söndag 24 februari 2013

Såpan "La Fran(S)e fortsätter

Jag antar ni såg brevet från den amerikanske VDn för en däcktillverkare där han på rätt... färgrikt sätt... förklarade varför han inte tänkte investera i socialdemokratiska Frankrike...

Mish berättar att Ministern nu svarat och ni kan läsa det exakta svaret själva där men i princip var svaret:
- Vi tänker inte ändra oss
- Vi tänker sätta stopp för frihandel och jobbar för fullt med det
- Ni på däckföretaget Titan kan vara väldigt säkra på att franska byråkrater kommer granska och fördröja era produkter på ett sätt som andra fabrikanter av däck inte kommer utsättas för.

Titan's VD måste ha missat PMet att det är mycket smartare att jamsa med socialisterna och sälja där så länge det finns en marknad kvar att sälja på... medans man samtidigt bygger upp närvaro på expansiva marknader där det finns hopp och tillväxt. Det säger sig självt att alla ekonomiska rapporter om Frankrike är rätt usla.

Allt detta påminner mig om hur man brukade höra att Socialistism och Kommunism bara expanderar och tar nya länder och när man väl fått dom så släpper man ALDRIG dom (Ungern 1956, Tjeckien 1968, Polen 1981 etc). Men det är viktigt att komma ihåg att socialism har en grundläggande svaghet:

Den skapar till skillnad från marknadsekonomi inte värde åt medborgarna och till slut så tar det precis som i Östeuropa abrupt slut. Att det just sker abrupt är kanske för att det inte går att göra på ett demokratiskt sätt då socialistiska samhällen på ett väldigt framgångsrikt sätt köper en majoritet av folket via bidrag, offentlig sektor och inte minst viktigt genom att måla upp ett hot om att marknaden inte är välståndsskapande utan hotfull.

Typ när våra egna socialdemokrater brukar köra reklamfilmer som denna:


2 kommentarer:

 1. Har varken Rentech eller Petrobakken i min portfölj och båda ser väldigt intressanta ut. Har i nuläget tänkt gå in i en av dom men kan inte riktigt bestämma mig. Något tips som hade gjort att du hade valt den ene för den andre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men låt mig nämna lite om hur jag och de jag diskuterar med resonerar: Det absoluta målet är inte att välja ett enskilt bolag utan tvärtom att försöka plocka sådana här bolag med hög avkastning i olika branscher, olika geografisk risk, olika skattesituation (dvs hotet från politiker som ständigt är närvarande mot den produktiva sektorn) så att en händelse inte ger bred smäll mot hela portföljen.

   Dvs allt jag gör med mina egna pengar och därför skriver om här nu och framöver handlar om att få en vettig avkastning till lägsta möjliga risk.

   Jag förstår att frågan kommer av att du åtminstone för tillfället bara tycker dig ha råd med ett bolag men det är ändå viktigt för mig att du och andra förstår att dessa bolagen bara ännu mer handlar om att jag vill sänka volatiliteten i portföljen samt möjligen då sänka exponeringen mot vad jag uppfattar som en bear market för PM aktier. Obs det gäller inte för metallen guld men som sagt för bolagen.... dvs för mig så är den nu förhoppningsvis kommande uppgången ett tillfälle att ytterligare sänka exponeringen mot denna sektor som ständigt blir attackerad av politiker, är överrepresenterad när det gäller negativa överraskningar till aktieägarna, gör förvärv trots att ledningen vet (och således struntar i) kommer leda till lägre aktiekurs och slutligen aldrig lyckat få fritt kapital över att dela ut till aktieägarna.

   Kommer jag sikta på att fortsätta trejda den? Absolut, och jag kommer äga aktier men eftersom jag har mycket fysisk metall i bankfacket så känner jag mig inte stressad att jag ständigt framöver måste ligga tungt viktad mot PM sektorn. Det finns så mycket annat spännande som utöver tillväxt ger generösa utdelningar och således generar fritt kassaflöde.

   Radera