fredag 8 februari 2013

Allana Potash

En utmärkt illustration på att man ska sälja först och fråga sen. Jag skrev ju att jag befarade att marknaden skulle reagera negativt på en ändå rätt bra rapport då sentimentet är så dåligt. Jag hade kortsiktigt fel, kursen steg och som en konsekvens av det sålde jag hela innehavet på 59 cent. Det var en försäljning jag var ovanligt nervös över då uppsidan är så stor och kanske såpass nära. Men jag sålde ändå och som det oftast är i denna marknaden så kommer det ständigt nya köpchanser. Jag tog precis in 50.000 aktier på 54 cent och kommer nu fortsätta snitta in mig.

En annan aktie där jag hela tiden trejdar är Lydian och där har vi gått lite djupare än vanligt men det är ett kvalitetsbolag stämplat av Brent Cook och allt så jag har snittat ner mig. För inte så länge sedan sålde jag i Lydian på 2.10 - 2.14 till stora köpare och jag kan bara konstatera att trejdning är helt avgörande för mig åtminstone inom PM sektorn. Jag har skapat god likviditet och även diversifierat senaste veckorna så det ger mig väldigt goda möjligheter att trejda annars är ju alltid risken att man blir "sittande". Det svåra är som bekant inte att lära sig köpa utan att lära sig sälja.

I Petrobank sålde jag häromdagen en bra post på mitt snitt GAV 9.24 vilket öppnar för mig att köpa mer om den dippar på allvar, dvs precis enligt min skolbok.

Ivanplats har backat lite men är inget jätteinnehav och jag sitter kvar tillsvidare utan att snitta ner mig då det är Sydafrika. En annan surdeg är Poseidon som fortsätter falla brant. Trejdat en del genom att sälja och köpa tillbaka billigare men det döljer inte att den fallande kniven har varit mkt dyr. Enda lindrande biten är att vikten i portföljen faller i takt med kursen. Från bolaget är det knäppt tyst och det är svårt att säga om det är trötta ägare eller läckage om fundamenta som det handlar om.

I övrigt så går väldigt mycket av min tid åt amerikansk oljeinfrastruktur och ett stort glädjeämne för mig är NTI raff där ett besked om försenad uppstart på ett BP raff leder till fortsatta lyft.  Ett annat glädjeämne är Rentech som också tuffar på. Jag har förhoppningar om goda engångsutdelningar i det bolaget.

När det gäller Aurcana så håller jag som jag sagt på och trejdar vilket för tillfället innebär att jag väntar på lite lägre kurser för att handla tillbaka en hel del aktier. Vi bottnade ju strax under kursen vi just nu ser och min spekulation med del av innehavet var att vi skulle se den igen och att det var en trejdmöjlighet.

25 kommentarer:

 1. Vore intressant att veta hur denna trejdingstrategi påverkat din portföljutveckling i procent. Jag tar också vinster och snittar ner mig, om än inte lika intensivt som du. Funderar på ifall vi nånsin kommer att se hösten 2010-värderingar igen, eller om marknaden bestämt att underliggande faktorer såsom guld har nått sin topp. Antingen borde ju guld/silver gå ner eller aktier upp.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver ju om den därför att jag tror den har haft en avgörande betydelse för mig och ju hårdare jag genomfört den (jag har olika portföljer) desto tydligare är det. De portföljer där jag legat mest likvid och varit mest aktiv med att sälja och ta vinst snabbt har gått bättre än där jag legat lång och jag försöker disciplinera mig ännu mer att "våga" sälja. Möjligen kan man argumentera för att nedsnittning i PSN drar ner det. Men för mig så var det faktiskt så att jag borde klarat det bättre än jag gjorde. Jag hade en tydlig chans att minska kraftigt på snitt-GAV efter nedsnittning men gjorde inte det.

   Idag sålde jag ut ca hälften av Rentech innehavet igen då moderbolaget ligger på plus medans dotterbolaget (som står för värdet i moderbolaget) svackar en del.

   Jag chansar dock och tillsvidare behåller skenande NTI ograverat. Tror jag inväntar nästa utdelningsbesked där.

