torsdag 30 maj 2013

Atna, läget går från illa till värre och vad vi kan lära av deras öde

Där kom det väntade beskedet, Atna sätter i praktiken sitt huvudprojekt Pinson på delvis Care and Maintenance vilket är nedläggning light.

Sub 1400 usd guld några veckor var vad som behövdes för att knäcka dom.

Atna Resources Ltd. ("Atna" or the "Company") (TSX:ATN / OTCQB:ATNAF) advises that, effective immediately, it is reducing the pace of underground mining operations at its Pinson gold mine located near Winnemucca, Nevada. In consideration of the current gold market, operations at the mine are being temporarily downsized to focus on mining developed reserves, while maintaining core personnel and contractors.

The immediate goal of this decision is to produce sufficient gold sales to support operations and maintain underground infrastructure, while the mine plan is being re-engineered to reduce overall cost structures. All aspects of the current mining methods employed at Pinson, combined with existing third party mining, transportation and processing contracts, will be reviewed during this evaluation. As a result of this decision, previous production guidance at the Pinson Mine is withdrawn. Hela releasen


Jag har ju åtskilliga gånger här på bloggen pekat ut svagheterna i Atna för att varna. Efter senaste rapporten så fick ju alla som grundläggande klarar av att läsa en balansräkning också facit på det vilket jag också skrev om då i artikel och kommentarer under artikeln.

Om vi tittar på Atna nu så skulle jag vilja påpeka för läsarna att detta är urtypen av exempel på att LÄGRE KURS BETYDER INTE ALLTID BILLIGARE... Som jag var inne på tidigare så är min gissning att Sprott som är långivare till överbelånade Atna och som hoppas börja få amorteringar i höst.... att dom kommer förlora pengar. 

Notera att det inte alls var länge sedan kommentarer från andra skribenter handlade hur många miljoner usd per månad Atna fick över och låt mig försäkra att det inte är 100 usd guldpris som är förändringen (det är att 100 usd guld ner gör att det inte längre går att dra in pengar för att täcka förluster)....

Det är som sagt viktigare än någonsin att kunna läsa och dra slutsatser från balans och resultaträkningar för det finns många, många bolag därute nu som är tickande bomber, med det menar jag att de varje månad bränner säg 15-20% av kvarvarande kassa utan möjlighet att göra PP. Vad ni behöver göra är att räkna ut historisk burn rate/månad, jämföra med kassan och om den faktorn är ogynnsam fråga er om någonting drastiskt har förändrats till det bättre.

Om ni genom att på detta enkla sätt klarar av att "stresstesta" era bolag så kan man tämligen enkelt undvika att förvandla en förlust till en stor förlust. D.v.s, med lite grundläggande redovisningsmässigt tänkande så kunde man enkelt inse att Atna i en marknad för guld där sentimentet blev sämre just blev en nedräkning mot noll där pengarna skulle ta slut om inte a) guldpriset steg brant b) PP gjordes (och förstå att a & b hänger ihop dvs om inte guldpriset stiger så försvinner chansen till vettig PP).

Vi kommer se mycket mer sådant här om inte guldpriset snabbt hoppar upp mot säg 1600 och jag säger det för att återigen poängtera att lägre aktiekurs som regel INTE då kommer betyda att bolaget är billigare utan att möjligheten att finansiera sig externt håller på att stänga. I fallet Atna så är kanske deras bästa chans att Sprott just riskerar förlora sitt lån om dom inte hjälper till att prångla ut en PP. Priset på den isåfall vill man nog inte tänka på...


På ett fullständigt annat ämne: Snubblade över en länk när jag googlade ett företag som heter Atico Mining som är guld/koppar/silver i Colombia. Initiating coverage från Stonecap 

En del spektakulära borresultat i det företaget och stora delar av Fortuna Silver gänget.

Enligt önskemål från kommentarerna, "stresstest" av Lydian:
Tanken med detta är ju att visa hur snabbt och enkelt man kan skaffa sig en uppfattning av den finansiella hälsan hos ett bolag inom t.ex gruvsektorn genom att titta på främst balansräkningen.

