lördag 13 april 2013

Jaha, då var vi där, under 1500

Blandade känslor. Det är naturligtvist en stor lättnad att portföljen inte är stenhårt lassad med PM aktier och att man klarade av att se risken och agera utifrån det. Kanske bidrog man också till att en och annan läsare lättade lite i bolag som Atna och andra mer "känsliga" bolag, det känns bra.

Viktiga nivåer blir ju ofta magneter och viktiga stödnivåer blir intressanta att rent tradingmässigt ta ut för hedgefonder då det leder till s.k stop loss beteenden som förstärker nedgångar som hedgefonderna kan tjäna pengar på. Jag tycket det var fascinerande hur nyhetsflödet spelades upp den senaste veckan med i tur och ordning:
- Soros ute och säger att guld inte fungerar längre
- Goldman Sachs går ut väldigt tydligt och uppmanar att guld borde shortas ner till 1475 usd dvs dit vi kom i fredags.

Så med andra ord, guld är nog tämligen shortat vid det här laget och jag skulle gissa vi står inför ett spel som skulle kunna se ut så att vi rekylerar upp, möter motstånd vid 1500 usd och stenhårt motstånd vid 1525 usd, det sistnämnda skulle förvåna mig väldigt mycket om det skulle ha en chans att brytas genom uppåt i närtid. Ett alternativt klart möjligt scenario är att vi under tunn handel fortsätter rasa mkt kraftigt på måndag morgon innan första studs.

Jag tror många med mig har kännt på sig att det fanns en klar risk för att detta skulle hända och även om förluster aldrig är skoj så kan jag när jag tittar bakåt känna att jag både privatekonomiskt själv och i rollen som bloggare gjort ett väldigt tydligt val när jag aggressivt tog bort den tunga viktningen mot PM bolagen och i minst 6 månader pekat på vilket attraktivt alternativ amortering, cash och att utnyttja alla studsar är.

Konsekvensen är att man nu kort och gott har mer kapital kvar vilket ger möjligheter att titta på det nya läge som uppstått.

Det blir spännande att se på måndag hur Asien som naturligtvis var stängt när nyckelnivåerna knäcktes, hur köparna där kommer reagera.

Så jag vet inte exakt hur jag ska agera, jag fick en hygglig post AUN på 53 vilket för tillfället ser bra ut och jag tycker gårdagens conf call visade att nedgången varit överdriven. Nu har vi å andra sidan fått det här med metallerna som kraftigt försämrar lönsamheten för all PM producenterna. Risken är uppenbar att vi på måndag får tvångsförsäljningar från de stackare som är belånade. Tro mig, dom finns därute och Mr Margin är en upptagen herre hos bankerna/mäklarfirmorna på måndag. Aktiehandeln kommer säkert bli mer illikvid i många PM bolag och stop loss kan ge tillfälligt väldigt stora tapp. Jag tror kort sagt att snarare än att "gå in och köpa" så ska man jobba med att identifiera bolag som tål de lägre metallpriserna och lägga rejäla skambud på minus 10% eller mer. Om orderdjupen tunnas ut så kan som sagt extrema men ofta kortsiktiga rörelser uppstå tror jag.

Nu börjar det därför som sagt då också bli viktigt att titta på vilka bolag man investerar i. Det är ännu viktigare att undvika högkostnadsproducenterna. Jag pekade ju indirekt ut Atna som ett exempel på en aktie jag tyckte man skulle undvika när jag berättade här på bloggen om Nevada's planer på kraftigt höjda royalties som är på gång.

Atna är för mig och har varit urtypen av bolag som man i sådana här lägen ska tänka sig för med och inte ligga lång i. Högkostnadsproducent vars marginaler snabbt krymper med kombinationen inflation och sämre betalt. Som lök på laxen lär dom som sagt troligen inom kort också få addera typ 75-80 usd i höjda royalties på sina Nevada gruvor... Jag har mycket svårt att förstå att aktien inte faller ännu mer och jag blir inte förvånad om dom blir en av de första producenterna som får börja fundera på att stänga ner produktionen och det innan dom kanske ens har nått kommersiell produktion i Nevada. Bolaget är ju inte skuldfritt utan sitter mer eller mindre i klorna på Sprott resources och en möjlighet om guldpriset fortsatt försvagas torde vara nya lån mot ränta satt som guldpriset med minimiklausul om 7-8%.... Sprottarna brukar gilla sådana avtal och det kommer finnas många pressade högkostnadsproducenter framöver... Högkostnadsproducenter är intressanta verktyg när metallerna går åt rätt håll, men det är som bekant inte fallet just nu.

Aurcana känns med sin La Negra gruva med genomförd expansion och låga produktionskostnader däremot som ett okej PM alternativ för den andel jag ändå behåller i sektorn. Det betyder inte att dom på något sätt lär bli besparade vidare nedgångar men det är ett tillräckligt robust företag för att överleva turbulens och åtminstone vid La Negra gruvan så är det nu snarast dags för skördetid vilket stabiliserar hela företaget även inklusive Shafter. Appropå Shafter så tycker jag bolaget nu verkar mycket tydligare/ärligare och det är skönt att få en beskrivning av problemen vid anrikningsverket inklusive recoveries och vad dessa var och hur man planerar tackla dom. Jag kan också upprepa att jag är rätt nöjd med att mängden warranter som kommer tecknas troligen blir betydligt lägre då 1 cad känns osannolikt till november samtidigt som de warranter som ändå kommer tecknas kommer tillföra bolaget exakt det bolag som behövs för att lösa lånet i december (givet att kursen är över 41 cent). Det tillsammans med La Negras kassaflöde och rimlig investeringsbörda känns okej.

Här är transcript på deras conf call: Återigen, det är värt att regga sig på Seeking Alpha om man har intresse att följa bolagen jag och andra skriver om.

På det hela taget kommer jag dock vara fortsatt restriktiv med att trycka på PM-köpknappen och vänta ut uttalade paniktillfällen om jag ska höja dagens 20% portföljviktning mot PM aktier. Aurcana och Avino säkerställer att jag "är med" om en vändning kommer och det är bolag som bör klara sig rätt bra även vid lägre priser om vändningen i metallpriserna dröjer. Just nu känns det ju som om priserna på bolagen bara kan gå nedåt och snart lär man inte längre "anklagas" för att man "bara" har 20% PM utan för att man fortfarande äger aktier som "inte kan gå upp" gissar jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar