måndag 25 februari 2013

Ny dag, nya stölder från vår tids maffia

OceanaGold offer för utpressning från kriminella element inom "staten" nu när man är uppe och producerar.

The Company wishes to advise that it is currently in discussions with various government departments over interpretations of tax exemptions pertaining to OceanaGold’s Financial and Technical Assistance Agreement (FTAA). Didipio is the first project to be built and commence operations in the Philippines under the FTAA structure. Due to these clarifications on tax exemptions being sought, some of the trucks used for transporting concentrate are being held by local government agencies and thus transportation of copper-gold concentrate has been temporarily suspended. While these discussions take place, mining and processing operations continue.

Förklarar kanske det förvånansvärda tryck som dök upp i aktien för några handelsdagar sedan och det är värt att påpeka att OceanaGold är i princip det enda företaget som har följt reglerna och tecknat ett s.k FTAA avtal snarare än att sätta upp snillrika skalbolag för att få den gynnade status som bara filipinsk ägda bolag kan få. CGA Mining som nu ägs av B2Gold är ett sådant exempel.

Rimligen kliar det i fingrarna hos bolaget att kalla saker för deras rätta ord (stöld, utpressning, beskyddarverksamhet, krav på mutor) men när man i den privata sektorn hanterar statstjänstemän så gör man smartast att böja huvudet och säga saker som: currently in discussions with various government departments over interpretations of tax

Att det är en vettigare metod för att inte förvärra läget vet varje svensk som haft kontakt med RSV eller om man bor i sydvästra Skåne med Bandidos eller Hells Angels.

Gruvbolagen är under våldsam press världen över på flera fronter. Logiken är som jag flera gånger tidigare skrivit om att metallernas bull market förlängs vilket betyder högre priser för världens konsumenter men också att riskerna bara blir högre och högre inom miningsektorn. Högre risk kräver högre förväntad avkastning. Högre förväntad avkastning kräver lägre värdering. Lägre värdering betyder lägre aktiekurser för miningbolagen.

Miningbolagen är vår tids hackkycklingar. Staterna, regeringarna är mobbarna och som placerare så tycker jag det är dags att konstatera att staterna och medborgarna inte ser kopplingen till högre priser i framtiden (för man är inte långsiktiga) och därför bör man som placerare kräva extremt bra risk/reward för att ta i bolagen. Den indirekta uppmaningen från regeringarna är till oss investerare att inte vara långsiktiga och bidra till jobb och välstånd utan att vi ska bli mer spekulativa.

Framgång och hårt arbete kommer konsekvent mötas av nya stölder, ny utpressning.

Här är vad ett annat bolag, Centerra Gold fått från sin regering i ett annat land. Tilläggas kan att man har ett glasklart bindande avtal hur skatt ska tas ut etc. Spelar ingen roll när politikerna inte längre har någon skam i kroppen och säger:

"If within three months our negotiations yield no results, the government will unilaterally cancel the agreement,"

Ytterligare ett fall med glasklart bindande avtal från senaste dagarna där bolaget får beskedet från politikerna att vi struntar i lag och avtal:

“We are very confident in the integrity of the agreement we have in place,” Andy Lloyd, a Barrick spokesman, said in an e-mailed statement. “It is legally binding on both the company and the state and cannot be changed unilaterally by either party. However, Barrick views the government of the Dominican Republic as a partner and is always willing to discuss in good faith the circumstances of the company’s operations in the country.”

När jag ändå håller på, detta är vad en fjärde större producent råkade ut för knappt två månader sen:
Exports, meanwhile, have been delayed by “an unforeseen and arbitrary request from customs officials for prior approval by the minister of finance”.
As a result of the shortfall in fuel and working capital, “the decision has been taken to suspend operations at Sukari and to place the mine on care and maintenance until these issues are satisfactorily resolved”.

Som alla vet så är gruvbranschen riskabel nog utan denna epidemi av utpressning och varje tänkande människa kommer inse att det blir inga nya gruvor med politiker som dessa. Utan gruvor blir det inga gruvjobb, inga ymniga skatteintäkter och stigande priser på råvaror. Som placerare är det helt omöjligt att bortse från budskapet som sänds.

På ett helt annat ämne: Google tjänar ju som alla vet grova pengar på att kartlägga oss alla och våra vanor och att kategorisera oss och sen sälja oss i grupp till annonsörer. Ett tips jag fick för den som inte gillar det men ändå vill ha en (enligt uppgift) lika bra sökleverantör men utrustad med integritet så kan man välja https://duckduckgo.com/ istället. Jag håller på och testar den och så här långt tycker jag det fungerar utmärkt även om det är ovant att inte dränkas i riktad reklam.

3 kommentarer:

 1. Och är det inte diverse statstjänstemän så är det banker, företagsinsiders eller ren brottslighet som lever på att röva.
  Jag tycker det finns en hel del företag inom PM som verkar vara värt att investera i, men jag skulle aldrig köpa PM-fonder då procenten tut-o-blås är extrem.

  duckduckgo.com är bra prova https://blekko.com också.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag tycker det är ett jätte bra inlägg,,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironiskt eller inte... ;-) jag påminner om att det går utmärkt att maila in till mig (Kontakt rutan uppe till höger) om man vill lägga in en gästblogg om man har något hyggligt intressant att säga. Jag är rätt tolerant på ämnen och åsikter så länge det tillför läsarna något (då även sådana åsikter som jag inte håller med om).

   Det finns säkert många som kommer hit för de utmärkta blogglistorna som skulle bli jätteglada över alternativ till mitt pladdrande... (och nej, jag kommer inte publicera alla er som nu kommenterar att precis så är det....)

   Radera