lördag 20 oktober 2012

Är LO ekonomerna dumma i huvudet eller låtsas dom?

Ursäkta oförskämdheten men det känns som en relevant fråga med tanke på dagens insändare i SVD från dom där dom inte låtsas om att det är deras populistiska moderparti (S) som länge blockerat borgliga testballonger om sänkning av ränteavdragen (vilket hade varit så otroligt enkelt att genomföra utan smärta när räntorna föll) och istället försöker få det till att det är regeringen som är problemet när det handlar om att ingripa mot hushållens orgie i lån till bostäder. Samma regering som trots populistiskt motstånd tryckte genom bolånetaket och säkerligen fått betala för det i opinionen.

LO och därmed (S) får vi anta, flaggar i artikeln också för att man vill återinföra fastighetsskatten och att den ska vara utformad så att den speciellt slår mot storstadsbor.

" Vi ser två reformområden som särskilt angelägna. Reformerna bör genomföras i en takt som inte riskerar att kraftigt driva ner bostadspriserna.
1. Inför en fastighetsskatt kopplad till marknadsvärdet.
När Anders Borg kraftigt sänkte fastighetsskatten så eldade detta på villapriserna, framförallt i välmående områden i Stockholmsområdet. LO-ekonomerna menar att fastighetsskatten bör kopplas till marknadsvärdet. En sådan skatt skulle dämpa prisutvecklingen i Sverige, vilket därmed skulle hålla tillbaka den privata skuldsättningen."
1.5% fastighetsskatt igen fixar vi lätt som en plätt!

LO ekonomernas andra krav om amorteringskrav är bra men jäkligt sent. Ord kan inte beskriva hur synd det är att sådana som dom ALDRIG klarar av att genomföra sådant här i högkonjunktur och i detta fallet när bostadspriserna gick upp snarare än i slutskedet av bubblan.På ett aningen annat ämne så har det återigen visat sig hur lätt polisen har i västvärlden att attackera snarare än att skydda medborgarna och beskedet när misstag händer är inte som med läkare att man kan bli avstängd eller få legitimationen indragen, nej, polisen jobbar under samma villkor som politiker. Man har ingen straffskala och är tämligen "untouchable" och som medborgare gör man bäst att veta det och anpassa sig (till faktumet att polisen är inte till för att skydda dig som individ utan för att skydda "samhället" och det är inte riktigt samma sak...)
 
"An innocent blind man was shot in the back with a 50,000-volt Taser by police after they mistook his white stick for a samurai sword.
Colin Farmer, 61, was hit after reports of a man walking through Chorley, Lancashire, early on Friday evening, with a sword. He said he initially thought he was being attacked by hooligans when he was struck by the Taser."

"I was just walking along and I heard some men shouting really angrily and thought I'm going to get mugged. I didn't know any police were here.
"The Taser hit me in the back and it started sending all these thousands of volts through me and I was terrified. I mean I had two strokes already caused by stress. I dropped the stick involuntarily and I collapsed on the floor face down."

He added: "I was shaking and I thought 'I'm going to have another stroke any second and this one is going to kill me. I'm being killed. I'm being killed'."
Farmer, who has suffered two strokes, the most recent requiring two months in hospital in March, was fearful he would suffer another stroke.

"I walk at a snail's pace. They could have walked past me, driven past me in a van or said 'drop your weapon'."

Lancashire Police apologised to Farmer for the "traumatic experience" but confirmed last night that the officer who fired the Taser has not been suspended and remains on duty." Länk


Vad jag tycker man måste fråga sig själv är om man är:
a) En person som rättfärdigar, ursäktar och försvarar polisens agerande, t.ex med att kanske hade någon sagt att det fanns en person med Samuraj svärd ute på stan.

b) Är en person som undrar varför vi i väst har fått ett system där de som företräder systemet aldrig behöver bära ansvar för sina handlingar och som Juholt visade, t.om i Sverige har speciella lagar som avviker från vanliga medborgare.

Min åsikt är klar, vi måste sätta stopp för staternas och politikernas ständiga utbredning. Vi måste sluta att hitta på nya lagar / myndigheter /byråkrati, och istället börja gå genom allt vi har idag och kritiskt granska vad vi kan avskaffa.

Det finns andra länder där detta behovet är mer trängande... såsom Italien och USA men varför ska Sverige vänta till krisen slår till (LO style m.a.o)?

5 kommentarer:

 1. Tyvärr är det ju så att dämpande åtgärder nu riskerar att knäcka bubblan, detta skulle genomförts för 10 år sedan. Som sagt.

  Sverige ligger väl på sjunde plats i världen när det gäller skuldsättning per capita, och vi har en banksektor som är oproportionelig stor med en utlåning till bostäder på 3000 miljarder, långt över BNP. Alla kan ju räkna ut vad som händer med det svenska samhället om priserna faller med 20% på kort tid och staten måste skjuta till 200 miljarder 2014-15 för att rädda bankerna från kk.

  I grunden är väl ändå problemet den svenska dumheten, både bland politiker, väljare och journalister. Med slopat ränteavdrag och ett amorteringskrav skulle kanske en bostad som idag kostar 5 miljoner gå för 3 miljoner. Detta gillar inte svensken som hellre föredrar 5-miljonersalternativet och ränteslaveri till döddagar. Hur tänker man då?

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 2. Dessvärre är varken LO-ekonomerna eller politikerna dumma. Deras målgrupp däremot förefaller helt under isen eftersom de sväljer betet år efter år. Tänk vad lite cynisk maktfullkomlighet och mjuk ryggrad kan åstadkomma i en skock naiva trygghetsnarkomaner...

  /Oj vad jag fick till det ;-)

  SvaraRadera
 3. Fler hyreslägenheter med lågre hyror är bästa alternativet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt. Frågan är hur vi ska nå dit. Min metod är att tackla monopolen som Byggnads och elektrikerna m.fl har på arbetskraftssidan. Europa svämmar över med kompetent arbetskraft på byggnadssidan som nog mer än gärna skulle jobba för halva kollektivavtals lönerna (som ju är absurt höga i Sverige genom att t.ex 4 elektriker tillåts stänga ner helt jättebygge).

   Dvs det går på ett enkelt sätt att bygga billiga hyresrätter om man vill! Bara att sätta kollektivavtalen ur spel och underlätta för svenska företag att ta in utländsk arbetskraft/underleverantörer utan att riskera att sättas i blockad av fack med för mkt makt.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera