torsdag 4 april 2013

LyondellBasell, snabbintroduktion av nytt företag

LyondellBasell is one of the world’s largest plastics, chemical, and refining companies.

LyondellBasell has annual revenues of approximately $45 billion* and a member of the S&P 500 Index. We manufacture products at 58 sites in 18 countries. We are the largest producer of polypropylene and polypropylene compounds; a leading producer of propylene oxide, polyethylene, ethylene and propylene; a global leader in polyolefins technology; and a producer of refined products, including biofuels. 

Har tagit in det som en högavkastare. Den som ytligt tittar på nyckeltalen bör tänka på att dom jobbar med kvartalsvis utdelning + bonusutdelningar av kapital som inte behövs. Tillsammans blir det mkt imponerande siffror även om man ska inse att bonusutdelningarna kommer variera. En orsak till att denna också kan falla är att bolaget utförligt diskuterat att man framöver även kommer blanda in omfattande aktieåterköp i återföringen av kapital. Detta förutsatt att stämman godkänner det.

LB är en mycket stor vinnare på billig amerikansk naturgas. Jag förväntar mig inget annat än att de flesta av läsarna här då genast korrekt tänker, aha, då blir dom förlorare om gasen går upp!

Men det är lite mer komplicerat än så. Den råvara man egentligen använder är (engelska) Ethane och kommer från separering av vätskerik naturgas (natural gas liquids, NGL) av olika typer. Det som gör denna komponenten speciell är att den inte tycks vara så lätt att transportera, troligen antändningsrisk eller explosion. Så till skillnad från andra delar av NGLs (som propane) så verkar den behöva förbrukas i USA och det är ett mkt stort överskott. Så stort att man behöver förstå termen "ethane rejection" som helt enkelt betyder att det inte finns någon köpare av den separerade produkten utan att den lämnas i naturgasen för t.ex förbränning till el vilket sätter golvet för priset.

Här kommer poängen, i takt med ökad efterfrågan på naturgas och ev ökat pris, då kan man rimligen förvänta sig ännu större överskott på ethane. Det som kan få bort det är i princip bara ökad industriell efterfrågan och den byggs ut men det tar åratal och samtidigt läggs ju som tidigare beskrivits motsvarande tung industri ned i miljöpartistiska idealstater i EU (se tidigare inlägg om hur EU vägrar shale gas och snabbt ökar importen av amerikansk kol samt hur Tyskland stänger kärnkraft av skräck för att Bayern ska dränkas av en Tsunami liknande den i Japan).

Detta är ett stort företag och jag har bara skrapat på ytan, dvs har väldigt mycket kvar att lära men dom själva anser att denna konjunkturkänsliga bransch befinner sig i botten på konjunkturen sett ur det relevanta världsperspektivet. Konkurrenterna går på knäna i främst energiförstörda EU, folk sägs upp och fabriker stängs men LB och några till tjänar pengar som gräs pga sitt geografiska läge och USA shale gas boom.

Detta är en lång och bra presentation från deras Investor Day. Hoppas den fungerar, dom skrev att den egentligen skulle ha stängts ner nu. (red: verkar fungera, dvs scrolla längst ner och regga er för att ta den unika chansen att lära känna företaget vilket annars blir svårgripbart).


4 kommentarer:

 1. fan vad Allana har gått ner, är det kk nästa eller?
  Vad är det som händer med bolaget, något negativt som kommit fram nu eller?

  SvaraRadera
 2. Ny intervju med Aurcana


  http://classicvalueinvestors.com/i/2013/04/interview-with-lenic-rodriguez-ceo-of-aurcana-corporation/

  SvaraRadera
 3. Vilket ser du som den stabilaste aktien av Semafo, lydian och Sandstorm i nuläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste utan tvekan anses vara Sandstorm Gold i och med att det är ett royaltybolag utan direkt rörelserisk och begränsad risk mot statliga övergrepp (stöld, brutna kontrakt, chockändrade regler/lagar etc).

   Radera