fredag 12 oktober 2012

Avion + Endeavour = SANT

Bra nyhet:
Avion Gold Announces Overwhelming Shareholder Support of Proposed Acquisition Agreement by Endeavour Mining
TORONTO, ONTARIO--(Marketwire - Oct. 12, 2012) - Avion Gold Corporation (TSX:AVR)(OTCQX:AVGCF) reports that shareholders voted overwhelmingly in support of the proposed arrangement agreement between Avion and Endeavour Mining Corporation (TSX:EDV) at today's special shareholders' meeting. Avion required 66 2/3 of all votes to be in support for the transaction to proceed. Voting results were as follows:

--  Votes cast by common shareholders included 303,759,839 votes FOR,
    representing 99.48% of votes cast and 1,579,069 votes AGAINST
    representing 0.52% of votes cast
--  Votes cast by common shares holders and option holders included
    334,968,006 votes FOR, representing 99.53% of votes cast and 1,579,069
    votes AGAINST representing 0.47% of votes cast

Endeavour's shareholders have also strongly supported the proposed arrangement agreement with 93.8% voting in favour of the transaction.

Dagens rekyl är nog mest lite vinsthemtagning efter stark period i kombination med svag dag.

9 kommentarer:

 1. Oj, nästan som presidentvalet på Kuba ;)

  /JK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så frågan är väl då när vi kommer att se de "nya" aktierna på våra depåer, samt hur länge den gamla AVR aktien "kommer" att vara stängd för handel i och med detta och from när? Den gode OB kanske vet? Har man världens mest läsvärda blogg så kan det ju hända att man vet detta, annars lär det ju visa sig förr eller senare.
   Bäst att återgå till vinpavan nu ty det är fredagskväll och vinets sötma pockar på uppmärksamhet. -Tack för din så alltid väl läsvärda blogg, OB!

   Bästa hälsningar från Henrik

   Radera
  2. Tack för vänliga orden. Jag skapade ju "Portallösning" just för att jag själv skulle få så mycket av den gratisinfo jag kan hitta samlad och uppdaterad så enkelt som möjligt. Tycker också det blivit väldigt användbart och nu är det ju mest lite småunderhåll att addera och i fåtal fall ta bort material.

   Sen blir det lite bloggar när det känns som man har något åtminstone halvvettigt att säga och kanske minst lika viktigt att underlätta för läsarna att ha ett enkelt ställe att kommentera om inlägget+allmäna funderingar.

   Funderar också på den fin fina lösningen som Dave lagt upp på sin blogg om bl.a Victoria Gold med en "evig tråd" om något företag. Vill dock ogärna bidra till att det blir överdrivet fokus på ngt enskilt bolag. Risken finns ju erfarenhetsmässigt att man själv eller annan går och skaffar sig 50-100% av portföljen i ett bolag.... vilket som vi diskuterat här ur rent teoretisk ekonomisk lära, ÄR FEL. Detta då ökad risk alltid ska belönas med högre förväntad avkastning vilket man inte får när man skapar risk genom överdriven centrering. Möjligen kan man invända att överdriven diversifiering också skapar risk utifrån att man inte hinner följa alla bolag (vilket vi också diskuterat). Dessa två motverkande bitar är något var och en borde fundera noga över.

   Radera
  3. Äsch, varför står det anonym däruppe nu :-) gör nytt försök att visa att det är jag (O_B) som skrivit.

   Radera
 2. Hej!

  Vad sägs om dsm/Aab dealen som inte gick igenom? Känns som värdering var en faktor också, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, förklaringen känns väldigt krystad. Det jag nu konstaterar är att NÄR dom nu misslyckats med att nå kritisk massa i form av att få mer pengar under förvaltning, ja då blir för båda bolagen de årliga avgifter som finns (precis mångdubblade) till Forbes gruppen helt ohanterliga.

   Jag är fortsatt mkt nyfiken på om köparen av Dacha aktier har varit AAB. Om det INTE varit så kan man naturligtvis börja spekulera i att det är någon annan som avser ta kontroll över företaget då Forbesgruppen förutom alla sina giftpiller inte har verklig ägarmakt i bolaget.

   Dacha är dock ett jämfört med historisk värdering, nu högt värderat bolag i relation till substans. Det konstaterandet gäller ju dock inte om det är någon som de facto fysiskt vill komma över de större poster tunga REE utanför Kina som dom äger.

   Bolagen är pga ägarna och den ständigt närvarande, viljan att missgynna övriga aktieägare genom nya avgifter, inte av intresse för mig annat än som snabb trades när någon ytterligare storägare fått nog och dumpar aktier besinningslöst, vilket dock händer ganska ofta i speciellt AAB historiskt.... Det faktum att AAB inte har belåning gör ju att det åtminstone vid vissa värderingar av och till kan finnas värde för den tradingmässigt flinke.

