lördag 16 februari 2013

Oliver Stone om Obama & lära av historien

Min uppfattning om Oliver Stone förbättras i den här videon där han och kollegan sätter fingret på precis det problem jag ser, nämligen att USA's två partier står för precis samma sak när det gäller individens frihet nämligen att den ska avvecklas och till stor del på kort tid har avvecklats i USA och att det pressas på resten av världen. Sen är det en annan sak att jag inte alltid delar Stone's uppfattning om kapitalism vs socialism som välståndsskapare etc men på något sätt har den frågan blivit alltmer underordnad när staten avlägsnar grundläggande mänskliga rättigheter i allt raskare takt.

Det är tragiskt för att på samma sätt som Iran 1979 var (och är) direkt avgörande för vägen som hela Mellanöstern skulle ta så är USA direkt vägledande för vägvalen som hela västvärlden tar och det känns helt hopplöst med USA som har dödsskvadroner enbart under Presidentens kontroll och EU som jobbar hårt för att säkerställa att pressen uppfyller "grundläggande europeiska värden" och att byråkraterna annars ska kunna ingripa och bestraffa utgivaren samt dra tillbaka journalistackrediteringar.

Vilken otroligt smärtsam ironi att Nobelpriset har tilldelats Obama och EU. Jag saknar ord...
Det är värt att påminna om att skuldsättning gör att man blir mer beroende av vår tids usla ledare (samt då fårskockarna som hyllar dom) och att varje amortering är ett steg mot ökad självständighet. Ja det låter enkelt men är inte så enkelt men livet består av en mängd aktiva val och det inkluderar val av hus vs radhus, radhus vs hyresrätt, ny bil vs köra den äldre bilen några år till, kollektivresande vs två bilar i familjen etc. Helt klart är att lägre skuldsättning bidrar till lägre press i vardagslivet. Exemplen på val ovan är för övrigt alla (förutom hyresrätt) val vi i vår familj gjort för att 2000-2009 amortera bort våra lån.

21 kommentarer:

 1. ligger du lång eller kort i Petrobakken-aktierna?
  Vilken kurs gick du in på senast, då du köpte mycket? Hur ser du på aktien på kortare sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Petrobakken är en likvid aktie så jag har inget emot att svara på den frågan. Jag har trejdat den hårt och jobbat för att få ner GAV. Senaste dagarna har den tagit ett nedställ i lite raskare takt och jag handlade mycket aktier på 8.36 har jag för mig det var.

   Rent praktiskt innebär det att jag har som mål att skeppa kanske 1/3 av innehavet på kurser som motsvarar snitt GAV vilket är kanske 30-40 cent beroende på hur man räknar med valuta, tagna utdelningar etc.

   Jag länkade ju en CIBC presentation för någon vecka sedan där dom presenterade. Den finns säkert även på hemsidan.

   Vad jag förstår så är dom beroende av oljpriser som bäst mäts med Edmonton light och Bakken light och vad jag förstår så har dom med dagens kurser marginal att tåla kanske 20% prisfall utan att utdelningen per månad på 8 cent skulle vara hotad.

   För mig så hänger denna investeringen ihop med jag studerar transportinfrastrukturen vad gäller raff och pipelineföretag och att jag ser det som troligt att de pipelines som nu kommer från bla Cushing och söderut kommer frigöra järnvägsvagnar som jag tror kommer rulla från Cushing och norr för att hämta olja (lämna kondensat som dilutant för tjockolja) i Kanada samt österut olja till raffen på östkusten.

   Kort sagt, jag gör ett antagande att Petrobakken kommer fortsätta få runt WTI priser på sin olja.

   När det antagandet är gjort så iaktar jag hur högbelånade MLPs är väldigt populära i USA medans högbelånade Petrobakken inte är det trots högre utdelning. Jag ser samtidigt en större risk för MLPs att få skatteförsämringar eller uttryckt på ett annat sätt, dessa är pga sin skattefördel högre värderade än kanadensiska producenter med hög utdelning och hög belåning. Kanske då pga oron för transportsidan.

   Men 11.4% utdelning och inget omedelbart hot mot den känns attraktivt och jag följer noga de relevanta oljepriserna.

   Radera
 2. OB köper du något idag? Vad tror du om den nu låga kursen på Aurcana?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror bara det är allmän oro, det mesta förutom mina högavkastande har varit på minus senaste dagarna. Det hindra iofs inte att man kan trejda hem vinster även i PM bolagen, tvärtom...

   Man vet aldrig när sådana här rekyler bottnar och jag är glad att jag breddat mig och motstår frestelsen att sälja mina högavkastare för att köpa PM. Men visst, jag har handlat lite PM och annat idag av likviditet. Lydian och Allana bl.a.

   Petrobank bekräftade sin månadsutdelning idag såg jag.

   Radera
  2. Petrobakken ska det naturligtvis vara...

   Radera
  3. OceanaGold har jag också köpt in idag.

   Radera
 3. Har du någon analys på guldet, var tror du det bottnar? Och hur långt tror aktierna följer med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scoris brukar vara bättre på att gissa sånt. Jag agerar strikt systematiskt och försöker trejda mig till så bra förutsättningar som möjligt när det väl vänder.

   Men visst, vi har snabbt åkt ner mer än vad jag trodde i aktier som Lydian och idag OGC där jag köpt. Även Petrobakken förvånar mig mycket.

   Minco är nu nere på de 1.30 jag skrivit om... sjukt... Det var ju precis nyss jag fick stålsätta mig för att sälja runt 2 i vetskapen att den ju alltid brukar rekylera hårt... Har handlat en hel del Minco idag på bra kurs.

   Radera
  2. IKN blogg hade en bra blogg för några dagar sedan som gjorde det sannolikt att vi bör se (och vända) vid 1550 usd guld då vi sett det mönstret flera ggr tidigare. Kanske är där kinesiska staten sätter emot hårt med uppköp i den större klassen.

   Radera
  3. Tror det skulle varit bättre för egen del anställda dig som ekonomisk rådgivare... Shit vad kass jag känner mig!

   Radera
  4. Det tycker jag inte du skall göra. Marknaden är extremt svår och jag har de senaste 18 månaderna (bör det väl vara...) sen senaste toppen också tagit jättemycket stryk.

   HUI står på 364 och CAD har fallit mot SEK dvs just nu motvind även där.

   Jag är som jag skrivit tidigare inte säker på att den här marknaden är lämplig för många placerare utan pekat på amortering som ett attraktivt sparsätt.

   Jag är inte heller längre övertygad om att den är lämplig för mig själv i den omfattning som varit. Väldigt mycket om vad jag skrivit har därför handlat om hur jag försökt reva seglen och begränsa risk genom regler hur jag ska handla och att diversifiera mot annat. Det har begränsat skadan för mig men det är ändå stökiga dagar.

   Men jag fokuserar på de nya spännande områdena och research där samt jobbet på halvtid vilket är jättetrevligt med arbetskamrater igen.

   Radera
  5. Jag har levt i tron om att guldet skall upp till slut, vilket jag fortfarande tror och har därför legat lång. Nu är det ingen fara på taket för mig då detta är extra pengar men finns ju roligare saker att spendera dem på.

   Radera
  6. Utan att märka ord så finns ju den där skillnaden mellan guld och guldbolagsaktier som vi ju alla blivit pinsamt medvetna om.

   Men absolut, vi har fundamenta och en riktning i världen som på sikt bör kunna bli explosivt positivt för guld och det kan komma precis närsomhelst. Japan är en möjlig katalysator, EU en annan, Kina genom att offentliggöra vad dom köpt ett tredje.

   I princip stod vi på en varm och en kall platta med varsin fot när penningmängden exploderade via lån men pristryck motverkades av Kina, Indien m.fl och det gör vi fortfarande med deflationstryck pga dålig ekonomi och låneförstörelse vilket motverkas av centralbankers massiva pengatryckande så hur länge mår kroppen bra av ena foten på hundra minus och andra på 100 plus? För alltid? eller ett plötsligt illvrål av smärta imorgon? Ingen vet antar jag. Jag pratar inte om att kliva av guld och silver (bolag) men jag pratar om att man inte behöver så tung vikt jag haft samt att ha en strategi för att klara sig hyggligt i sektorn så länge det här eländet fortsätter.

   Radera
  7. Kan inte hålla med dig mer, men min ståndpunkt är att de flesta guldbolagsaktier följer guldet i stor utsträckning. Jag valde till slut att inte gå in med mer pengar i sektorn av en del anledningar du nämner. Får lägga pengarna på bankkonto ett tag och ta detta som en utbildning.

