lördag 1 december 2012

Snart dags för Japan

eller för den mer pessimistiskt lagde, dags för Asien.

Ju mer jag läser så känns det som att krisen på allvar startade eller snarare urartade på allvar 2008-2009 i USA. Massivt pengatryckande gav oss lugn och ro till EU tog över stafettpinnen 2011-2012.

Frågan är om nästa smäll blir kombinationen Japan och Kina 2013-2014. Inbromsning, fastighetsprisfall i Kina men i Japan betydligt allvarligare och mer åt hållet vad Grekland, Spanien m.fl upplever och kanske rentutav det första landet där inflationen tar fart på allvar och då kickstartat av en valuta som dramatiskt faller för att bättra på en konkurrenskraft där bytes och handelsbalans nu visar stadig försämring.

Det som ger mig kalla kårar är att "lilla" Japan har en statsskuld på 13 triljoner usd att jämföra med USA på runt 15 triljoner usd fritt taget ur huvudet. Det går ihop genom att USA är gravt skuldsatt med 100% av BNP i skuld medans Japan har 235% av BNP i skuld vilket kort sagt helt enkelt är långt bortom jämförelse med alla industrialiserade länder inklusive Grekland.

Många har säkert hört uttrycket "to big to bail" om Spanien eller i ännu högre grad Italien som för övrigt har världens tredje nominellt största statsskuld på runt 2 triljoner usd. Återigen, Japan har runt 6.5x Italien i statsskuld och man är en tung pjäs i världsekonomin på samma nivå som Kina i storlek. Till skillnad från Kina är man dock inte den stora råvaruförbrukaren och för guld specifikt misstänker jag att chansen är ytterst god att en kraschande Yen snarare kommer väcka sovande japaner att man måste börja investera i guld också även om säkert USD blir förstahandsvalet för många (USA gynnas igen m.a.o av att vara relativt sett mindre ful i skönhetstävlingen där man är tvungen att rösta på någon, dvs kapitalet måste hamna någonstans).

Många har förklarat Japans död tidigare och haft fel men som Asia Times nyligen skrev typ: Japan känns som en katt som just förbrukat sitt nionde liv...

Flikar in ett citat från Mish här om Japan, egentligen inget nytt för mig men värt att påpeka för folk som kanske inte funderat så mycket över nuläget i Japan:

Actually, Japan has extremely serious issues already, it's just that the market is ignoring them for now. If interest rates rise by a mere 2% or so, interest on the national debt will consume 100% of Japanese tax revenue.

Global imbalances are mounting. I suspect within the next couple of years (if not 2013) Japan will resort to the printing press to finance interest on its national debt and the Japanese central bank will start a major currency war with all its trading partners to force down the value of the yen.


Ett statsskuld som är klart värre än Grekland, en mentalitet rörande invandring och att släppa in utlänningar med friskt blod som skulle få varje Sverige-demokrat att lysa upp i ett stort leende, QE som matchar England och USA och på toppen ett samhälle som är byggt så att främst kvinnor gör ett aktivt val att inte skaffa barn vilket leder till att landet är på väg att få en upp och nedvänd befolkningspyramid med fallande befolkning, få unga och mängder med åldringar.

Frågan är väl närmast om 2013 eller 2014 blir året då Japan räddar Europa från strålkastarljuset på samma sätt som Eurozonen räddade USA från negativ uppmärksamhet.

Vår ekonomiska värld är verkligen en ekonomisk Ms Universum tävling i vem som är "minst ful" och det är på de premisserna USA i dagarna får en del positiv press.

Videon nedan berör mig på det sättet att jag känner mig mindre lockad av att "spela på" en fallande Yen genom att sätta PPM pengar i Japanfonder. Jag minns att jag för kanske 5-7 år sen (!!) funderade över att läget såg så bekymmersamt ut för Japan att man skulle kunna ta sitt huslån i Yen och räkna med att få betala tillbaka i lägre värderade Yen. Det hade inte varit en god affär och får tjäna som påminnelse att man kan ha rätt på lång sikt men fel på kort sikt och kort sikt kan ofta vara betydligt längre tid än man räknat med + att enskilda case som detta ständigt påverkas av en stor mängd andra omvärldsfaktorer. Ett bra exempel är hur USD blivit långt långt populärare än den förtjänat just därför att andra områden (Eurozonen) utvecklats mycket värre än de flesta förutsett och nu får vi som sagt kanske del två på den sagan där väl då Eurozonen hoppas slippa allt strålkastarljus och få njuta av att se "relativt sett mindre ful ut".

1 kommentar:

  1. Det är mycket tydligt att världen inte orkar fokusera på mer än en kris åt gången.
    Det som gör att Japan hittils varit i bakgrunden är väl att deras statsskuld till 91% är inhemsk.
    Den lär likväl inte kunna betalas tillbaka. Få se om Japanen är tillräckligt patriotisk för att kunna förmås skriva av stor del av sina fordringar.
    Tore

    SvaraRadera