tisdag 4 september 2012

Sydafrika

Det katastrofala maktspelet mellan olika socialistiska och kommunistiska grupperingar (politiska partier och fackföreningar) bara fortsätter och jag kan bara upprepa mitt intresse för platina som metall där Sydafrika idag står för 80-90% men kriserna stödjer även guldpriset.

Det man måste förstå är att i Sydafrika så bryts platina och guld underjord med mycket personal snarare än mer mekaniserad drift som finns vid många stora dagbrott i andra delar av världen. Löner må låta försiktiga med våra mått mätt men dom är en mycket stor del av cash cost för gruvbolagen i SA och med redan skyhöga cash costs så kan mycket väl "orealistiska" lönekrav sänka bolagen helt. Läget förvärras av snabbt stigande elkostnader.

Jag läser nu analyser från mäklarfirmor som visar hur balansräkningarna snabbt försämras. Om inte platinumpriserna stiger rejält så undrar jag om vi inte kommer se en våg av nedläggningar kommande år. Nedsidan känns rejält begränsad.

Lägg på allt detta extrempolitiker i och runt om ANC som bråkar om man ska nationalisera eller bara chockhöja skatterna så är det en perfekt storm av socialistisk katastrof. Resultatet kommer bli arbetslöshet och ännu mer oro. Förståelsen för grundläggande ekonomiska samband verkar helt saknas även om det också spekuleras i att vissa vänsterpolitiker ser ökat kaos och arbetslöshet som ett sätt att driva genom den nationalisering dom önskar.

Mineweb har bra bevakning på detta och jag har börjat hålla koll på vilka derivat som finns på platina priset även om jag inte äger något.

6 kommentarer:

 1. Vad säger du om semafo nuförtiden?

  mvh

  SvaraRadera
 2. Platina blir definitivt intressant att följa framöver. Jag har handlat en del guld, silver, olja och platina med rbs mini futures. Bra hävstång.

  Annars har jag ägt aktier i prophecy platinum Nkl.v till och från ... Om du kollar på grafen förstår du varför;) inte precis en stabil aktie men dom sitter på en hyfsad fyndighet i Kanada. Äger inga just nu men har dom på bevakning.

  SvaraRadera
 3. Förutom en bra borrapport häromdagen (som dock inte ändrar så mycket kortsiktigt) så har inte så mycket förändrats mer än att värderingen gått upp och jag knep 20-25% när mycket annat gick sämre.

  Kvalitetsbolag även om jag föredrar nya EDV som jag skrivit ur värderingssynpunkt. Kastas värderingsförhållandena mellan bolagen jag följer om (dvs om något annat drar och Semafo backar) så kommer jag säkert öka igen. Fortsätter följa dom med intresse.

  SvaraRadera
 4. Mart ner sista veckan, gjort någon ny värdering där?

  /G

  SvaraRadera
 5. Hänvisar till svaret jag gav under Giustra. Jag har ju en tendens att lockas till fallande knivar snarare än att jaga bolag som går upp så visst, jag erkänner, är i marknaden. Ser just att det var bra att jag inte fick aktierna i fredags på 1.36 för dom kom här nu på 1.28 nyss.

  SvaraRadera
 6. Kan tillägga att jag vet att ett nyhetsbrev som kom in mer eller mindre på toppen i Mart mailade ut i fredags att dom funderade på att sälja och nyss att dom sålt.

  SvaraRadera