söndag 16 september 2012

Två intressanta intervjuer

Jag gissar att många uppskattar det mycket breda flödet av olika synpunkter i blogg & nyhetsrullarna men inte alltid hinner plocka ut det intressantaste. Vidare så är det i mitt tycke så att sajter som KWN innehåller ett antal pärlor men också mycket tyckare som kanske inte är så "sofistikerade" och med det menar jag att dom inte tillför så mycket annat än just tyckande om att silver /guld ska till månen.

Nyhetsflödet jag försöker samla är som sagt ett brett spektra av inflationister, deflationister, Austrian School, mainstream socialistisk keynes och allmänt folk som tänker och motiverar sig väl.

Två intervjuer som jag funnit intressanta senaste dagarna och vill lyfta fram är dessa:


Felix W. Zulauf

Founder and President of Zulauf Asset Management AG (klicka på länken för intervju sidan) 

Felix W. Zulauf, born 1950, has worked in the financial markets and asset management for almost 40 years. He started his investment career as a trader for a large Swiss Bank and received training in research and portfolio management thereafter with several leading investment banks in New York, Zurich and in Paris. Felix joined Union Bank of Switzerland (UBS), Zurich, in 1977 and held several positions over the years including managing global mutual funds, heading the institutional portfolio management unit and at the same time acting as the global strategist for the UBS Group. After two years with a medium-sized Financial Organization as a member of the executive board, he founded his wholly owned Zulauf Asset Management AG in 1990, allowing him to independently practice his own individual investment philosophy.


In 2001, he made two of his staff members to partners and sold the majority of his company to them in steps and acted only as advisor from 2003 onwards. Mr. Zulauf focused on macro and strategic issues within the firm. In spring 2009 Zulauf Asset Management was split in two parts and Felix Zulauf fully owns the split-off Zulauf Asset Management AG focusing on managing a conservative global macro fund as well as some advisory activities to selected family offices and institutions.

Felix Zulauf always believed that the world economy and the financial markets move in cycles. That has helped him avoiding all the major casualties in the financial markets since the 1973/74 bear market in equities. He is a member of Barron’s Roundtable for over 20 years.

Avslutningsvis: Ny blogg adderad sen en tid på temat "global killer & Kina" och vad inbromsning där kan komma betyda för råvaruinvesterare. Rekommenderar absolut att ni skummar genom denna artikeln. Tolka det inte som att jag säger att jag tror himlen kommer trilla ner över Mittens Rike utan som jag skrivit tidigare -- det är något man måste hålla järnhård koll på och det är en huvudorsak (då staterna försöker motverka det med pengatryckande) att jag håller på med guld istället för basmetaller.

Med detta som bakgrund skulle jag också vilja höja ett rejält varnande finger för Australien. Landet går redan idag med handelsbalansunderskott trots att man är den stora vinnaren i basmetallråvaruracet från Kina. Man har budget underskott, precis börjat deflatera husbubbla och man är ännu så länge "förlorare" i valutaracet genom att (sick) deras valuta är jättestark en bra bit över USD.

En framtida trend skulle kunna vara att Australiensiska guldproducenter skulle kunna få lägre arbetskraftskostnader och devalveringsfördelar. Där är vi inte ännu men rapporterna har redan börjat strömma in om att den mycket stora bristen på gruvarbetskraft med tillhörande inflation, börjat lätta. Kanske är det dags att göra research på bolag som skulle tjäna på en snabbt fallande AUD också?

5 kommentarer:

 1. Hej OB
  Vad har du för tankar kring Avino? du har 5% i dom och 25% i Avion. Anser du att Avion är en bättre eller tryggare placering än Avino?
  Tack! för en mycket bra blogg.

  SvaraRadera
 2. Tack tack,
  Som jag ser det är nya EDV med fler olika producerande gruvor i olika länder något helt annat än junioren Avino Silver. Lite grand som att jämföra en finlandsfärja och en sportbåt. Du kan ju lätt inse vilken som kan gå fortast men också vilken som bäst klarar att gå på en mina...

  Risken kommer minska i Avino om/när dom förverkligar sig och ökar produktionen på allvar. Jag har så mycket jag har i Avino delvis för att jag känner att jag via Scoris och eget läsande har god insikt i bolaget och för att jag tror det har bra förutsättningar att ge exceptionell avkastning (vilket då innebär att jag lättar gradvis som jag brukar göra) under hösten och våren när dom mer ska övergå till att bli en kommersiell silverproducent. Men det är inte utan risk och jag hade inte varit ledsen om Avino hade haft en starkare balansräkning.

  SvaraRadera
 3. Återigen så verkar det som att Kanada bottnade i slutet av juli/början på augusti, för att sen ta fart en månad senare, vi har sett detta förut och det kan var bra att komma ihåg till nästa sommar. Nytt för i år var väl att maj var en riktigt dålig månad så man hade behövt gå ur marknaden ganska tidigt, eller helst redan i feb-mars 2011 :)

  Det är otroligt hur snabbt sentimentet vänder, många aktier har stigit ca 50% på bara ett par veckor, även vissa producenter som OGC. Detta visar bara att man måste våga köpa när det är som mörkast, det kan dröja mycket länge innan samma tillfälle dyker upp igen. Åtminstone till augusti :)

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 4. Hej
  Var det i mitten på September som det skulle kunna tänkas att ETFen GDXJ återigen skulle kunna börja tanka upp i Semafo igen?
  Det borde ju sätta riktig fart på Semafo igen.

  SvaraRadera
 5. http://quote.morningstar.ca/Quicktakes/owners/MajorShareholders.aspx?t=SMF&region=CAN&culture=en-CA

  här är en sida jag hittade som kanske kan användas ang Semafo frågan.

  SvaraRadera