söndag 9 september 2012

Referensramar Aurcana

Lördag och några timmar lugn och ro efter rensande av köksavloppet... så varför inte påbörja en jämförelse av Aurcana vs peer företag. (red. klar söndag...)

Inledning
Min åsikt är som jag skrivit tidigare att La Negra rapporten var en game changer för mig av rang.

Veckan före den rapporten så var Aurcana för mig först och främst Shaftergruvan som stod inför en uppstart som just blivit krångligare genom utökade uppstartsrisker och där första borresultaten missat (angivet i MD&A) att utöka de i mitt tycke för sparsamma resurserna/reserverna. Shafter med omgivning bör ha stor uppsida på såväl på djupet som i längs med strike (där dom troligen träffat öster om område 1 dvs "djupast längst bort", också enligt MD&A) men det återstår ju ännu att bevisa upp.

La Negra var en gruva med mycket modesta resurser som så ofta är i underjordsgruver och man tvingas lita på ord som "vi har alltid haft så här lite resurser (några års prod) men ändå brutit i över 10 år". Ja det är hyggligt trovärdigt men inget man direkt känner innebär världsklass och när VD utöver det säger att man ska köra upp Shafter till 6.5 miljoner ounce/år samtidigt som man bara har M&I resurser på 24 miljoner ounce, ja då var det för mig klart att man inte kunde jämföra dom med ett bolag som First Majestic när det gäller "hållbar produktion" utan snarare strikt räkna ett "diskonterat nuvärde på säg 6 års produktion".

Game changer:
Förra veckans pressrelease inebar att Aurcana vid La Negra hoppade från M&I ca 5 miljoner ounce till makalösa 115 miljoner ounce i de högre kategorierna M&I eller nästan 5 gånger så mycket som Shaftergruvan som tidigare för de flesta var den klart värdefullaste delen av Aurcana. Detta sätter expansionen från 1 till 2 miljoner ounce (med låg cash cost ca 1 usd efter basmetallkrediter) i helt nytt ljus och mycket riktigt så signalerar bolaget redan utbyggnad mot 3.3 miljoner ounce silver vid La Negra i närtid.

I senaste presentationen så kommer också den logiska indikationen på att med grades i M&I på 131 gram silver/ton jämfört med 80 gram snitt senaste kvartalen så kommer en del av de extra ouncen genom rikare malm (3.3 miljoner ounce/år är angivet med uppgång från 80 gram till 100 gram in i anrikningsverket) vilket i sin tur bör göra La Negra till en gruva som bryter till negativ cash cost jämfört med troliga 9 usd cc vid Shafter.

Snart skulle vi alltså vid La Negra stå vid 3.3 miljoner ounce och 35 års livslängd med "löften" om nya höggradiga resurser runt hörnet. Det är lätt att börja fundera på ytterligare produktionsökningar och det är svårt att inte se La Negra som den värdefullaste delen i dagens Aurcana, åtminstone så tills Shafter konverterar inferred resurser samt tillför nya träffar. Detta då trots att Shafter under slutet av 2013 är tänkt att nå 6.5 miljoner ounce mot La Negra 3.3 planerat i början av 2013.

Förändringen i La Negra känns nästan för bra för att vara sann. Därför är det väldigt skönt (om jag ska vara ärlig) att arbetet när det gäller exploration involverar mycket högaktade tungviktaren Peter Megaw.... Med tanke på den högst begränsade reaktionen (utöver marknadsreaktionen för alla silverbolag) så vågar marknaden inte riktigt ta till sig den plötsliga förändringen vid La Negra. Vi vanliga dödliga är ju begränsade till att bedöma trovärdighet utifrån bl.a vilka personer & företag som är inblandade samt i övrigt lita på 43-101 regelverket. Inte minst är förändringen fantastisk då resurserna helt är i de högre kategorierna Measured & Indicated och inte i sämre inferred som är betydligt mer "konceptuell".

Jämförelseobjekt:
Om vi gör antagandet att Aurcana nästa år producerar 2.8 miljoner ounce från La Negra (dvs att man ännu inte går från 80 till 100 gram/ton som indikeras i presentationen) till 1 usd cc samt 3.2 miljoner ounce vid Shafter till 9 usd cc, ja då har vi ett bolag med följande nyckeltal:
Produktion 2013: 6 miljoner ounce silver
Cash cost: 5.30 usd
M&I resurser: 140 miljoner ounce.
Tillväxt mot 10 miljoner ounce 2014.
Börsvärde vid 1.09 c$: 615 mcad

Motsvarande siffror för ett par andra bolag:
First Majestic:
Produktion 2013: 12 miljoner ounce silver
Cash cost: 8.90 usd
M&I resurser: 213 miljoner ounce
Tillväxt mot 16 miljoner ounce 2014.
Börsvärde vid 20.40 c$: 2470 mcad

Endeavour Silver:
Produktion 2013: 6.4 miljoner ounce silver
Cash cost: 4 usd
M&I resurser: 65 miljoner ounce
Tillväxt mot 6.6 miljoner ounce 2014.
Börsvärde vid 9.53 c$: 1000 mcad

Såväl FR som EDR är mexikanska producenter medans Aurcana med sin splitt mellan Mexiko och USA borde anses ha något lägre risk genom landdiversifiering.

