelningen allt säkrare utan man blir alltmindre beroende av s.k DRIP för att klara av den genom att bolagets produktion är stark, priserna har varit bättre än väntat och valutan gynnar dom. OM bolaget genom produktionsökningar mot säg 3500 fat/dag närmar sig att vara fullfinansierade utan DRIP så tror jag 15% utdelning snart är historia och med tanke på den låga belåningsgraden kan man mkt väl tala om 10% och därmed stor kursuppgång. Återigen, rapporten idag var mkt bra.

Får man dipp under slutet av dagen ner mot säg 6.90 så tycker jag man ska vara alert och fundera på att ta in den om man inte äger den. Tiden fram till dess kan ju användas till att läsa rapporten.

Ska tillägga att jag sitter och håller på mitt nya naturgasbolag. Min tanke var att försöka tajma skrivandet om det med svaghet i aktiekursen vilket vi så här långt inte sett. Ingen dramatisk uppgång, typ 5% på mitt köp men det kombineras med att detta relativt stora bolag har ovanligt låg omsättning och min tanke är att vi rimligen har minst 30 dagar av stiltje på naturgasmarknaden kvar, dvs ingen brådska att skriva när målet är att de som ev vill köpa in sig ska komma in till så låg kurs som möjligt. Idag gör ju dessutom USD att aktien blir extra "dyr".

Om PM och PM bolagen. Jag upprepar vad jag sagt tidigare. Jag ser ingen anledning att vara tungt exponerad mot denna sektor i nuläget. Sommaren är säsongsmässigt oftast svag både vad gäller aktierna och i viss mån metallerna. Kineserna handlar guld för fulla muggar och håller marknaden någorlunda flytande. Indierna har slutat handla silver läste jag men handlar guld inför deadline inom kort när regeringen ska göra det mycket svårarare att handla guld. Jag har ingen aning om regeringen kommer lyckas med det... men Indien är världens största guldimportör och jag kan inte direkt påstå att det ser ljust ut när det efter någon form av spurt inför deadline sen riskerar tvärnita i efterfrågan från det landet.

Jag är väldigt nöjd med att jag besparat mig själv och kanske läsare mycket smärta genom att fånga upp vad som händer i Indien och det tilltagande allvaret i det, tidigt, för kanske 6 månader sedan.

En annan trend är ju alla skattehöjningar i påstått säkra länder och delstater. Quebec i Kanada var ju tidigare i topp med Nevada. Nu genomför även den kanadensiska delstaten kraftiga skattehöjningar för mining sektorn. Det liknar närmast mobbing och jag undrar lite hur man tänker om man inte så här strax före sommaren tar till sig verkligheten.... Kanske är man den verklige "Contrarian", kanske är man enbart förlamad när vi rör oss in i en tid av smärtsam bear market. Min gissning är nog det sistnämnda.

Jag personligen håller hög likviditet, låg andel PM bolag (jag har däremot mkt guld silver metall i bankfacket) och jag föredrar i detta läget trading i högkvalitativa högavkastare. Mot slutet av sommaren så kommer jag ta mig en ny titt på PM bolag av HÖG KVALITET med bra balansräkning och förmåga att överleva även om vi ser säg 1200 usd guld under ett år eller så.

1 kommentar:

  1. Varför har eagle energy trust gått från över 10 till dagens nivå under senaste året? Ngt problem man fått kontroll över?

    SvaraRadera