lördag 23 februari 2013

Konkurrensfördel

Inte helt färsk men väldigt talande bild där naturgaspriserna i olika världsdelar räknats om till sitt energiinnehåll mätt i olja. I de flesta delar av världen så ger gaspriserna också en mycket god indikation var elpriserna ligger då elen genereras genom att bränna naturgas.

Den kostnadsfördel USA har på resten av världen vad gäller energi enorm och kommer dra till sig alltmer investeringar speciellt när resten av världen tvingas transportera varor och råvaror till Brent pris.

I dag så är det alltså så att EU har dessa höga priser i princip för att de lokala varianterna av Miljöpartiet blockerar naturgasutvinning på kontinenten men detta är inte hållbart. EU kommer på sikt rimligen kasta av sig det miljöpartiska oket i takt med att arbetslösheten bara ökar och ökar. Den stora förloraren på det blir logiskt Gazprom och ryska staten. Men fram till idag så finns det som sagt inget som tyder på uppvaknande utan man ser fortsatt hur de rödgröna blockerar.

Nedan är en karta över var potentialen i världen ligger för massiv naturgasproduktion:
I ett av områdena där regeringar och folk knappast skulle tacka nej till utveckling är i Litauen där Tethys som är ett stort innehav för mig har intressant exponering. Det är inte idag något som har betydelse för kursen relativt Oman och oljproduktionen/vinsterna där men det är intressant och aktien har utvecklats väl.

För att återvända till Frankrike som alltså är en potentiell gigant inom gas så kan den som vill läsa mer här:
slamming the door on developing shale gas over environmental concerns

Läget för Tyskland kan läsas här:
Opposition from Germany's powerful environmental lobby is dimming prospects
 In both, the Greens are partnered with the centre-left Social Democrats (SPD), who also have reservations about shale gas.

Jag har funderat en del över det här med miljön. Jag menar ingen vill ju krascha miljön för kommande generationer. För mig känns det lite som vi har facit nu, projekten är ju massivt utbyggda i USA och jag frågar mig var är miljökatastrofen? Ja det finns gott om propaganda videos från miljöpartister på Youtube om brinnande vatten och nedsmutsat grundvatten men för mig verkar det mer som enstaka olyckor och då oftast genom spill uppifrån alternativt från borrhålsmissar snarare än vandring pga fracking. Jag menar på den här skalan som fracking nu existerar i gigantiska områden i USA och Kanada så känns det som att om detta vore ett jätteproblem så borde vi hört om miljökatastrofen som pågår... på ett helt annat sätt.

Jag hörde en gång hur Naturskyddsföreningen överklagade miljöinvesteringar vid Scanraff i Lysekil strikt för att dom alltid gör det även om dom erkände att dom gillade själva investeringen och att det inte var deras problem att det kostade enorma belopp för företaget och det lärde mig att dessa människor mer än några andra är beredda att vränga på sanningen av närmast religösa skäl och i många fall för att man lika lite som klottraren bryr sig om att det man gör kostar alla oss andra enormt mycket pengar utan att ge oss något vettigt i utbyte.

Så här står vi och väntar.... ... ... väntar på hur mycket arbetslöshet och smärta som krävs innan de mäktiga miljögrupperna understödda av storstadsbor som "gillar miljö och därför stödjer Miljöpartiet, Greenpeace och Naturskyddsföreningen" och andra organisationer som "låter bra"...  Jag gissar ryssarna hoppas vi håller ut länge och amerikanarna med för den delen då vi ju kan avsluta med ett citat från artikeln ovan:

"Many German firms have opted for [relocation to] the United States, saying energy prices were the decisive factor."

3 kommentarer:

 1. De rödgröna är vår tids fascister.

  Hur många vet att den globala medeltemperaturen inte stigit på 16 år? Som vanligt gäller det att svänga sig med "rätt" åsikter för att bevisa sin egen godhet inför gruppen snarare än att känna till fakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan låta grovt att säga så men helt klart är att dom inte står för individens frihet och bland de mer extrema gröna rörelserna så hittar du en önskan om utrotning av stora delar av mänskligheten för att komma mer i balans med naturen.

   Gissningsvis tillhör dom själva den goda delen som ska vara kvar...

   Jag tycker man måste kritiskt granska den s.k miljörörelsen och det är djupt bekymmersamt att dom mer eller mindre kapat journalistkåren i Sverige och gissningsvis även i länder som Tyskland.

   Den enda trösten är att naturens egna krafter tenderar lösa sånt här. I takt med att missriktad "ideologiskt miljötänkande" skadar både människor och natur (som dålig ekonomi alltid gör vilket närbesläktade kommunismen visade) så kommer folk vända sig emot dom. Så det är väntetid och just nu känns det som vi är i "ekonomisk vintertid" därför att företagande och individens frihet pressas tillbaka på bekostnad av röda gröna och bruna krafter. Det är frustrerande inte minst som förälder. Det är ju så uppenbart att marknadsekonomi, låga skatter, sparande, småföretagande och individuell frihet är det som skapar välstånd! :-)

   Inte bidrag, lån, intolerans, grön fundamentalism, reglering, oligopol inom banksektorn, centralbanker och karriärpolitiker som alla har vind i seglen idag.

   Radera
  2. Ja det är kanske att ta i, men folk måste vakna och inse att dessa organisationer är lobbyorgansiationer i första hand och att landets journalister röstar rödgrönt vilket skiner igenom i deras rapportering.

   Radera