fredag 12 oktober 2012

Kan en mening ha så mkt att lära oss, att den är värd ett eget inlägg?

"Bull markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism, and die on euphoria"

Sir John Templeton

Tycker det är tankvärda ord. Funderar lite att man bara ska se upp med att avståndet mellan euphoria och ny bull market oftast är minst 5 och ofta 20 år. Vidare att faserna i "skepticism" nog ofta blandas ihop med att "euphoria" är över.

6 kommentarer:

 1. Jag fick en fråga nedan om vad jag tycker om OceanaGold nuförtiden. Jag skulle vilja påpeka först att jag kommenterar bolaget flera ggr tidigare och att jag då uttryckte hopp att komma in till rimlig kurs lite närmare uppstarten av Didipio. Sen dess har minst två saker hänt:
  1. Bolaget har fått ett betydligt högre börsvärde (i detta fallet tycker jag det betyder dyrare)
  2. Min syn på koppar är för tillfället att Kina orsakar att vi åtminstone är i en flerårig svacka eller kanske t.om har sett slutet på en "euphoria" i basmetaller. Dvs allt annat lika så föredrar jag bolag som inte har en stor tung basmetall del utöver sin guldproduktion. Didipio är en koppartung enhet förutom guldproduktionen. Notera att koppar så här långt inte tappat så mkt. Jag skulle tycka det var positivt om OGC gjorde som Dundee gör och hedgar koppar stenhårt flera år fram på varje starkt pristillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att jag framförde åsikten att dom borde hedga nzd vs usd för att låsa in de tillfällena när nzd svackar ned (nzd styrka förklarar mkt av stigande cc i bolaget) men fick ett tämligen klart nej från VD & Darren. Man menar i o f s korrekt att NZD stärks samtidigt som guldpriset gör det.

   Värt att komma ihåg att jag först köpte OGC på 40-50 cent när bolaget höll på att gå i konkurs på dåliga guldhedgar, dvs jag antar att "bränt barn skyr elden"... På den tiden såg vi för övrigt nästan NZD på hälften mot USD mot vad den toppat i nuförtiden....

   Radera
 2. Wow Original Braila!

  Ett helt genialt inlägg där du ställer sir John Templetons snustorra men ack så sanna konstaterande om bullmarkets födelse, uppgång, mognadsfas och slutligen död mot sången Euphoria.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Jag undrar över sammanslagningen Endeavour Mining/ Avion
  EDV synes vara ett förlustföretag. Earnings per share
  -0.22.
  http://www.bloomberg.com/quote/EDV:CN
  Är det inte dags att hoppa av från Avion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Balans och resultaträkningar är trista för en del, skrämmande för andra och informativa när man vant sig.

   Svaret på din fråga är att EDV är ett företag med mycket god lönsamhet på den operativa verksamheten. Men tämligen ofta i vår bransch så förekommer i bokföringen störande element som gör att man på sista raden inte får korrekt bild.

   Radera
 4. Hel klart värt att tänka på, och Loreens Euphoria passar väl in i denna fråga!

  SvaraRadera