onsdag 6 februari 2013

Nej jag litar inte på Sydafrikas politiker..

Den som följt mina placeringar har dock kunnat se att jag trots det valt att satsa pengar i landet.

Dagens pressrelease från Ivanplats illustrerar väl rätt väl varför man ibland måste bita ihop och strunta i sina principer.... Att kalla detta för en världsklassfyndighet är att underdriva. 24 meter "true width" i ett land som är vant att bryta platina i väldigt smala vener... och vilka halter... och som lök på laxen inte 2000 meter ner i backen (även om det blir bulk underjordsbrytning, vilket för övrigt INTE är personalintensivt).

Flatreef's Indicated Mineral Resources now total 223 million tonnes grading 4.1 grams per tonne (g/t) 4PE (platinum, palladium, gold and rhodium), 0.34% nickel and 0.16% copper, at a 2.0 g/t 4PE cut-off grade and at a cumulative, average true thickness of 24.3 metres. The Indicated resources contain an estimated 29.2 million ounces of platinum, palladium, gold and rhodium, 1.7 billion pounds of nickel and 800 million pounds of copper.

In addition, the latest estimate includes Inferred Mineral Resources of 410 million tonnes grading 3.3 g/t 4PE, 0.32% nickel and 0.18% copper, at an average true thickness of 18.0 metres. The Inferred resources contain an estimated, additional 44.0 million ounces of platinum, palladium, gold and rhodium, 2.9 billion pounds of nickel and 1.6 billion pounds of copper.


Logiken säger att på lite sikt kommer Sydafrikas idag personalintensiva platina industri slås ut och ersättas av denna kommande jättegruva (som är mycket mindre personalintensiv). Kanske påverkar vetskapen om att Ivanplats är på gång till att man helt enkelt ger upp och lägger ner... Sydafrika har ett drygt arbete framför sig om man ska undvika massdöd inte bara inom platina utan all gruvindustri.

I dagarna efter massiva varsel så låter det mkt mer försonligt från socialisterna i landet, man ska ha liknande villkor som Australien och Kanada bla bla men jag gör mig inga illusioner. Man kan aldrig lita på människor som har den här typen av politiska åsikter oavsett land. Ser dom något värdefullt skapat av produktiva människor så kommer man försöka stjäla det under demokratins täckmantel. Kort sagt, det är en kortsiktig placering...

Denna Ivanplats presentation kommer väl snart ersättas men illustrerar att man har några till spännande Afrika projekt och ni får en bild att det är hyggligt ( :-) ) erfaret folk som ligger bakom bolaget.

I övrigt så kan jag nämna att jag återigen såg Lydian International på attraktiva nivåer igår och handlade en hel del. Det är ju en kvalitetsfyndighet av mycket god och växande storlek så uppköp kan komma. Som jag skrivit tidigare skulle jag gärna se Dundee PM som köpare då det är ett annat bolag jag gillar (och då bolagen ju tenderar betala i aktier/utspädning eftersom guld och silverbolag har som policy att bara expandera snarare än att ge aktieägare utdelning....)

3 kommentarer:

 1. Obekant bolag för mej. Men -7% just nu. Köpläge?
  Tore

  SvaraRadera
 2. ... och kanadabörsen reagerade med att först skicka ned aktien 8%. Nu -4,6%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det ibland. Jag har ju GAV lite över 5 cad och ägde det rätt mkt som en spekulation på att det skulle STIGA på dagens nyhet... på det hela taget tycker jag nyheten var väldigt bra men kanske var det många som hade tagit spekulativa positioner inför den och när det inte blev vinst så vill dom snabbt ut. Så är det ibland som sagt, en del av spelet.

   Radera