lördag 26 januari 2013

Presentationer PM Summit HK

Minco Silver värt att notera är att hon citerar riktigt gamla siffror för Capex och cash cost. Mycket inflation har runnit under broarna sen dess... Sen naturligtvis att dom liksom många andra bolag är notoriskt dåliga på att hålla utsatta tider. Man kan t.om säga att dom är sämre än snittet på detta och det är ont om vettiga förklaringar om varför det dröjer. Inget direkt verkar ha förändrats, men faktum kvarstår OM dom får sina fulla tillstånd så är bolaget mycket undervärderat och sen det presenterades här så har det funnits utmärkta möjligheter att tjäna pengar på de kraftiga tradingsvängarna vilket är ungefär vad jag sysslat med. Dvs inget bolag jag gifter mig med och ett alternativ är att helt enkelt vara beredd att betala mer den dag i okänd framtid dom får sina tillstånd.

Aurcana  Ett annat bolag som gjort marknaden besviken genom att ha svårt med tidpunkter i samband med sin Shafter uppstart. Personligen känner jag också tveksamhet över varför man inte i detta skede lyckas/vill/kan höja sina snitthalter närmare reservhalten vid La Negra. Det verkar väldigt svårt för dom att kommunicera vad som gäller vid den gruvan och ännu svårare att kommunicera varför man är på 600 tpd under 2013 och inte 2500 tpd som man mer eller mindre grovt antytt att man skulle vara vid Shafter gruvan. Förseningarna haglar och istället för att svara på dessa viktiga frågor så springer man runt och pratar om att göra förvärv vilket man inte har cash till utan rimligen bara kan göra genom utspädning med lågt värderade aktier. Dvs detta förvärvssnack ses av många som ett hot (i en nog hotfull värld). Varför expanderar man inte vid La Negra med nytt mill istället för att diskutera förvärv?? Är den uppenbara frågan.

Som ni såg så rasade aktien trots en hygglig borrapport. Varför? Jag gissar det är därför att det är rätt genomskinligt att dom pressats av aktieägare att "pressreleasa något, vad som helst." och eftersom dom inte har något nytt på området folk vill höra (se ovan) så pressreleasar man skåpmat, dvs borresultat av typen som man har hur mycket som helst men inte releasat tidigare. Dvs releasen bekräftar bara att inget nytt har hänt i huvudfrågorna.Victoria Gold Samma historia, intressanta tillgångar svårigheter att leverera på utsatta mål, i detta fallet finansiering för att komma i produktion. Billigt och värt att trejda/äga. Den negativa punkten man naturligtvis bör begrunda är varför bolaget inte är uppköpt. Men så är det ju... vi jobbar ju inte med insider information utan man får begrunda efter bästa förmåga tänkbara skäl till den frågan. På den positiva sidan så noterar jag främst vissa nyckelpersoner inom företaget med all rätt erfarenhet.

Mandalay Resources är ett annat bolag som är värt att känna till innan ev köptillfälle uppstår. Jag har tittat på dom flera gånger tidigare men inte riktigt hittat det där perfekta köptillfället (en miss för dom har verkligen levererat) och för just nu ligger jag som sagt lågt. Men vem vet vad som händer till sommaren...

När man tittar på hela konferensen så ser man som det brukar vara i den delen av världen att många presenterande bolag bara har notering i Australien på ASX. Jag har ju tidigare nämnt att jag överväger att lägga över det sista kapitalet från min Avanza KF till en Danske ISK med valutakonto USD utöver CAD. Ett alternativ är dock AUD eller pund. Det kräver dock att jag förhandlar courtage med dom och just nu så har jag kort och gott väldigt mycket fokus på att höja andelen dramatiskt på amerikanska högavkastande bolag snarare än små-mellanstora PM bolag som Australien främst kan tillföra mig. Det ska bli intressant att se för övrigt om en sådan här vad det verkar relativt liten konferens har någon effekt på kursen för bolag som Aurcana, Minco och Victoria. Jag tvivlar men kommer följa orderdjupen och avsluten för att se om det kommer några nya större köpare kommande veckor. Oavsett så är det ju dessa inspelade tillfällen suveräna för oss investerare som enkelt via internet kan lära känna nya bolag. Dvs det bästa är egentligen tror jag att botanisera bland övriga bolag snarare än att lyssna på Lenic säga exakt samma sak fast mindre fokus på siffran 2500 tpd än för 6-8 månader sen... Jag får se hur mycket tid jag själv lägger på detta då bolagen som sagt ofta är lite små och då jag lägger mkt tid på helt andra sektorer för tillfället.