Själva idén är att det ska vara ytligt, okomplicerat och snabbt gjort då man som placerare löpande behöver följa stort antal bolag.

1. Ta fram hemsidan: http://www.lydianinternational.co.uk/
2. Leta fram var Financial statements & reports finns. Oftast under "Investor" etc men kan vara på andra ställen.Ta fram den senaste kvartalsrapporten (typiskt... under all kritik Lydian... dom har inte den senaste på hemsidan vad jag kan se, bara till Q4 2012) Vanligtvis finns detta på hemsidorna och jag är rätt säker att jag genom att behöva gå till www.SEDAR.com tappar många läsares vilja att "följa" men det finns inget annat val i detta fallet. (Klipper den från Sedar, se nedan)
3. Öppna även news sidan på deras hemsida så att du får senaste månadernas rubriker.  Det vi letar efter är om något skett efter senaste kvartalsrapporten, t.ex en PP, nytt lån etc. 2 minuter titt ger att senaste PPn gjordes mars 2012 och gav över 40 mcad.
Lydians balanräkning per sista mars 2013

4. Titta främst på engelska ordet "Current" både i form av current cash och current liabilities. Brukar betyda det som är aktuellt inom en 12 månadersperiod dvs sånt som är lättåtkomliga pengar och skulder som ska betalas runt hörnet. Även andra skulder är naturligtvis intressanta medans det är rätt sällan så mycket andra tillgångar som är av intresse när vi tittar på det vi gör idag.

5. Lydian ger oss rätt bra info, man ger inte bara läget 31 mars 2013 och drygt ett år tidigare (jan 2012) utan även läget 3 månader tidigare. Exemplariskt uppställt.

6. Kassan var alltså 30,9 mcad för 2 månader sedan. Skulder runt hörnet är 6 mcad och övriga långfristiga skulder under miljonen. Redan här kan vi ju se varför jag varit på bolaget tidigare. Hälsosam situation som resultat av den stora PPn som gjordes ett år tidigare.

7. Burn rate: Första kollen säger att bolaget bara tappat ca 2 mcad på ett kvartal, dvs i den takten klarar man med 31 mcad kassa typ 4 år utan finansiering (borträknat uppstart). Vill man (vilket man vill när det ser sämre ut än detta) så kan man kolla hur mycket som kommit in på tecknade warranter under kvartalet för att justera den kvartalsvisa burn raten. Finns inte med ovan men räkenskaperna visar att 2 mcad kommit från warranter och optioner senaste kvartalet. Dvs inte helt oväsentligt var verklig burn rate inte 2 mcad utan 4 mcad. Fortfarande utmärkt läge dock. Värt att betänka är att problem ofta går hand i hand med fallande kurs = ofta lägre warrantintäkter (inte relaterat till Lydian utan allmän kommentar). Dvs det är också relevant att titta på kommande månaders ev warrantdatum och kurser för att se om pengar är på väg in (en av de viktigare sakerna att studera vad gäller Aurcana kommande 6 månader för övrigt och då i kombination med det nyss upptagna leverantörslånet)

Resultaträkningen?? Lydian gjorde till skillnad från Atna förlust per 31/3 2013.... (se länken i början av bloggen till tidigare blogginlägg om Atna's rapport och diverse ironiska kommentarer). Resultaträkningar är ofta förrädiska och ibland får man intrycket att bolagen utnyttjar det i sina pressreleaser.

Hoppas detta visar hur jag snabbt "skummar" bolags finansiella hälsa. Viktiga poänger är att tidigare behövde vi bara göra detta på små Venture juniorer. Dagens tuffa börs/finansieringsklimat innebär att man behöver göra det på allt större bolag. En ytterligare viktig poäng är att ett bolag som producerar eller startar upp har mycket högre minimi burn rate. Dvs det är mycket svårare att gå ner på sparlåga om ni förstår vad jag menar. Lydian har idag möjligheten att sakta ner och överleva länge utan problem. När dom ev fattar uppstartsbeslutet så förändras det.

