tisdag 9 april 2013

När politiker ska sätta priser istället för marknaden

Jag skulle vilja berätta om ett par saker som fascinerar mig i vardagsekonomin.

När vi skaffade vårt tredje barn så inträffade något jag påmindes om igår.

Temat är politiker och byråkrater som under täckmantel av välvilja förstör marknadsekonomin.

Nåväl, för kanske 5 år sedan satt vi i en taxi och lyssnade på chauffören förklara (han var kunnig :-)) att Länsstyrelsen hade reglerat att priserna skulle vara (kanske) 60% högre för vår taxiresa än när vi hade två barn.

Under vår vänliga diskussion frågade jag honom om hans VW bil som kunde ta en passagerare extra var dyrare att köpa in än en vanlig V70 eller XC70 som får ta fyra passagerare. Hans svar var Nej. Jag frågade om han hade högre lön än dom som körde fyra. Svaret var Nej. Den högre avgiften var bestämd av Länsstyrelsen.

Igår var min fru på Capio vårdcentral för att få ett intyg utprintat där namn och datum samt sjukdomsorsak Vattkoppor behövdes för inställd flygresa för ett av våra barn.

5 minuter arbete av ej sjukvårdsutbildad personal som rimligen skulle klassas som lågavlönad.

Pris 360,-

När man frågar om rimligheten i detta så görs inget försök att försvara det uppenbart orimliga utan så här motiverade verksamhetschefen det hela:

Det är inte bara miniprissättning, det jag påstår i detta fall är att det är tvingande till enFast taxa, som är 360:-. Alla kostnader som är presenterade i Patientavgiftshandboken från VGR ska man följa, därav att jag skriver ”alla ska ha samma priser”. 

Flashback.. under täckmantel att skydda oss mot den hemska marknadsekonomin så ingriper S-politikerna i västra Götaland och reglerar priset samt säkerställer på köpet att ingen annan får sätta lägre pris (dvs jag som kund kan inte slippa undan deras grepp och gå till någon av Capio's konkurrenter). 5 minuter, 360,- det blir en timpeng på 4.320,- eller kanske mer korrekt, en person vid vårdcentralen och ett antal mycket högavlönade politiska tjänstemän vid Landstinget...

Nyfiken som man är så tog jag verksamhetens uppmaning och väntar nu på att få höra en politiker/byråkrat vid Landstinget i Vänersborg förklara för mig att dom reglerat priset för att det annars skulle vara mycket högre och att det höga priset inte har något med att göra att en bunt byråkrater/politiker ska avlönas för att skydda oss....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar