onsdag 30 januari 2013

Kanske inte så långt ifrån sanningen

Repatriation of Germany's gold from the Federal Reserve Bank of New York may be so limited and slow because the gold is tied up by leases that will require years of unwinding, three market analysts at Centennial Precious Metals in Denver agree in a panel discussion broadcast yesterday.

Även om guldet finns kvar rent fysiskt så har man i USA intensivt sysslat med att leasa ut det och dessa kontrakt måste isåfall fasas ut vilket förklarar att Tyskland bara kan få tillbaka sitt guld i myrsteg från jänkarna.

Sveriges Riskbank vinner pluspoäng hos sina amerikanska motparter inför nästa Centralbanksfest genom att inte ställa några krav alls dvs inte ens ställa sig sist i kön för att få tillbaka det guld som åtminstone inte finns tillgängligt för "omedelbar leverans".

Många har beskrivit centralbanksvärlden som en sorts 1800 tals herrklubb. Ingves tycks fortsätta spela efter dessa gentlemans regler trots att andra länders agerande tyder på att han låter Sverige bli grundligt blåst i en tid när guldreserver är viktigare än någonsin för att backa ett lands fulla självständighet.

Precis som en chefsläkare bär ansvaret för en totalt misslyckad operation så är det rimligt att Ingves i en framtid får stå till svars om landet Sverige drabbas av hans felbedömningar (och resten av Riskbanksstyrelsen)2 kommentarer:

  1. Helt enig-i dagsläget så är det INTE optimalt att fortsatt spela spelet och vara solidarisk. Snarare så borde RB trycka upp så mycket Sv.Kronor som de kan komma undan med och köpa guld för de nytryckta "pengarna"!!

    Troligen så kan de försvaga vår kära valuta på samma gång.

    SvaraRadera
  2. Hur mycket av Sveriges guld finns utomlands? Jag trodde faktiskt att merparten fanns i Sverige.

    /H

    SvaraRadera