Den här jämförelsen ser utan tvekan väldigt attraktiv för Aurcana. Men fundera lite på hur det hade sett ut utan tillförseln av 110 miljoner extra ounce i M&I vid La Negra... den rapporten var verkligen den stora game changern och det perfekta svaret på förseningarna vid Shafter.

En avslutande tanke är att det är väldigt aggressivt att lägga ut bilden man gör på sidan 24 i senaste

presentationen. Man driver upp förväntningar på exploration. En förhoppning skulle ju kunna vara att man redan hunnit dra borrhål från nuvarande decline rakt ner. Jag tittade igår på kartorna över borrhålen för att titta var man angav att man hade en träff av okänd kvalitet (MD&A där man som sagt även angav missar) och kom fram till att det inte är på djupet utan okänd strecka åt öster/höger från den lägre mineraliseringen.Texten ovan avser alltså fortsättning på block 1 längst ut åt höger på ungefär samma djup. Ännu så länge inget mer än presentationsbilden om borrningar på djupet.

9 kommentarer:

 1. Tack för att du på ett enkelt sätt jämför olika bolag. Uppskattas verkligen!

  /Henrik

  SvaraRadera
 2. Snygg genomgång! Det ser riktigt bra ut inför 2013, börjar silvret på sin resa mot gamla höjder ser de ännu bättre ut

  SvaraRadera
 3. Det jag vill se nästa vecka från Aurcana är resultat likt denna

  http://www.aurcana.com/s/NewsReleases.asp?ReportID=528399

  23.37 ounces of silver per ton och 2500 ton per day ... det skulle sitta fint;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kanonvärden och över snygga 10 meter. Det är ju draget i mittersta 3e zonen så jag gissar att man drog det för att kanske på sikt uppgradera inferred resurser till M&I, kort sagt att man var rätt säker på träff men att man inte visste intervall och halter.

   Radera
 4. Jag har alltid varit skeptisk mot Aurcana, bl a pga antalet aktier och antalet warranter och att jag i övrigt fått dåliga vibbar av managment. Men uppdateringen är verkligen en gamechanger, det håller jag med om så jag kanske borde tänka om. Kommer de behöva mer kapital innan Shafter är i kommersiell produktion?

  /RoyKeane

  SvaraRadera
  Svar
  1. 31 musd i kassan efter Q1, 17 musd efter Q2... och lite oortodoxt uppgift i presentationen att man har 15 mcad kvar per sista augusti.

   Man ska i princip ha klarat av de flesta investeringarna för att få Shafter i produktion, har för mig man pratat om mindre än 5 musd i Capex innan man är igång på allvar. Samtidigt så är ju nu produktionen vid La Negra allt högre och allt lönsammare nu med högre silverpriser och allt.

   Kort sagt om Shafter inte överraskar avsevärt negativt så bör man klara det här och tur är väl det för man har en historik av riktigt förskräckliga PP's.

   Radera
 5. Roy vad har du för favorit silverbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inget, särsklit inte efter senaste rycket i många bolag, gillar inte volatiliteten i silver och ej heller p/e-multiplarna, som jag tycker är för höga jämfört med guldbolagen.

   Varför ska ett bolag som Rio Alto som producerar motsvarande ca 10-12 Moz ag ha en sådan låg multipel när de gör ca 65-75c EPS i år och slutar året med 100 miljoner i kassan, och sitter på fina resurser (6 m oz guld, 5 miljarder lb Cu)?? Det blir ganska många oz silver.

   FR, endeavour och fortuna är bra bolag, aurcana har fin potential, avino och inte minst silvercest är mindre men också ok.

   Det jag ogillar med bolag som gör pp likt aurcana är att jag av princip inte vill vara köparen av de aktier som mäklarhusen kom över på ca 30c. Det bär mig emot något oerhört att göda det systemet.

   /RoyKeane

   Radera
  2. Man kan säkert tjäna bra med pengar i ett bolag som Aurcana, både genom trading och buy-and-hold, potentialen i bolaget är mycket hög. Personligen föredrar jag dock stabila kvalitetsjuniorer inom guld. Jag tror inte på QE till veckan, och då är risken högre för silverbolagen.

   /RoyKeane

   Radera