lördag 12 januari 2013

Min placeringsinriktning breddas & Rentech kommentar

Nedanstående video är en intervju med en av mina mer uppskattade källor nuförtiden och det är en värdefull genomgång av läget nordamerikansk olja som är värd att känna till. Det är riktigt skoj att läsa in sig på nya områden men för tillfället så innebär det mindre av bloggande men det är övergående.När ni lyssnar på ovanstående intervju vill jag för den som blir intresserad och börjar fundera nämna ett par saker:
1. USA är fortfarande som helhet stor importör av olja och har de facto ett exportförbud av olja.
2. USSA är extremt protektionistiskt och tillåter inte utländska tankers förflytta olja mellan amerikanska hamnar (t.ex från Sydkusten till Öst eller Västkusten) just därför att dom är utländska. Inte bara för att dom har utlänningar som besättning utan även för att dom byggt skeppen utanför USSA. Den som inte tror på det kan googla på Jones Act. Som alla andra skador som skapas av fackföreningar och socialister så innebär detta högre priser för konsumenterna (vilket konsumenterna som vanligt inte förstår). Men det ger också extrem lönsamhet för vissa raffinaderier och skapar en boom för byggande av pipelines och export av vissa raffinaderiprodukter som de facto får exporteras.

Jo, jag ska också åtgärda ett dåligt samvete. För kanske en vecka sedan så fick jag frågan om varför jag valt moderbolaget Rentech och inte den utdelande LPn som Scoris skrivit mkt om. Svaret på den frågan är i korta drag att man enbart köper Rentech moderbolaget om man är positiv till dotterbolaget för det är ett play på dotterbolaget via de aktier som moderbolaget har där. Dvs exakt vilket "fordon" man väljer är en smaksak.

I grova drag så ser jag det som att jag köper Rentech LP med hävstång samtidigt som jag får lägre risk genom att moderbolaget handlas till ca 60% av börsvärdet på sina ägda aktier i dotterbolaget vad jag kan se. Dvs moderbolaget får väldigt stora utdelningar från dotterbolaget men delar idag ut lägre avkastning än dotterbolaget. Man har vad jag kan se en bra skattesits via förlustavdrag dvs i princip borde man kunna ha upp till 50% högre direktavkastning än dotterbolaget (om man inte tror pengarna försvinner på annan verksamhet vilket jag tittat på och är rätt nöjd med vad jag ser).

Ultimata vinsten vore förstås om moderbolaget skulle välja att avveckla sig självt så att jag fick snabba 50% upp och Rentech LP aktier. Men det finns även andra triggers som att man ska skapa fler s.k LPs genom förvärv av liknande tillgångar.

Ska man sammanfatta Rentechbolagens verksamhet så är det att dra nytta av jättelåga amerikanska naturgaspriser till att skapa kvävebaserad konstgödsel och där en vacker liten poäng är att USA och närområdena runt Rentech idag har underskott som täcks via import. Jag tror Rentech bolagen har mycket krut kvar för jag ser inget fundamentalt som ska ändra naturgaspriserna. Men man ska vara medveten om att det är priset på deras kvävebaserade naturgasprodukter (som historiskt varit volatila) som avgör utdelningarna. Men det kopplar tillbaka till att med importörernas naturgaspriser utanför Nordamerika så bör inte priserna falla så kraftigt och vi ser ej heller något närtida hot att USA ska kunna exportera upp sina naturgaspriser.

Värt att veta är att säsongsmässigt svagaste tid för Rentech och peers är just nu, dvs Q1. Det gödslas helt enkelt inte lika mycket på vintern... Dvs gör inte misstaget att rakt av multiplicera ett gammalt kvartals utdelning från dotterbolaget med fyra och se det som trolig årsutdelning.

5 kommentarer:

 1. Hej,

  är det så att moderbolaget inte ses som ett MLP och därmed har en lindrigare dividendbeskattning?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moderbolaget är ett vanligt bolag alltså inte MLP. Det faktumet innebär dock normalt sett hårdare beskattning. Dvs MLP vidarebefordrar ju skattefritt pga att det istället beskattas hos mottagaren i detta fallet moderbolaget eller när vi äger LPn hos oss (en annan sak är att det inte riktigt verkar leda till högre skatt i Sverige). Specialfall med moderbolaget Rentech som jag fattar det är att dom klarar sig från hård beskattning på utdelningarna genom omfattande förlustavdrag.

   Dvs sammanfattar man det så är det oftast förmånligast att äga dotterbolagen för oss svenskar. I detta fallet tycker jag dock man måste beakta stora rabatten och bristen på annan verksamhet samt moderbolagets specifika möjligheter att undvika hård beskattning. Plus då möjligheten att rabatten i ett slag försvinner genom utdelning av dotterbolagsaktier eller att Rentech gänget sätter ihop en ny LP genom förvärv.

   Radera
 2. En sak ni som kommenterar här ska veta. Vi som bloggar har problem med automatspam svar på ALLA historiska inlägg vi gjort. Handlar väl att dom försöker få in svar med länkar till något dom vill göra reklam för eller i värsta fall virussajt. Jag slår av och på s.k ordverifiering vilket tar bort detta men också gör det jobbigare för er.

  När den är avslagen så raderar jag hänsynslöst kommentarer på gamla blogginlägg utan att titta närmare på dom. Dvs teoretiskt kan jag råka radera "riktiga" kommeentarer.

  Rådet är att bara kommentera på blogginlägg som är max 2-3v gamla.

  SvaraRadera
 3. Inte behöver du känna dåligt samvete :)

  Tacksam för svar och din investeringssyn på moder resp dotterbolag i det specifika fallet.

  SvaraRadera
 4. Hej,OB

  apropå:

  ..."Moderbolaget är ett vanligt bolag alltså inte MLP. Det faktumet innebär dock normalt sett hårdare beskattning. Dvs MLP vidarebefordrar ju skattefritt pga att det istället beskattas hos mottagaren i detta fallet moderbolaget eller när vi äger LPn hos oss (en annan sak är att det inte riktigt verkar leda till högre skatt i Sverige). Specialfall med moderbolaget Rentech som jag fattar det är att dom klarar sig drabbas av? från hård beskattning på utdelningarna genom omfattande förlustavdrag..."

  Beskriver du ren bolagsskatt eller den utdelningsskatt som vi, som äger bolagen tvingas betala här i Sverige? Jag fick betala 35% källskatt förutom vanl.KF-beskattning:

  http://www.blogger.com/comment.g?blogID=1372632319983341220&postID=8884559351735395399&isPopup=true

  Vad har ni andra för erfarenheter?

  För övrigt håller med dig om Avanzas stelbenthet och har samma funderingar att byta mäklare.
  Ursäkta en dum fråga: Är det Danske bank i Sverige, svensktalande service, svensk skatt, KF-depå, mm, eller sorterar de under dansk lagstiftning?

  Mvh
  /K

  SvaraRadera