söndag 20 januari 2013

Sydafrika skördar Socialismens sådd

Gruvbolagen börjar nu meddela att dom lämnar landet. Första svängen ser 14.000 gruvjobb bort och regeringen är både förvånad och upprörd.... Politiker i RSA är under världssnittet i kvalitet och det säger inte litet.

Lite skadeglatt kan man ju konstatera att socialisterna i RSA länge pratat om att nationalisera. I intensiva debatter så har dom haft långa debatter om superskatter eller delvis/full nationalisering är bästa drag för folket.

Så, nu får man alltså gruvorna, jag gissar dom är nöjda då, bara att kavla upp ärmarna och börja driva gruvor och skapa jobb och skatteinkomster nu när de ondskefulla kapitalisterna äntligen besegrats och drivits på flykt.... Fast det låter ju inte riktigt så på gruvministern här...

Varför inte köra i repris skillnaden på de två systemen kapitalism/marknadsekonomi respektive Socialism/socialdemokrati. Dvs om det är högre eller skattetryck än rådande 50% eller lägre som är rätt väg för att skapa välstånd för våra barn. Som McAlvanay så briljant sammanfattar i videon nedan så är det troligen så att vi har ett problem och jag måste ju säga att det är tragiskt om demokratin verkligen har denna innebyggda svaghet där socialisten inom varje människa/nation, vill stjäla vad den produktiva grannen skapat snarare än att själv skapa, att den riskerar stjälpa det välstånd som marknadsekonomin byggt upp i många länder och som nu är hotat av ständigt ökande statlig andel oavsett om detta idag finansieras genom direkt skattetryck eller pengatryckande.

2 kommentarer:

 1. Danske Bank meddelade i helgen att de planerar att börja ta en kontoavgift på 120 kronor i kvartalet av sina kunder.

  Kan inte beskriva hur sjukt jag tycker det är. Sjukare än att bankerna tar betalt för att man har ett bankkort istället för kreditkort. På kreditkort utgår oftast ingen fast avgift men för bankkort kostar det vanligtvis mellan 200 och 300 kr om året.

  Jag byttte av princip bank när ICA banken införde en sådan avgift på bankkort, jag valde då Länsförsäkringar.

  För 3-4 veckor sedan får jag ett brev om att de nu kommer börja ta ut avgift på 2xx kronor om året och erbjuder mig att byta till kredikort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju envist jaga fram så bra villkor som möjligt och att jobba i grupp vilket förhoppningsvis chattar och bloggar kan underlätta gör ju oss alla tyngre gentemot bankerna och mäklarna.

   Vidare tycker jag att vi inte bara ska ha fokus på vad som blir sämre (även om det är vanligast) utan också försöka verkligen uppmuntra aktörer att öka konkurrensen och ge dom cred/ny kunder när dom gör något bra.

   Ett intressant kapitel för mig är amerikanska aktier som jag märker att jag handlar alltmer och mer. Jag gissar att möjligheten att få ut fler aktörer på banan, inte minst bland storbankerna är ännu större när det gäller ISK, valutakonto, bra courtage och inga "kreativa avgifter" på USA aktier än TSX och Venture i Kanada.

   Rent generellt så har storbankerna som jag upplever det en lång tradition att "krypande försämra villkor". Gäller ju framförallt lån men jag kan tänka mig att det även gäller kreditkort.

   Min åsikt är som tät utlandresenär (jag tar ut kontanter i lokal valuta) att ICA bankens kort är helt överlägset utan avgift på uttaget och bra växlingskurs (hur lyckas FOREX få kunder nuförtiden??). Som lök på laxen får man mkt bra bonus på köp både på ICA och alla andra köp (dessa hälften av ICA köpen) och det rullar in presentcheckar på ett par hundra kr varje månad där för oss.

   Så att inte alla har ICA kort har jag väldigt svårt att förstå... även inklusive avgiften. Jag har faktiskt ett LF kort också men kan inte se att det är i närheten... dessutom var deras dotterbolag AGRIA en stor besvikelse (lång historia men jag började kolla lite/och diskuterade lite om deras friskrivningar och kort och gott vill jag inte ha dom som motpart om jag har otur och verkligen måste utnyttja försäkringen i framtiden) och jag valde tillslut Folksam för våra katters veterinärförsäkringar. LF´s guldkundsbit gällde dessutom inte så dom var som lök på laxen riktigt dyra.

   Radera