lördag 23 februari 2013

Don Coxe sammanfattar marknadens syn på guldbolagen

och i samma veva varför guld är starkt samtidigt som guldaktierna är svaga:

 Investors do not believe that companies will be able to find and develop gold mines at a reasonable cost because the gold milling return is often less than 1 gram per ton (1 g/t) of ore. There is a growing fear that if the miners develop technology to extract more gold, governments will jump in and make life miserable for them. Or that radicals will stop production because of alleged pollution, destruction of water or just plain because the miners are capitalists. The flow of capital for developing new gold mines has been choked off over unprecedented price increases. The situation is a total disconnect.

Jag kan bara konstatera att ändrandet av villkor för miners när stora och små gruvor väl är byggda är epidemiskt. Politiker runt om i världen har absolut ingen skam i kroppen. Avtal är skrivna om att bolagen ska få återvinna sina investeringar och därefter börja betala skatt men regeringarna struntar i det och tittar på kassaflödet från dag 1 och säger att vi vill ha stora pengar nu när gruvan öppnar. Man är väl medvetna om att gruvorna inte kan lämna och den enda nackdelen är att länderna långsiktigt får dåligt rykte och inte kan locka till sig nya jobb och framtida skatteintäkter.

Men vi pratar ju om politiker. Dvs långsiktigt tänkande är inte intressant och då detta är ett absolut globalt fenomen så kommer detta bidra till att hålla metallpriserna höga. Vad man som investerare måste fråga sig är om man ska spela ett spel med politiker som motpart och där vi klart ser att dom absolut, gång på gång och utan skam, ändrar regler, fuskar och blåljuger en rakt i ansiktet.

Detta är ett bekymmer för samtidigt så gör centralbanker och politiker å andra sidan allt som skolboksmässigt kommer driva guld allt högre och guld går trots sina svackor, manipulerade/spekulerade eller ej, trots allt stadigt uppåt, år efter år. Frågan är om guldbolagen är rätt väg för att dra nytta av detta.

Ur ett extremt kortsiktigt perspektiv ser det ut som jag spekulerade i, nämligen att vi nu bottnar ut och har 50% chans till bra studs upp och 50% att vi harvar oss fram ett tag till nästa oro uppstår. Frågan jag funderar över är hur jag ska agera i vad som nu förhoppningsvis är en tid av starkare kurser. Så det handlar inte om huruvida man ska sälja sina guldaktier här (jag har ju fyllt på min portfölj senaste dagarna) utan hur man ska hantera en uppgång och återigen stark optimism i marknaden.

Jag kan inte säga att jag har bestämt mig. Ett uppenbart och för det mesta framgångsrikt sätt är att investera i royltybolagen OCH undvik de producerande bolagen som sålt andel av sitt guld/silver för 400-500 usd för all framtid... eller 5 usd silver.. I princip är det bara att slå upp royaltybolagen som t.ex Sandstorm Gold för att kolla vilka deras motparter är så hittar man vilka bolag som sitter risigt till när kostnader i form av royalties, skatter och andra produktionskostnader bara driver allt högre samtidigt som dom säljer en andel av sitt guld för skämtpris.8 kommentarer:

 1. Tittat nått på silver wehaton?
  Även Goldcorp börjar det klia att ta in i portföljen (dock av andra anledningar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Silver Wheaton är ju ett kanonbolag med stabila royalties och bra skrivna avtal på de gruvor som riskerar fördröjas så absolut.

   Vad gäller Goldcorp så ska man ju ha i bakhuvudet att dom äger andra halvan på senaste statliga stöldraiden nämligen i Dominikanska republiken. Barick syns ju mest men Goldcorp har halva.

   Gruvan gick efter stora svårigheter äntligen i produktion aug 2012 och nu ska bolagen få återvinna ett CAPEX som blev mycket högre än väntat. Politikerna slår dock till och säger att dom struntar i avkastning på investerat kapital och konstaterar att bortsett från det så tjänar gruvan mycket pengar och nu vill dom ha sin del...

   Stater som koncept liknar alltmer maffiaverksamhet som suger ut hårt arbetande människor som försöker skapa värde åt sig och sina familjer. Statens tjänstemän blir alltfler och alltmer dyra i drift och dom samarbetar framgångsrikt med människor som delar önskan av att helst inte behöva arbeta utan få bidrag hellre än låg lön för okvalificerat arbete.

   I Sverige går 27% av skatteintäkterna till vård, skola och omsorg.

   Demokrati fungerar bara framt till den punkt massorna och politikerna inser att kortsiktigt kan dom stjäla hur mycket som helst från den produktiva sektorn utan konsekvens och man gör det idag i väst både genom skatter och genom att låta centralbankerna trycka pengar för att finansiera statliga budgetunderskott.

   När smällen sen kommer kommer man trumpeta ut att kapitalismen har misslyckats.

   Radera
 2. Förhoppningsvis har vi ett tag på oss nu innan nästa oro börjar, tankade också på lite grann nu men lutar att jag lämnar denna sektorn innan sommarmånaderna tar start om ingenting ändras radikalt.

