tisdag 9 april 2013

Vad banken säger och inte säger

Ur Di:

Henrik Lundin, chefsstrateg på Nordea, förstår om familjer med höga lån inte väljer att amortera i första hand.
”En extra amortering på till exempel 50.000 kronor sänker inte de månatliga kostnaderna nämnvärt vid stora lån. Här kanske det vore bättre med att spara i en mix av aktier och räntebärande placeringar för att få högre avkastning på sikt”, säger han.

Det fina med det är att då tjänar vi pengar såväl på lånen dom har kvar OCH på aktiefonderna dessa hushåll placerar i.

Om dom däremot amorterar så förlorar vi ju på banken både på uteblivet räntenetto och inga fondavgifter för att inte tala om de dolda courtageavgifter vi lägger in där också. Så vi kallar våra säljare för rådgivare och jobbar hårt för att få våra kunder att låna och placera.

(Kursiva stycket är inte Henrik Lundin och Nordea's uttalade åsikt utan en logisk fundering från mitt perspektiv hur dom möjligen resonerar)

Min åsikt är att uttalandet från Nordea chefen är närmast skamligt och även utan mitt spekulerande ytterst avslöjande. Man anser att inte ens de som har de största lånen ska amortera på dessa utan uppmanar dom att istället spekulera på börsen.... makalöst. 

1 kommentar:

  1. "En extra amortering på till exempel 50.000 kronor sänker inte de månatliga kostnaderna nämnvärt vid stora lån"

    Man nämner sällan ränta på ränta effekten när man pratar om skulder. Att vinna mer på börsen än vad man sparar på amortering är väldigt svårt över tiden om man räknar med ränta på ränta effekten.

    SvaraRadera