lördag 15 december 2012

Intressanta datum framöver

Fredag 21 december är tripple witch datumet som stökade till saker så mkt 3 resp 6 månader sedan (se blogginlägg för ca 3 månader sen). Det följs upp av sista dagen för tax loss selling för kanadensare måndagen den 24e december (för amerikaner 31 dec).

Båda dessa datum (21 o 24) har alltså en bias för att kunna se rätt märkliga affärer gissar.

I övrigt så vill jag påpeka att Elfenbenskusten (Ivory Coast) igår godkände lag om beskattning av guldproduktion som är av den typen att ingen investerare bör lägga tyngre vikt på att skapa välstånde i det landet. Dvs politikerna har med lagen som är godkänd av parlamentet men ännu inte presidenten valt att slakta kon snarare än att mjölka den. Min gissning är fortsatt att dom kommer fatta detta men att det kan bli en del turbulens innan poletten trillar ner. Bland annat verkar man inte fatta att man inte kan beskatta allt utöver rörliga kostnader som vinst, dvs att det måste finnas avskrivning av investerat kapital också. Skyll dock inte bara på landets regering, IMF har folk som åker runt och uppmanar till sådant här.

Det bolag som kan beröras av mina innehav är Endeavour Mining då man om ett drygt år ska vara igång med en första gruva i landet. Jag skulle inte bli förvånad om man tittar på att styra över utrustning till projekt i andra länder (samtidigt så exploderar politikernas skattevilja mot gruvproduktion överallt, och jag iaktar noga även Burkina Faso (antydningarna finns där och jag gissar det pressar Semafo) och som tidigare nämnt USA där frågan väckts igen om kraftiga royalty höjningar på federal land vilket vad jag förstår dock inte drabbar Aurcana som är privat mark). Summan för mig är att jag lättat en del på innehavet i EDV igår på 2.06 för att bygga likviditet inför datumen ovan. Jag håller även på att byta mäklare. Jag tycker inte man ska överdriva effekten för Endeavour, man har ju gruvor i 3 andra länder redan idag. Men kanske ger det en kortsiktig trejdningsmöjlighet om det blir skriverier.

Långsiktigt så är politikernas beskattningsvilja främsta orsaken till att vi kommer få se fortsatt råvaruinflation om än med turbulenta priser. Det är en enkelt ekvation som kallas utbud och efterfrågan=pris och vad politikerna gör är att dom höjer kostnaden för bolagens kapitalanskaffning genom att skapa osäkerhet (ett symptom på detta är fallande börskurser då investerarna vill ha lägre värderingar=högre avkastning på insatt kapital pga politikernas ständiga förändringar av reglerna).

Kanske måste man överväga att ge upp som investerare och inse att vänsterpolitikerna inte vill att vi ska investera i gruvor. Det kommer som sagt ge högre priser på metallerna och det finns ju sätt att köpa själva metallerna istället för att investera i produktion. Det är ju temat som vi ser för övrigt där guld och royaltybolag går så mkt bättre än de plågade producenterna. Ett självspelande piano för prishöjningar skapat av politikerklassen världen över.

Vi har en kraftig vänstersväng i världen och det skapar inte tillväxt utan skapar högre skatter och mindre välstånd. Frågan för mig är om väljarna inser det och rättar till vägvalet... eller om det mer är något långsiktigt typ romarrikets fall vi har framför oss i väst. En annan liknelse är ju hur rika framgångsrika Argentina fick sina socialdemokrater (peronisterna) och där väljarna trots att dom blivit så oerhört mkt fattigare, inte lyckats ta sig samman och få på plats fungerande marknadsekonomi och välståndsskapande låga skatter igen. Tvärtom så är det ett snäpp till av ofrihet där nu, valutareglering och förbud att köpa utländsk valuta och guld. Man får bara spara i den lokala politikervalutan Peso.

Bob Hoye ger hopp för att PM aktier står inför bottenkänning runt datumen vi diskuterar ovan samt därefter bra uppgång samt diskuterar Hotel California (fler som gillar den och konstaterar att där kan man checka in men aldrig checka ut appropå FED's obligationsköp)

Så varför inte tillägna denna till både Kaliforniens skattebetalare och Ben Bernanke:


5 kommentarer:

 1. Hmm - svårt val mellan att tro sig hitta "säkra" länder eller ge upp och gå på de fysiska produkter som det riskerar att bli ett allt knappare utbud av?
  En tillfällig ide är kanske att satsa på de länder som troligast ligger så sent i kedjan att dess politiker hinner, pga av tydliga exempel i omvärlden, inse skillnaden mellan att "slakta eller mjölka".
  Men visst känns det mer än osäkert att vara beroende av politiker.

  MVH

  SvaraRadera
 2. Problemet för bolagen är ju att gruvproduktion kräver väldigt långsiktigt tänkande, ofta över säg 20-40 års perspektiv.

  Politikerna runt om i världen förstör möjligheten till långsiktigt tänkande och först av allt märker vi det i juniorbolagen men resten av världen lär märka av det genom en osedvanligt lång super cykle i råvaror, endast avbruten tillfälligt av prisfall orsakade av den ytterst svaga ekonomi som osund vänster/skuldekonomi skapat.

  Vad ska man göra som investerare? Mitt svar är att bli mer kortsiktig, spekulerande och inte tveka att ta vinster. Det är det naturliga svaret på politiker som inte skapar ett företagsvänligt klimat.

  Motsatsen är låga skatter och stabila regler vilket ger långsiktig tillväxt, stabila priser och nya jobb dvs marknadsekonomi. Vägvalet som dagens vänstervärld gör så här bara 20-25 åren efter Socialismens fall 1989 är en stor besvikelse för mig.

  SvaraRadera
 3. Av och till kan ni veta att jag behöver lägga in "bokstavstestet" för att få bort spaminlägg som gör reklam för olika märkliga saker genom att få ut automatiserade svar på bloggar.

  Är lite nyfiken på om det nu när jag tagit bort det försvinner en längre tid eller omedelbart kommer tillbaka. Toppade nog i 10 st per dag som jag fick ta bort.

  SvaraRadera
 4. Får man fråga vilken mäklare du byter till? Bättre courtage?
  Mvhmagnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer återkomma på ämnet i separat blogg när jag har mer erfarenhet av vad som erbjuds och hur det fungerar. Gissningsvis inom närmaste 1-3 månaderna.

   Radera