torsdag 14 mars 2013

Imorgon offras PM aktier till häxorna igen...

3e fredagen i mars är 15e mars. Länk från senaste offertillfälle av PM aktier så jag slipper upprepa mig:

Ska med intresse följa även hur andra bolag som jag börjat följa ev påverkas. Vinsthemtagning ( :-) ) i Petrobakken kom ju perfekt också för att bygga likviditet så att jag kan lägga "bombmatta" av skambud på olika bolag innan stängning.

16 kommentarer:

 1. Fullt så enkelt är det inte vid optionslösen i aktier (som det ju handlar om imorgon). En uppspeckad aktie beter sig som du säger (många köpoptioner in the money) medan en nedspeckad aktie (många säljoptioner in the money) beter sig precis tvärtom. Ingen kan väl tro PM-aktier skulle vara speciellt uppspeckade för tillfället!?
  Fenomenet brukar kallas att kursen söker sig max pain (för hela kollektivet optionsköpare), dvs den mest lönsamma för utställar-kollektivet, vid optionslösen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bara konstaterar att många PM aktier blir tillsopade och att det skett tredje fredagen i månaden 4x per år (mars, juni, sept och dec). Basic research jag gjort säger att det främst var PM aktier. Men den kollen var inte precis någon avhandling.

   Om du inte själv iaktagit det senaste gångerna och "tvivlar" så är jag säker på att det finns många av läsarna som kan vittna om vad som hänt historiskt. Extrema rörelser nedåt i flera aktier och det utan att aktierna kan beskyllas för att vara uppspekulerade.

   Om det händer nu igen eller om det rentutav någon gång kan reagera tvärtom och gå upp kraftigt? Allt är möjligt, jag bara förbereder mig på en gratis lottsedel som jag tjänat mkt bra på tidigare och bloggar om det som påminnelse för de som dragit samma slutsatser som jag att det är värt att lägga lite tid på.

   Radera
 2. OK, du spelar på att PM-aktierna dyker idag så spelar jag åt andra hållet. May the best man win..
  för det är väl det börsen handlar om? Olika uppfattningar bryts och "rätt" uppfattning vinner.

  En sak till förresten. När jag skrev upp-(resp ned-)speckad så handlade det inte bara om aktiekursen utan än mer om hur balansen låg mellan köp- och säljoptioner för olika strikes i förh till kursen. Tar lite tid räkna ut. Kursen (avista) kommer alltså helt naturligt söka sig mot "max pain" lösendagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina kommentarer tyder på att du inte hänger med vad jag pratar om.

   Radera
 3. När ska man lägga ordrar i Kanada för att komma direkt in i stängningscallen? 20.59 svensk tid?
  Du skrev något om tidigare att det fungerade på Avanza men inte på Nordnet eftersom deras ordrar inte låg kvar i efterhandeln.
  Mvh, H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen vet ju om det som hänt i varierande bolag tre kvartal i rad kommer hända igen eller i vilka bolag. Men om det händer så räcker det med att ha ordrar liggande inne och sist jag hörde verkarde det som att det fungerade även i NN att vara med i efterhandeln för det är ju den handeln efter stäningning 21.00 vi pratar om. Och precis, det räcker att lägga 20.59 men 21.00 är det försent...

   En sak till vi såg för de som inte minns är ju att detta är en call, dvs köpare och säljare matchas ihop på en för alla gemensam kurs. Dvs den som lägger säg 83 cent och den som lägger köp på säg 77 cent får båda på 75 cent om det är där "flest köpare och säljare kan matchas ihop".

   Återigen, jag är ingen expert på detta och varför det sker utan jag har bara iaktigit fenomenet och tjänat otroligt bra på det en gång av ren tur och därefter ganska bra 2x. Nu får vi se vad som händer ikväll. Kostar inget att lägga in lottsedel genom skambud om man har likviditeten. Möjligen lägger jag även höga sälj, vem vet, kanske ser vi någon gång motsatt effekt även om jag inte sett det hitintills.

   Radera
 4. När det gäller råvarujuniorerna tror jag det är Van Ecks och GDXJ som är "skyldiga", ganska lätt att identifiera datumen i tex NSU, ett bolag som dock sällan rörs nämnvärt av TW annat än volymmässigt:

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=NSU#symbol=nsu;range=1y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

  /Niklas

  SvaraRadera
 5. 16.00 callen verkar ha slagit uppåt i Aurcana denna gång men inte jättekraftigt. Vad jag kan se är det nog minst 1 miljon AUN aktier som omsattes prick 16.00 i call på 77 cent. Av erfarenhet vet vi ju att saker även kan hända 16.10

  SvaraRadera
 6. Jag ligger långt ner.. Verkar gå så där haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar ju återigen ha fått häx-effekt och återigen verkar det synas mest på Aurcana av bolagen jag följer. Jag hann dock inte se var den låg 15.59.59.

   Intressant att det denna gången blev uppåt. Jag har spekulerat i det och även lagt sälj högt upp här och där men jag låg mkt högre än 77 cent som ju är för lågt för min smak...

   Ingen 16.10 effekt

   Man får glädjas över effekten på portföljen. Rea aktierna vid tillfällen som dessa brukar ju för mig komma tillsammans med kraftigt nedställ i portföljen så det är ju något att vara glad över att man slipper....

   Fantastisk vändning i Petrobank. Jag fick aktier häromdagen på 8.18 och är jättenöjd även om jag minskade på GAV och över GAV för att få bort min för tunga viktning.

   Radera
  2. Petrobakken... har svårt med att hålla isär dom där...

   Radera
 7. Hyggligt kraftig 16.10 call i Lydian drev upp kursen 5 cent. Men som sagt, en blek version av tidigare häxdagar. Colossus även dom en hygglig med många hundra tusen 16.00 call.

  SvaraRadera
 8. Klart det slog åt andra hållet när Jag nu skulle försöka häxdans.
  Men dubblade Aurcana igår på 0,71 så får vara nöjd ändå.
  Tore

  SvaraRadera
 9. Tack för att du påminner om de här häxorna. Nu fick jag inga aktier den här gången men vi försöker igen i juni. :-) /H

  SvaraRadera
 10. Jag hängde inte med, va??

  Undrar vem som inte vet vad han talar om? Kurserna steg tydligt på slutet i alla de PM-aktier jag bevakade. Måste ha varit oväntat för dig! Precis som jag sa.
  Men du är så full av dig själv, enfaldigt inställsam och så självbelåtet obegåvad att du inte hängde med min förklaring till varför detta skulle hända denna gång.
  Jag tvivlar inte för en sekund att du kommer refusera det här inlägget. Något annat klarar inte din självbild.

  Tack och adjö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle absolut kunna refusera ditt inlägg men jag tycker det illustrerar ganska väl att du som sagt inte hänger med om fenomenet eller det jag skrivit om det över flera kvartal.

   Sen illustrerar det ganska väl hur snurriga aggressiva människor det finns på nätet och kanske blir det lite lättare för folk att förstå varför jag försöker begränsa mig till att ha en signatur snarare än att lägga ut namn och för den delen rekommenderar andra att göra det också.

   Radera