fredag 31 maj 2013

Att använda kanadensiska sajten SEDAR för att komma åt bolagens rapporter.

När vi diskuterade räkenskaper och speciellt balansräkning igår så visade det sig ju att Lydian inte hade sin senaste kvartalsrapport på hemsidan. Hemsidorna är att betrakta som marknadsföringsmaterial och bolagen har ingen plikt att "sköta sig" så det är nödvändigt att kunna hantera SEDAR när man på hemsidan inte hittar det man behöver.

Så därför, kort introduktion av den sajten:
1. http://sedar.com/
2. Välj Engelska (i alla fall om du hade lika svårt med franskan i skolan som jag)
3. Klicka på "Search database" högt upp aningen till vänster.
4. Klicka på rutan "Public Company" nere i mitten
5. Under "Company name" skriv t.ex Lydian, Aurcana eller vad det nu är. Notera även tidsintervallet du kan lägga på sökningen. Är du nu ute efter Q1 2013 så kanske man begränsar till sökning mellan 2013-03-30  till typ dagens datum.
6. Du kan även välja i rullgardinen "Document type". I detta fallet skulle vi isåfall välja "Financial Statements". Andra vanliga är "Management Discussion and analysis (MD&A) samt "Technical Report 43-101". Är man van att skumma väljer man inget där utan låter alla dokument listas och väljer därefter.
7. Titta sedan på listan du får upp utifrån vad det är för dokument och vilket datum det har. Klicka på rätt dokument (inte bolagsnamnet)
8. Fyll i "Code verification" för att visa att du inte är någon dator.
9. Filen kommer öppnas som pdf. Notera att du bara kan ha en fil öppen i taget. Dvs vill du öppna ner två närliggande kvartalsraporter för att spara så klipp ut med Acrobats ögonblicksbild "snapshot" (klistra in i word eller liknande) eller spara ner hela dokumentet.


Jobbigt? Inte jätte när man vänjer sig men det är naturligtvis enklast om man hittar det man söker på bolagens hemsida. På Sedar är det tvång att publicera så där finns det alltid.

Nu har vi ju främst diskuterat räkenskaperna. Men jag vill också slå ett slag för MD&A som i princip är den mer lättuggade och fylliga bihanget till räkenskaperna i kvartalsrapporten (kanadensiska bolag delar i princip på kvartalsrapporten alltså). Där finns ofta väldigt intressant information, inte minst negativ info som bolagen vill få ut för att ledningen inte ska komma i klammeri med rättvisan, få stämningar från missnöjda aktieägare etc... men absolut inte sätta i pressreleaser.... Blanda dock inte ihop den typen av info med all standardtext med standardvarningar om allt möjligt hemskt som kan hända dom typ att kursen kan tänkas går ner om kärnvapenkrig bryter ut....

2 kommentarer:

  1. Är Dorchester Minerals också en aktie som måste ringa in??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, med Avanza men inte via Nordnet. Mkt irriterande.

      Radera