Ett bolag i liknande situation som Lydian är för övrigt Victoria Gold. Oerhört stark finansiell situation sist jag tittade och det innebär att man som placerare har en lottsedel med lång löptid... Det är svårt för mig att förstå de som köper lottsedlar med kort löptid (dvs de som kräver bra aktiemarknad för att kunna göra PP vilket i sin tur kräver rejält uppställ i guldpriset). Ofta handlar det troligen om att det är personer som inte kan utföra ett grundläggande "stresstest" utan tittar på en pressrelease och ser "vinst".  Man kan som sagt spara en hel del pengar på att kunna göra en enkel sådan här koll. Gudarna ska veta att det inte skyddar en från alla förluster, men väl en del... och för mig är det intressant för man ser en del rätt stora nyhetsbrevsförfattare etc som inte verkar syssla med sådant här...


19 kommentarer:

 1. Hej OB
  Skulle du vilja lära mig och andra som läser din blogg varje dag hur man "stresstestar"
  "räkna ut historisk burn rate/månad" Skulle du kunna göra ett praktiskt exempel på Lydians balans och resultaträkningar, så att vi får lära oss vilka siffror som vi ska ha koll på... Ja jag vet att jag begär mycket av dig:) och ett stort tack för ditt dagliga arbete med bloggen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, vi kan ta Lydian och illustrera hur man kan gå till väga för att titta på detta. Jag försöker göra det lite löpande under dagen och lägger det sist i ovanstående blogg då länkarna till källorna inte blir klickbara om jag skriver svaret här.

   Radera
 2. TOTAL ASSETS = all utgifter under tre månader, 86,092,312mcad
  TOTAL EQUITY = alla inkomster under tre månader, 79,199,547mcad
  DOM HAR GJORT EN FÖRLUST OM 6,892,765mcad dom senaste tre månaderna?
  Tänker jag rätt nu OB?

  TOTAL NON-CURRENT LIABILITIES = långfristiga skulder?
  TOTAL CURRENT LIABILITIES = skulder runt hörnet?

  Jag förstod inte hur du räknade ut Burn rate = 2mcad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tillgångar finansieras ju av lån eller aktiekapital.

   Ett annat sätt att uttrycka det:
   Totala tillgångarna = Totala skulderna + Aktieägarnas kapital eller:

   Aktieägarnas kapital = Totala tillgångarna - totala skulderna

   Fortsätter nedan:

   Radera
 3. Om Lydian borrar för 5 mcad så kommer dom att kalla det för att dom gjort en investering. Dvs något som ska skrivas av mot vinster i kommande produktion.

  Fundera på det lite tillsammans med ekvationenen ovan... Fundera på hur de tre bitarna
  Totala tillgångar=Skulder+aktieägarnas kapital

  hur dessa tre påverkas av 5 mcad borrning i Lydians fall.

  SvaraRadera
 4. Nästa steg är att titta på vad totala tillgångarna är:

  Det kan vara kassa och det kan vara gjorda investeringar.

  Före borrningen så var det kassa. Efter borrningen var det en gjord investering.

  Borrningen förändrade alltså inte i Lydians fall skulder eller eget kapital (ännu) men den kastar om inom tillgångarna från likvida (current) tillgångar till investeringar.

  Investeringar kan ha långsiktigt värde eller som i fallet Pinson, mer tvivelaktigt värde (vilket leder till "pappersförlust" genom avskrivning.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är alltså mest intresserad av den delen av tillgångarna som är likvida, current och hur mycket av dessa bolaget har och hur snabbt dessa kan förväntas försvinna per kvartal/månad/år. Dvs "burn rate".

   Det är då främst kassan även om vissa bolag ibland har värdepapper som kan vara hyggligt likvida.

   Radera
 5. TOTAL ASSETS = Totala tillgångar
  TOTAL EQUITY = SUMMA EGET KAPITAL
  förlåt OB men jag fattar ingenting, det blir ju inte lättare av att det är på engelska:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Total assets = Equity + Liabilitites

   Totala tillgångar = Eget kapital + Skulder

   Dvs totala tillgångarna har finansierats av aktieägare och långivare.

