lördag 2 mars 2013

De nya bolagen och förväntad utdelning


CVR Partners (UAN:US): Prognos utdelning 2.15 - 2.45 och kurs 26.6 usd ger 8-9% utdelning. Kväve baserad konstgödsel tillverkare i USA som drar nytta av billig energi (dyr import fasas ut). Hotbild: fallande priser på deras produkter är det som slår hårdast. Skatterisker med USA MLPs (dvs att nuvarande förmånliga beskattning försämras).

Eagle Energy Trust (EGL:TSX) 1.05 utdelning vid kurs 7.45 ger 14.1% utdelning för denna lilla oljeproducent i södra USA.
Hotbild: Små bolag är alltid mer sårbara pga bristande diversifiering. Fallande oljepriser kan hota utdelningen.

Energy Transfer (ETE:US): Utdelning 2.54 vid kurs 54.05 ger 4.7% för detta moderbolag och ledande företag inom USA's energirevolution när det gäller pipelines för både gas och olja. ETE står inför boom upp från åtskilliga dotterbolags s.k IDR där dessa bolags övriga andelsägare framöver bara får behålla hälften av tillkommande vinster och IDR ägaren (ETE) tar andra hälften. Kombinera det med snabbt växande kreativ företagsgrupp i rätt bransch...
Hotbild: Om lönsamheten försämras hos dotterbolagen så är det i vissa fall även hävstång ner för ETE men det är mest ett framtida problem då IDR nivåerna först nu är nära att nås. Skatterisk med USA MLPs.

Många år sedan nu men olyckor med olja på järnväg är inte vackra
Global Partners LP (GLP:US) Utdelning 2,28 vs kurs 33.17 ger 6.9% för detta spännande bolag som bl.a jobbar hårt (och tjänar pengar) för att få billig olja från Bakken m.m till kusterna där Brent-prissättning råder. Det är ingen överdrift att jag blev enormt besviken när jag upptäckte (bolagen borde generellt skämmas över hur svårt det är att hitta den infon) att dom har en full IDR igång nu där 50% av vinsten framöver försvinner till IDR innehavaren (privat dvs inte som ETE ovan investerbar tyvärr). Jag hade ägt mkt tyngre post annars.
Hotbild: Att infrastruktur byggs ut så att olja kan transporteras på miljömässigt och ekonomiskt bästa sätt. (Men så länge fördröjande & överklagande miljöaktivister finns så kommer lastbil och järnväg fortsätta behövas i många år. Det ryktas rätt intensivt att Warren Buffet stödde Obama som ni kanske minns inför valet mot att Obama stoppade Keystone pipelinen som tunga miljögrupper krävde. En av Buffets tyngsta investeringar vid tillfället för mötena på tu man hand med Obama var järnvägslinjerna mellan Bakken och östkusten samt i tillverkningen av järnvägsvagnar som kan transportera olja och han har tjänat ofattbart bra på att Keystone stoppades/fördröjdes)

Golar LNG (GLNG:US): 1.70 utd med kurs 38.64 ger årligen 4.4% för ett bolag som ligger långt fram i en verklig framtidsbransch.
Hotbild: En olycka inom frysning/gasifiering kan stoppa utvecklingen mot LNG och dumpa fraktrater vilket drabbar de skepp som inte ligger på långa kontrakt.

Northern Tier Energy (NTI:US): Senaste kvartalsutdelning 1.27 ger 17% på årsbasis vid 29.50 usd. Är ett raffinaderi som drar nytta av billig olja (brist på pipelines) från bl.a Bakken området i USA.
Hotbild: Att infrastrukturen kommer ikapp. Skatterisk med USA MLPs.

Petrobakken (PBN:TSX): 96 cent och kurs 8.48 usd ger 11.3% utdelning/år. Rätt stor kanadensisk producent som rabatteras för att Kanada har problem att få ut sin olja ens till USA än mindre till världsmarknaden. PBN är dock lättolja och därmed mest värdefull och så här långt har detta tenderat lösa sig. Vinsterna med 85 usd olja vs världsmarknaden 112 usd (för sämre kvalitet) är för stora för att det inte skulle göra det. Av det framgår också att PBN är en stor vinnare när infrastrukturen blir bättre och det gäller även de gasfält som man idag inte producerar nämnvärt.
Hotbild: Att infrastrukturen inte kommer ikapp utan tvärtom tappar gentemot ännu snabbare stigande fracking produktion. Ekvationen belåningen vs lägre ersättning för deras olja.

Rentech (RTK:US) delade förra året ut 19 cent och kostar idag 2.72 vilket indikerar 7% men läget är mer komplicerat än så. RTK är till 99% ett rabatterat play på ägarandelen i RNF:US som delar ut 8.1%. Bolagen är liksom CVR partners ovan kvävebaserad konstgödsel-producent men med bästa möjliga geografiska läge vilket ger bättre betalt.
Hotbild: Se CVR. För RTK är också en hotbild att management bestämmer sig för att investera i något mindre roligt och bränna pengarna på det istället för utdelning. För RNG och indirekt RTK är MLP skatteläget relevant.