  Min teori är att den extrema uppgången som många av oss väntat på i PM bolagen inte lär komma förrän eventuellt guldet börjar skena, skulle det ske lär fysiskt guld vara ett bättre alternativ.

  SvaraRadera
 3. På sikt (säg 3-10 år) så borde utbudet av guld från gruvindustrin minska radikalt, vilket borde vara den största prisdrivaren så länge Kina och Indien fortsätter att handla och upprätthålla en rimlig efterfrågan. Det är min grundtes, och jag tror detta är viktigare än vad CBs hittar på och hur realräntorna ser ut. Det är ju få som köper fysiskt i västvärlden, efterfrågan finns i länder med opålitliga banksystem där det traditionellt finns en kultur av att spara i guld och hit hör ej EU, USA eller Japan. Därför är det viktigt att medelklassen i Kina och Indien fortsätter att växa eftersom det är de som köper vad bolgagen gräver upp ur marken.

  Det är bara att googla vad Brent Cook säger om hur grades faller och hur storleken på många deposits faller, vilket naturligtvis innebär rejält högre Capex (se t ex hur många jättar lägger stora projekt i malpåsen) och att man tvingas söka deposits i oroliga delar av världen. Detta leder naturligtvis till minskat utbud på sikt, samt att cash cost kommer att stiga från dagens ca 1200 (all inclusive ej bara bryt och processkostnader) som verkar vara branschsnittet. Få är de som då lånar ut 20 miljarder till ett projekt om guldpriset ligger kring 1500. Så har vi bara en konstant efterfrågan som borde priset stiga pga minskat utbud framöver och ett guldpris under 1500 är inte hållbart på lång sikt eftersom det då knappt är lönsamt att producera och investera.

  SvaraRadera
 4. Guldet är ju speciellt eftersom allt som produceras fortfarande finns kvar i marknaden. Har för mig att årsproduktionen bara är några få procent av det totala utbudet. I ett extrem fall skulle det kunna vara olönsamt för bolagen att producera guld men samtidigt skulle priset ligga kvar eller tillochmed gå ner pga av en liten efterfrågan. Tror därför att just i den här marknaden är efterfrågan många gånger viktigare än det nya utbudet dvs produktionen.

  Med vänlig hälsning,
  Robin

  SvaraRadera
 5. Fraking skapar milöoro där den finns och där den planeras.
  http://www.guardian.co.uk/environment/2012/apr/17/whats-the-truth-about-fracking

  Det är självklart att vi behöver göra en miljprövning i Sverige. Eftersom man inte vet vad fracking innebär kan det ta en enda med förskräckelse om man inte prövar.
  Och tvärtom. om fracking är ok....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft en avvaktande attityd men jag kan lugnt säga att jag lagt minst 25% av dygnets timmar senaste veckan (och mer innan dess) på att läsa om denna sektorn och artiklar runt omkring den.

   Vad som för mig är slående är den massiva skalan av den utbyggnad som skett i USA och Kanada och hur de artiklar typ den du länkar helt enkelt inte stämmer med verkligheten.

   Dessutom är dom ofta vilseledande. Jordbävningar... Richterskalan är logaritmisk dvs jordbävning på två är ingenting, jag gissar husbyggets sprängningar några tomter från oss är värre och utöver det så är det troligen en obevisad slump. Oavsett så kan vi konstatera att underjorden inte precis slukar bönderna i North Dakota och inte heller att skördarna och odlingsbar mark är förstörd... För mig är det bara nu med facit i hand återigen tydligt att miljörelserna inte drar sig för att ljuga och vränga sanningen.

   Du säger att vi måste göra en miljöprövning i Sverige och i och med att det är lag så är det ju så... Men i verkligheten är den redan gjord genom att över 2 miljoner fat olja per dag och mängder med naturgas nu redan produceras i Kanada och USA och det är som jag ser det just bevisat att miljörörelserna ljög och förvrängde fakta.

   Om vi hade en oberoende journalistkår som inte satt i knät på det partiet så skulle dom rimligen just nu ha ett helvete i länder som Tyskland för detta men så är det som bekant inte. "Miljöpartierna och miljörörelserna" får inte ifrågasättas och är "untouchables" och då tyvärr inte i den indiska bemärkelsen utan mer i 20 tals USA typ.

   Radera
  2. Man skulle kunna säga så här: Det är dags för bla tyska MP att gå ut och berätta att man haft fel och be om ursäkt för att den missbedömningen i Tyskland skapat hundratusentals extra arbetslösa inom tung tysk basindustri, dvs själva kärnan för välståndet i landet.

   Det är INTE dags att fortsätta spela ett spel med ständiga överklaganden till olika "miljöinstanser" som till 90% bara är skapade för att försena så mycket att projekt inte kan genomföras.

   Att ett stort projekt på säg 1 miljard Euro fördröjs ett år kostar enorma belopp, ofattbar förstörelse av kapital, det inser var och en som kan grundläggande diskontering av framtida vinster.

   Ja vi ska ha en grundläggande prövning men när det gäller fracking så har vi nu haft mycket mer än det, vi har facit. Nu är det dags för MP att förstöra någonting annat istället.

   Radera