   Det är första biten, andra biten är att det finns olika typer av tillgångar som är olika lätta att omsätta i reda pengar.

   Speciellt investeringar (non current assets) är i detta fallet mindre intressanta än (current assets) såsom kassan. Orsaken är att när utgifterna för dagen är större än inkomsterna och bolaget inte kan omsätta sina "non current assets" (såsom gjorda borrningar) i reda pengar då kan man gå i konkurs även om totala tillgångarna överstiger skulderna och Eget kapital är positivt.

   Mer tydligt vad jag menar?

   Radera
 6. Ett stort tack för ditt tålamod OB:) Jag skulle behöva gå en kurs hos dig, känner mig riktigt dum...

  Så det viktigaste att titta på är:
  TOTAL CURRENT ASSETS = PENGAR PÅ BANKEN, ELLER SOM DOM TILLGÅNG TILL SNABBT?
  TOTAL CURRENT LIABILITIES = skulder runt hörnet?

  så om det första minskar och det andra ökar är det en stark säljsignal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriver det uppenbara, man måste ju hela tiden lära sig nya saker och man lär sig inte om man inte söker kunskap. Jag är ingen lärare och läste sån här teori för 20-25 år sedan så du får ta det för vad det är...

   Det andra jag skulle säga är att det alltid är tveksamt att generalisera men det vi höll på med här var ju i princip att se signalerna om att ett bolag börjar bli i behov av att återvända till de som ger dom nya pengar... och de två grupperna var ju:
   - Aktiägare (PP)
   - Långivare (lån)

   och att orsaken är att tillgångssidan blivit sned med för mycket "investeringar" och för lite kassa (current assets)

   Så ja, i princip som du säger: Om Current liabililities kryper upp gentemot current assets så är det dåligt, samma sak om current assets verkar ha trend mot noll...

   Radera
 7. Så från Januari 1 2012 har dom ökat likvida medel från 13,530,367 till 31,681,708 i Mars 31 2013 medans skulderna runt hörnet är i princip detsamma runt 6mcad.. Då är dom mer likvida idag än för ett år sedan..stämmer detta OB? nu är jag så himla trött i huvudet av all tänkande..Du är riktigt duktig på detdu gör och jag uppskattar verkligen din blogg ska du veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att dubbelkolla skuldsiffran så stämmer det absolut.

   Kassan har ökat från 1 jan 2012 till sista mars 2013 precis som du säger.

   Orsaken är att man drog in ca 45 mcad från aktieägarna i början av mars 2012. Dvs utan det så hade pengarna varit grundligt slut. Lydian är ju inget producerande bolag med inkomster utan får som sagt bara pengar från aktieägare och ev långivare.

   Radera
 8. Ob jag gick in på Aurcanas hemsida och försökte hitta deras senaste kvartalsrapporten, men jag hittar den inte, kan du hitta den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är ett exempel på bolag där man lagt dessa på annan plats. Ligger under rullgardinen "Corporate"

   Radera
 9. Ett jättetack!! Ob

  Current assets March 31 = 28,916,288 December 31 = 20,881,560
  Current liabilities March 31 = 31,736,780 December 31 = 13,682,744

  Likvida medel har ökat, men oj vad skulderna runt hörnet har ökat. Vad ska vi dra för slutsats av detta? ska vi börja oroa oss??

  SvaraRadera
  Svar
  1. AUN har warranter som ska tecknas samtidigt som ett lån förfaller. Ungefär lika stora belopp. Det är som jag ser det viktigt att kursen är stark nog för att trigga de warranterna och den kursen är aningen under dagskursen har jag för mig.

   Aurcana har flaggat för att man måste ha in mer pengar från långivare eller aktieägare redan innan detta ovan. Man har antytt att långivare kommer ställa upp.

   Radera
 10. http://www.aurcana.com/i/pdf/AUN-2013-Q1-FS-final-May-14-cleaned.pdf

  SvaraRadera
 11. Stort tack! Mycket lärorikt.
  /Ranger Joe

  SvaraRadera