Seadrill (SDRL:US): 3.40 usd utdelning och kurs 37 usd ger dryga 9% på årsbasis för denna norskättade (Fredriksen) ledande borrplattform operatör.
Hotbild: Kraftigt fallande Brent priser på olja, den höga belåningen.

Jag har nu ca 50% av min portfölj i dessa 9 st högutdelande bolag. Det betyder inte på något sätt att jag inte tror på guld-silver (som jag avser att livslångt äga i metallform) eller att jag gett upp helt att äga PM-producenterna & dylika wannabees. Jag kommer fortsätta ha tung exponering på kanske snitt 30% mot dessa som det ser ut nu och framförallt kommer jag fortsätta se dom som utmärkta spekulationsobjekt för trading och trading är något jag anser mig rätt duktig på. Min förhoppning är att vi trots allt kommer få se PM sektorn pricka in några bra månader här framöver. Sådana här tongångar gör att alla i någon form bör hålla någon form av exponering mot guld.

Notera att hotbilderna under bolagen ovan, inte på något sätt gör anspråk på att vara kompletta, samt att de absolut vanligaste hotbilderna för dessa bolagen är dess oftast höga belåning samt för de s.k USA baserade MLP bolagen att USAs finansdepartement får för sig att lägga beskattning på bolag som idag är skattebefriade (då andels/aktie ägarna betalar skatt och man vill undvika dubbelbeskattning här men inte på andra ställen av någon outgrundlig anledning).

Notera vidare att detta INTE är några "riskfria" korta obligationer. Även stora bolag svänger rejält (jag väntar t.ex på att Intel ska backa tillbaka från de snabba 4% man steg med för att jag ska kunna komplettera portföljen med dom) i dagens marknader och av och till ser man bolag som inte klarar av konkurrensen och faller hårt. Dvs utöver utdelning så behöver man som vanligt hantera kursuppgångar och kursnedgångar, ta vinst, snitta in och bevaka nyhetsreleaser osv. Precis som vanligt m.a.o.


7 kommentarer:

 1. Ett tillägg till Energi-örnen är att de delar ut 12 ggr om året. Dvs varje månad till skillnad mot de flesta andra som delar ut kvartalsvis. Det ger ett stabilt, regelbundet kassaflöde till portföljen i alla börsklimat.

  SvaraRadera
 2. Hej,

  är det alltså EGL, GLNG, PBN och SDRL av dessa som inte är MLP bolag?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip ja. Det är ju lite flytande. RTK är ju inte heller MLP men ett renodlat play på dotterbolaget som är det.

   Jag tycker inte man ska måla fan på väggen med risken med MLPs men den finns där så det är bonus med bra avkastande bolag som inte är MLPs.

   Jag kan i det sammanhanget nämna att PBN också delar ut månadsvis vilket jag förstår att många gillar. Som jag nämnde för Scoris så föredrar jag själv högst privat kvartalsvis utdelning eller t.o.m mer sällan då det ger mig möjlighet att försöka "förvandla utdelningen" till i (KF och KP) princip obeskattad kapitalvinst istället. Men det är en smaksak. Jag gillar också de där checkarna som kommer regelbundet :-)

   Ytterligare en poäng att göra är att den skatt på utdelningar som görs kommer återvinnas (fördröjning 2 år) av i alla fall Avanza men BARA upp till beloppet man betalat i årlig skatt på sin KF /KP. Återigen en fördel med att omvandla till reavinst om aktien ändå har gått bra strax innan utdelning ska avskiljas.

   Radera
  2. En sak till värt att notera: Dessa bolags tillgångar är också att betrakta som "Hard Assets" dvs klassiska inflationsskyddare tillsammans med guld (men inte miningbolag om dom inte kan få stopp på sin skenande egna inflation som ju de facto varit sju resor värre än inflationen i övriga samhället...).

   En invändning man kan göra där är att dom är hårt belånade och känsliga mot högre långa räntor. Jag satt därför och kollade rätt noga på Energy Transfergruppen i och med att deras nya årsredovisning kom häromdagen.

   Något överraskande så fann jag att inte bara har dom och många andra bundit på längre perioder... det är också så att det som ändå ska skrivas om nu skrivs om till avsevärt lägre räntor än det var tidigare. 2023 lån tecknade dom i jan 2013 till under 4% att jämföra med att dom har "korta lån" fram till 2019 på 6-9% som ska skrivas om löpande.

   Dessa bolag är i princip opererande hedgefonder i viss bemärkelse. Man har stabila (i varierande grad med pipelines etc i topp där man har långa "take or pay" kontrakt som ger hög säkerhet) verksamheter som ger 10-15% avkastning på kapital och sen belånar man sig med långa lån och drar nytta av de väldigt låga räntorna vi har.

   Radera
 3. Portföljen går ner en halv % om dagen med sjunkande CAD. Hedgar du valuta på ngt sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng. Ytterligare motvind. .. nej jag hedgar inte... gläds över att jag köpte huset i swe.... har ju nu även litesek lön....

   Radera
 4. Centrica is in talks with U.S. companies to secure Britain's first long-term liquefied natural gas (LNG) import deal, sources told Reuters, as prices at home surge and Middle East supply falters.

  http://uk.reuters.com/article/2013/03/08/uk-lng-us-centrica-idUKBRE9270L320130308

  SvaraRadera