   (Äsch, ser att jag inte är inloggad nu, men det är O_B som skrivit)

   Radera
 3. Ja villkoren för dealen blev ju skeva till slut, och det blev tydligt när man nyligen såg att åtminstone 1st DSM-insider sålt i DSM men ökat i AAB. Sedan kanske man efter Sulliden-smällen fick anledning att även se över kompensationsvillkoren här? Antagligen har man inte givit upp än, speciellt inte om man låtit AAB tanka DSM-aktier. Nu när dealen spruckit så kanske dom kan tanka fler DSM billigare för framtida makt(miss)bruk. Det känns som att mergern legat som en våt filt över AAB-kursen, så låt oss se hur reaktionen blir. Är även glad att Dacha finns kvar en tid till som ett renodlat HREE-play ifall marknaden där skulle vända igen.
  Btw: finns det någon här som har länk till ett längre diagram (ca 2år) över HREE-priser än de 6mån-grafer man ser på exempelvis metalpages?
  /Sebbe

  SvaraRadera
 4. Vad har du för tankar kring Atna, och varför är du tung i Aurcana men inte i Atna? Om du ursäktar frågan.

  Atna är hyfsat lågt värderade, har väl en 5-6m oz i olika kategorier, verksamma i USA, och en otrolig tillväxt på gång som kan matchas av få bolag. De är hyfsat finansierade. Nackdelar är att cc antagligen blir ganska hög, de har refraktorisk malm Pinson UG, det finns stora uppstartsrisker och att alla tillstånd inte är på plats.

  Aurcana har en högre värdering (ca 2.5-3 ggr) men har också en mycket bra tillväxt. De är väl ett mognare bolag (iom att Shafter når com.prod snart) än Atna och kommer att ha bättre marginaler/lägre cc, gissar jag. Bra news från Shafter skulle nog dra upp kursen rejält. En stor nackdel är antalet warranter (dec 13?), well in the money. Finns säkert fler skillander, vad har jag glömt?

  Kan tillägga att jag har ca 2% i Aurcana och 6% i Atna.

  /RoyKeane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säga att jag inte begriper mig på den viktningen av dig... :-)

   Om Atna: Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag i en inflationistisk miljö vill undvika bolag med de högsta "rörliga kostnaderna" dvs de man normalt skulle kunna innefatta i Total Cash cost. Gäller inte bara Atna utan flera producentera i Kanada med hög CC. Som jag ser det så kan två saker orsaka "trista saker" för ägarna i sådana bolag:
   1. Att nuvarande trend med stigande kostnader runt 15% fortsätter.
   2. Att minsta lilla sak i produktionen eller med grades går snett.

   Man kan säga att det är precis tvärtom tanke mot att köpa s.k royaltybolag (som ju är så populära för att dom INTE är utsatta för det kostnadstryck alla ser idag)

   Kort sagt om man ligger i högre kvartilen på rörliga kostnader så har man vad som kallas "hög exponering stigande guldpris" men man har det därför att man i utgångsläget har sämre marginaler än bolag som Aurcana om det går åt andra hållet.

   Uttryckt på ett annat sätt så får man lite av samma effekt som om man tar en lågkostnadsproducent och belånar sitt innehav tungt och köper fler aktier... om allt går som det skall så blir det en jäkla hit om något går snett... ja då går det snett...

   Sen om antal ounce dom har. Jag tycker man måste börja med att räkna bort den ganska substantiella mängd ounce dom har i Montana som jag inte tycker är relevant liksom den produktion dom har i Kalifornien som jag tycker har ett väldigt lågt värde. Kvar är främst Nevada (Pinson och Reward) och att det där är refraktoriskt är inte ett problem då all infrastruktur för det finns där.

   Jag reagerade för övrigt väldigt negativt på hur dom la ut senaste pressreleasen som jag tyckte var mkt tveksam. Jag gissar många tyckte det var jättebra resultat och rusade in. Som jag fattade det var rubriken direkt och avsiktligt vilseledande då dom borrade i känd mineralisering, typ att ni har en uppåtnedvänd piggelinglass som ni känner till sen tidigare, drar borrhål precis där ni vet den löper och smäller upp en saftig pressrelease om träffarna....

   En mer van läsare ser att borresultaten inte är relevanta utan att detta handlade om att helt enkelt få upp malm från mineraliseringen till ytan för att göra metallurgiska test... Jag fattar m a o inte varför dom pressreleasade alls... releasen borde kommit när de metallurgiska resultaten kommer...

   Men notera noga, att om allt utvecklas som det skall i ett sådant här bolag med hög CC samtidigt som guldpriset går bra, ja då är det precis som vid belåning kanonhävstång.

   Radera