   Radera
 2. Som tur är har du väl inte så stor del av portföljen i PSN, jag tror att det är klokt att ifall man har en större portfölj som du ha en stor del i stabila högavkastare istället för allt i mindre/mellanstora kapitalintensiva PM-bolag så som du hade tidigare.
  På ett sätt gillar man ju förutsägbarheten i dagens marknad, hög volla inom ett begränsat intervall är ju mumma för trejdern. Och när en sådan sektor känns så lågvärderad som PM så känns det ju ännu tryggare. I en uppåtgående marknad så står ju hela tiden vinsthemtagnings-förnuftet mot rädslan att bli frånåkt. Vad som däremot inte känns bra är ju att många andra börsindex går stadigt upp, och när rekylen där kommer så brukar knappast PM-bolagen stå emot. Just nu väljer jag bolag som jag tror kan få bud på sig, och även om buden hade blivit högre i ett annat klimat så finns det mycket annat billigt att köpa för pengarna.
  /S

  SvaraRadera
 3. En annan fin sak med högavkastarna är att med lottsedlar som PSN blir det just lottsedlar med hyfsad möjlighet till vinst. Man får helt enkelt råd att gambla lite med utdelningarna utan att sätta för mycket på spel.

  Nu ska man kanske inte använda utdelningarna till vansinnesinvesteringar. Men är man inte helt 100% som i fallet PSN är det en trygghet. Blir det lyckat utfall är det ren vinst.

  /Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högavkastande bolag och speciellt amerikanska MLP's är ju en helt ny värld för mig med väldigt mycket research "behov". Inte bara för att välja bolag utan också för att sätta sig in i exakt spelreglerna för den typen av bolag.

   Jag har sedan länge varit lätt skeptisk till amerikanska informationskrav (jämfört med kanadensisk som jag är jätteförtjust i) och blev ikväll så trött på ett bolags oförmåga att kunna redogöra sin relation till moderbolaget (trots lusläsande av kvartalsrapporten) att jag drog ett irriterat mail till IR. Viktiga saker som handlar om hur utdelningen kan förväntas fördelas mellan andelsägare och moderbolaget (dvs i många MLPs så är det inte proportionell fördelning utan moderbolaget har inskrivet att dom ska gynnas när det går bra via s.k IDR).

   Men på det hela taget kan jag bara säga att diversieringen mot högavkastande bolag av olika typ fortsätter för mig. Liksom trading.

   Radera
 4. vad köpte du Lydian på för kurs senast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag passar på den frågan. Är en lite för illikvid aktie för att jag ska alltid ska vilja släppa ut detaljinformation. Men det över kursen 1.80 vi ser nu naturligtvis och det är under där jag sålde aktier sist dvs ca 2.10 - 2.14

   Radera
 5. ob vad tror du om att gå in i Avino på ca 1,55?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avino är ju ett litet spekulativt bolag som jag valt att äga. Om du gillar högrisk aktier och exponering mot silver så är det ett intressant alternativ naturligtvis.

   Men jag måste säga att marknaden är extremt svårhanterad nu. Dvs det kan inte uteslutas att PM sektorn har mer negativt framåt och sen toppar upp det med normal usel sommar.

   Jag har sagt det tidigare. Låneamortering är en utmärkt sparform för de flesta i dessa tider.

   Radera
 6. Ja, PSN har gjort riktigt riktigt ont. Chansade med YTTErligare fler idag på 0.9 dum som jag är. Förlusten är på fina 55 % nu. Lotto...dyrt sådant. Borde syssla med amortering istället som du skriver.

  Glädjeämnet är dock Orvana. Dock en bit kvar till GAV på 1.57..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som förvånar mig är att bolaget inte uppdaterar. Möjligen skulle det kunna vara juridiska orsaker till det men jag får dåliga vibbar av tystnaden och valde att minska mkt kraftigt. Har handlat mer Rentech idag. Jobbar med mitt GAV där och fick sålt på 2.99 vilket var de dyraste jag hade tagit in igår inkl courtage och handlade två poster idag på 2.91 och 2.85.

   Har varit på Ullared med familjen, appropå att "göra ont". Klockan är 21.00 och jag har precis avslutat släpa in alla kassar...

   Radera
  2. Får nu uppgifter om att det ryktas någon form av nyheter från PSN efter stängning. Vet inget om värdet av det ryktet.

   Radera
 7. Kom inget dessvärre. Hade varit skönt, oavsett vad. Då kanske jag köpte dina då. Får se vem som gjorde rätt. =) De kanske håller tyst för att VERKLIGEN kunna överraska positivt? Känns som ett intesåtroligtdrömscenario..

  SvaraRadera
 8. Vad har du för syn på PM marknaden i ett längre perspektiv, säg 2-3 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret där att standard: Jag äger metallerna guld och silver i bankfack för att skydda mig och min familj mot katastrof (vilket inte är otänkbart om än låg risk) och att jag inte har det långa perspektivet på några aktier i dagsläget.