   Får passa på och tacka för att du delar med dig av dina tankar, alltid intressant

   Radera
 4. Även jag passade på att återköpa de Minco jag sålt i uppgången+ lite till. Många som väntar på läktarna tills EIAn kommer, trots att bolaget är uppvaktat av flera större mining groups. Är det vi som är sk "smart money" nu, eller är man bara ute på tunn is? OB har du helt släppt bevakningen av PSN? Tänker du vara med på stämningen eller är sådant fruktlöst? Undrar om dom går i KK, eller om de faktiskt tjänar några pengar alls.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag var säker på att vi var "smart money" när vi köper guld/silveraktier nu så hade jag sålt de högavkastare som ändå i sammanhanget håller emot hyggligt idag (även om Rentech är ner) och köpt mer. Men det gör jag inte utan handlar strikt med likvida medel. Men jag skulle ändå gissa att vi är mkt nära botten nu och botten i metallen i dessa trakter skulle ju inte heller vara ologiskt som jag nämnde ovan. Jag har sett sådana här dagar tidigare och även i rätt bra marknader. Inget kan få panik som PM aktiernas ägare... så är det bara och ofta krävs det just att det blir något mer än malande nedåt för att sätta punkt och vända. Vad gäller Poseidon så kommer jag inte lägga två strån i kors för att vara med i någon stämning. Det var en fallande kniv när jag köpte in mig och den landade på min fot... mitt val och jag gissar att det ändå kommer stå gott om folk framför mig i kön för att kvittera ut vad jag gissar är väldigt lite från en ledning som gissningsvis upplever en personlig livsavgörande tragedi utan självklart ond avsikt.

   Jag studerar förvisso vad jag gör fel när jag gör fel men sen tittar jag framåt.

   Radera
  2. Och nej, men den mängden uthyrda tankar som angavs tror jag inte dom tjänar pengar. Såg att en nyhetsbrevsförfattare gjorde en "mkt konservativ" gissning och att dom bara skulle ha hälften eller typ drygt 200 tankar uthyrda och att priserna skulle ha fallit 30%.

   Facit vi fick var ju att 75 av 450 tankar var uthyrda. För mig låter det som att den enda räddningen skulle vara att nya personer som inte är märkta av pågående stämningar och stridigheter kommer in och tar över ledningen.

   Radera
 5. Med PSNs uthyrningsgrad så låter det ju nästan som att det är rätt dött uppe i Nordamerikas fracking-distrikt. Antar att det får genomslag om en stund eftersom flödena är kortsiktiga i sådana brunnar- kanske även påverkar raffen på sikt? MSV: 1,22 måste vara margin calls. Den konjunkturuppgång det talas om märks då inte i råvarorna.
  /S

  SvaraRadera
 6. Var det kapitulationen vi såg igår? RSI är 21 för GDX och volymen var stor, så kanske kanske. Bottnar brukar ju sättas under stor volym på dagar som är ner 4-6%. Så vi borde åtminstone få en rekyl på kort sikt (dagar/veckobasis), på längre sikt tror jag på fortsatt oro (månader) men på riktigt lång sikt (år) kommer fundamenta att dominera plus en vikande utbudssida. Få "nya" deposits är lönsamma vid guld på 1400-1500, capex stiger ständigt samtidigt som halterna faller, men det tar tid innan detta slår igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar raset är över för denna gången och att frågan mer är hur om vi får se en ihållande uppgång med styrka eller om det blir svagt, klent och mest sidogång och sen ny panik.

   Förutsatt att det verkligen är stopp på nedgången nu så känns väl det som 50-50 av de två alternativen.

   Jag förundras över att vi inte får fler uppköp. Jag skulle väldigt gärna (naturligtvis) se uppköp av Lydian från Dundee PM eftersom jag tycker ett bra Dundee då skulle bli ännu MYCKET bättre med en stor lågkostnads heap leach runt hörnet. Ett sådant nytt DPM vore en drömaktie för mig att äga. Så frågan är då varför dom och alla andra guldproducenter inte slår till... och för den delen vad säger bolag som LYD när större bolag närmar sig? 50-80% premie eller stick?? Är det det som gör att buden inte kommmer? Eller är det som B2Gold klagade att man inte ens samarbetar för at större bolag ska kunna göra sin DD?

   FR har just tappat Orko trots en budnivå som rimligen visar att AUN är gravt undervärderat bara på ägandet av La Negra. Jag tycker frågan man mer och mer måste pressa managements på är om dom är aktieägarvänliga och tillåter sina bolag att bli uppköpta eller om det bara handlar om ledningens jobbsäkerhet först och främst.

   Radera
 7. USD/CAD går starkt idag vilket är välbehövligt.

  Jag gillar Lydian/Amulsar skarpt och de får gärna köpas upp av Dundee, men ett frågetecken kanske är landrisken som inte är helt lättbedömd. Ett världsklassprojekt är det (grades, storlek, metallurgi) så det borde vara nåt som spökar, sen är väl överenskommelsen att de måste dra igång en gruva inom en viss tid.

  SvaraRadera