Gårdagen var en dag där jag trejdade in rätt många innehav i den korta portföljen. Men märkligt nog lyckades jag också sälja en hel del av mitt tunga Lydian innehav och hade faktiskt sålt lite häromdagen också på 2.10 (likvärdig försäljning då CAD då var starkare och det var Avanza baserat innehav). Det är en stor tröst när de svaga dagarna kommer med rena urblåsningar, att man då har portföljer som ligger 60-80%% likvida och bara väntar på tillfällen som det. Jag är lite försiktig att handla Aurcana då jag redan äger så mycket men blev tillslut "siste köpare" på 84 cent som dagens köp i den aktien. Det är bra för jag vill trejda även det bolaget, det är bra nog.

Summerar man PM bolagsbranschen så blir det lätt mycket gnäll för det handlar väldigt mycket om bolag som misslyckas med att leverera fritt kassaflöde och utdelningar och när några få bolag ändå lyckas med det så dyker socialister och socialdemokrater genast fram med utsträckta händer eller snarare pistol och säck. Vänsterpartiet i Sverige var om jag såg rätt senast ute och ville införa nya "skatter/royalties" på de som skapar jobb och välstånd i norra Sverige. Får dom som dom vill så blir det som i Sydafrika och tusentals förlorade jobb, mer bidragsberoende och fler socialdemokrater & vänsterpartister.... Tänk vad lätt det är med en ideologi där andra ska skapa, ta risker och dom bara stjäla/"beskatta", behålla försvarlig del själv och resten till mutor för att få röster... japp, jag föraktar socialister men det är väl inget nytt gissar jag... I övrigt i nyhetsflödet, nån "världsberömd" golfare i Kalifornien hade räknat ihop att han skulle få marginalskatt på 62% och meddelade att nog är nog efter åratal av stora bidrag. Sångerskan Tina Turner tar det hela ett steg längre och valde att lämna in sitt amerikanska pass och "bara" ha schweiziskt. Hon var dock inte lika utförlig i sin motivering. Kanske för att socialdemokratisk media världen över som vi ju vet brukar bli rätt hotfull och hatisk mot de som inte tycker det är häftigt med 2/3 skatt, och ja, både Schweiz och USA tillåter dubbelt medborgarskap dvs Tina ville verkligen bli av med Svarte Petter varianten.

Världen snurrar allt snabbare i fel riktning och socialisterna blir allt aggressivare med USA i spetsen. Förändring måste dock komma för detta gör oss alla fattigare. Inga nya gruvor i Norrland betyder mer Robin Hood bidrag från Stockholm etc. Fullständigt idiotiskt då Norrland är ytterst rikt och befolkat av människor som kan skapa mer än tillräckligt välstånd för att slippa förnedra sig med sådant bidragsberoende om man bara släpper loss marknadsekonomin. (fotnot: Som jag fattat Robin Hood så rånade han statsmakten som överbeskattade befolkningen och lämnade tillbaka skatterna till folket så varför kallas det för Robin Hood skatt när det är precis raka motsatsen dvs plundring av folket med skvättar till röstboskap??)

1 kommentar:

  1. Tack för länkarna och dina kommentarer! Ja man är ju rätt trött på den klassiska jargongen i mining-sektorn: förseningar, dålig info, ökade kostnader etc.. Ursäkta mitt Minco-tjat, men tror inte du att man skjuter på ansökan för att man vet att man troligast kommer att sälja gruvan snart? Jag spekulerar att man fått vissa indikationer på att ansökningarna kommer få svårare att bli godkända ifall man inte säljer. Vem vet vilka påtryckningar, mutor, och spel som försiggår. Inflationen i Kina känns som att den borde va högre än i övriga världen. Sedan verkar ju inte nuvarande VD ha så stor erfarenhet av att faktiskt driva en gruva, så jag vet inte om jag vill hänga med det gänget under en gruvuppstart. Försäljningen är en trigger, men jag tror att många investerare förväntar sig att köpeskillingen försvinner in i ett annat projekt, evt en slags merger med Minco gold (DSM/AAB-style) som behöver likvider. I dessa tider med finansierings svårigheter så tror jag inte en så stor pengahög delas ut till aktieägarna. Hoppet är väl om Minco gold nöjer sig med cash mot sina MSV-aktier och att Sprott mfl hellre också vill ha cash. Trevlig helg!
    /S

    SvaraRadera