   FED, centralbankerna och regeringarna med EU, Japan och USA har skapat en monsterekonomi där socialism är ledstjärnan och spelregler ständigt försämras för företagande (speciellt i gruvsektorn). Ingen vettig människa försöker bygga långsiktiga företag i en tid där politiker och socialister är på frammarsch. Tvärtom handlar det om spekulation och kortsiktiga investeringar för att snabbt kunna avveckla när nästa populistiska försämring för arbetande människor inträffar.

   Ja Sverige efter snart 8 års moderatstyre är lite annorlunda men snart är det val och svenskarna är i grund och botten bidragsnarkomaner som älskar höga skatter (på någon annan). På fyra år går det utmärkt att krascha en liten ekonomi som den svenska i dagens värld. Mitt mål som förälder till tre är att vara ytterst försiktig (inga lån etc) tills jag ser vart det valet tar vägen.

   Radera
  2. Intressanta tankar, tack för det.

   Radera
 9. OB - där kom en nyhet ang PSN. Jisses s***. Tror du gjorde rätt som dumpade och jag komer torska duktigt idag. Eller vad säger du om nyheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är på jobbet så jag har bara hunnit skumma men jag håller med dig, jisses. Jag gissar ledningen kommer åka på skadestånd så att dom blir ruinerade. Så felaktiga bokslut under hela 2012 känns nästan så att dom kan få bedrägeriavtal på sig.

   Har i övrigt börjat handla tillbaka trading position i AUN idag på 78 och 77 cent.

   Radera
 10. Har trejdat lite tidigare i PSN. Igår köpte jag korkat nog en liten post. Vem hade väntat sig detta resultatet, och hur är det ens möjligt??? Man skriver alltså av nästan all AR? Betyder detta att man inte haft några giltiga kontrakt, eller att ingen av kunderna kan betala sina skulder? Eller är AR-siffrorna redovisningsmässigt så vaga att de inte kan tas upp som AR, men mycket väl kan resultera i någon form av intäkt? Jag är ett levande frågetecken här!
  /S

  SvaraRadera
 11. Hi OB
  I would be grateful for your views on PSN after the giant drop this week. Down 90% since I bought the stock and it seems there is no coming back from these levels... Only chance would be to average down, but with the latest development I don't really feel like doing just that.
  Regards,
  Jesper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanadabörserna har ju en tendens att reagera väldigt hårt och handgripligt vilket väl delvis är pga de aktiva shortarna i resurssektorn så fram till senaste pressreleasen så kändes det ju som att 90% kursfall rimligen var överdrivet.

   Men senaste pressreleasen var ju av en typ jag i princip aldrig har sett. Revisorerna underkänner i stort sett all ekonomisk rapportering under 2012 dvs bolaget var aldrig så bra som det framställde sig (man kan undra om fordringsägare kommer försöka återvinna gjorda utdelningar).

   Jag klev tillslut av då bolaget inte verkade försvara sig med pressreleaser trots att kursen backade vidare rätt brant. Gnagande oron var ju att dom inte hade något försvar och pressreleasen var ju förskräcklig på alla plan.

   Jag har inte sett ännu mer än kommentaren nedan att dom är stoppade men med tanke på mina misstankar att ledningen rimligen både kommer bli ruinerad och få tillbringa tid bakom galler så vore det ju inte förvånande.

   Radera
 12. Och nu är den stoppad...för all framtid?

  SvaraRadera
 13. Läser ett av de bättre nyhetsbreven inom olja och gas och även dom spekulerar juridiska konsekvenser för ledningen i Poseidon samt att det är värre än deras vildaste mardrömmar och att dom avstår att skriva vad dom verkligen tycker för att det bara skulle öppna för risken för stämning utifrån förtal.

  SvaraRadera
 14. Detta är verkligen formel 1 men det går åt fel håll tyvärr.
  Så fett dyngback på Aurcana nu, o man kan inte låta bli att tvivla på detta case efter dessa smällar.
  Sälja av o rädda vad räddas kan eller tro på en vändning det är frågan, det ser ju ut som att man kan komma in så mycket billigare framöver om detta fortsätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ger inga råd mer än det gamla vanliga tugget. Amorteringar är en bra sparform, våga sälja del när det är starkt (eller snarare någon form av studs upp i dagens typ av marknad) och ännu svårare orka ligga likvid.

   På det så kan jag bara nämna att diversifieringarna mot avkastande bolag ändå fungerar hyggligt och jag motstår frestelsen att sälja dom och köpa mer guld (för vem vet hur länge eländet fortsätter?)

   Jag handlar en del idag, har gjort det tidigare och lär fortsätta göra det kommande dagar om det fortsätter. Fördelen med att ha byggt likviditet och det kan rekommenderas som metod för att inte bara behöva sitta och känna sig som förlorare när det blir billigare.

   Radera