torsdag 27 september 2012

Finlir vs den pågående trenden

Jag följer teknisk analys för mina marknader och metaller främst via Dan Norcini's blogg och hans inlägg på KWN. Under ett antal dagar så har har han pekat på behovet av rekyl från den "överköpthet" som enklast följs genom att titta på de s.k RSI värdena där 70 indikerar att man går in i överköpt.  Detta är en av de enklare TA signalerna att följa för oss verkliga TA amatörer.

Ett annat är de s.k Moving averages och då främst 20, 50 och 200 dagar snitten. Norcini pekade i senaste genomgången på KWN att vi igår studsade exakt på gulds 20 dagar snitt och motiverade det med att det troligen var där som hedgefondernas datorer var ställda på att "börja handla på nästa rekyl". Tilläggas kan att även HUI guldbolagsindexet studsade på exakt 20 dagar snittet intraday.

Ni kan se dessa bitar genom att gå in på www.stockcharts.com och söka på $GOLD resp $HUI. På den sistnämnda kan ni ju även se hur 50 dma går mot att bryta genom 200 dma vilket kommer tolkas som positivt av datorer och TA nördar... Notera då också att från gårdagens intradagslägsta på HUI så var det bara 5% ner till 200 dma (där då även 50 dma är snart) vilket måste anses vara mycket starkt stöd och låga odds att bryta genom nedåt och därför en attraktiv nivå att handla. Har vi mer rekyl att klara av i bolagen så är det troligen dit vi ska.

De senaste dagarna har jag trejdat en hel del kortsiktigt vilket för de flesta läsare mest är brus så jag skriver inte alltid då det snarast hade behövts Twitter för att få fram nyanserna. För de flesta placerare så tror jag det viktigaste är att trenden med stor sannolikhet är uppåt under ett bra tag pga QE och pga säsongsmässiga skäl (rent säsongsmässigt ur ett finlir så är vi faktiskt inne i kort rekyldags ett par veckor vilket då stämmer med behovet att arbeta bort överköpthet). För min portfölj har den mest uttalade konsekvensen av rekylen varit att jag kunnat börja köpa tillbaka Minco och DetNor aktier på lägre nivåer efter att tidigare ha tagit vinst. Speciellt Minco är bland det mest volatila som finns vilket var orsaken till att jag var så tydlig med rekommendationen att ta gradvis vinst på den mkt stora uppgången. Tillslut var mitt innehav nästan utraderat men vad ska man göra när en aktie ökar typ 80% från botten på kort tid utan news...

Så en sammanfattning av hur jag tänker är alltså att följa de som kan TA, skilja på kort och lite längre trend och om man ska trejda, undvika att sälja för mycket.

I övrigt så sitter jag och läser rätt mycket om mina bolag och om potentiellt nya bolag. Det är egentligen det bästa att sysselsätta sig med i rådande marknadsläge (tror jag) medans man väntar på att uppgången tar fart igen. Om man till äventyrs inte har varit investerad i marknaden så var det ju per igår startsignalen på ett troligen ypperligt tillfälle att börja gradvis exponera sig.

8 kommentarer:

 1. Enbart baserat pa din "The OB Portfolio" sa verkar du ligga ovanligt tungt i marknaden, det vore intressant att hora om du har baserat exponeringen pa framst en generell QE3-uppbackad forvantad uppgang eller allra framst bolagsspecifika faktorer.

  Halsningar

  SvaraRadera
 2. Det stämmer och svaret är främst att jag tror på guldbolagsmarknaden som helhet pga säsongsmässiga faktorer och QE. Hotet mot det är att allt dras ned av en allmän börs som däremot inte lockar vid dagens värderingar & toppnoteringar.

  SvaraRadera
 3. Jag kan halla med dig om hotet fran en allman nedgang, som dock alltid finns dar. Daremot sa tycker jag att man aven bor ha en hogre grad likviditet an "normalt" da vi de senaste manaderna bittert har fatt erfara en ny typ av problem, namligen grovt oarliga politiker och diverse organ. Enligt min uppfattning pagick inte samma fars som nu for ett par ar sedan dar ett land/region/organ/parti kan saga att saker och ting gar at ratt hall bara for att dagen efter innan borsernas oppning oppet erkanna att det ar precis tvartom..
  Jag hoppas verkligen att nagra politiker kommer att hallas personligt ansvariga for nuvarande soppa.

  SvaraRadera
 4. Ja, målet måste ju vara att hålla likviditet med för att kunna nyttja rekylerna, instämmer absolut.

  Sen... utan att försvara politikerna så tycker jag västvärldens väljare och låntagare också måste bära sin del av skulden för vad som gått snett. Titta på Frankrike... landets väljare har nu röstat fram en president som är så usel att t.om hans fd fru vägrade rösta på honom med motivationen att han var en medelmåtta (hon måste fortfarande ha känslor för honom med den snälla beskrivningen).

  Hans sätt att tackla krisen:
  1. Sänkt pensionsålder (från redan för låg)
  2. "Göra det så dyrt att avskeda att det inte är lönt". (Oj... inga nya jobb skapas och arbetslösheten skenar... vad överraskande President Socialist)
  3. 75% marginalskatt (oj, företagsledare och ägare vill lämna landet... så överraskande).

  Dum socialistisk politiker javisst. Men vald av en korkad väljarkår.

  SvaraRadera
 5. OT: http://www.vk.se/707940/varsel-pa-alo
  Vad ska man säga? Återigen känns det skönt att man inte betalar medlemsavgiften till korporativet.

  Tack för en intressant blogg som jag tittar till minst ett par gånger dagligen!

  /JK

  SvaraRadera
 6. Instämmer! Det är ofta alltför lätt att skylla på politikerna. Talesättet att "man har de politiker man förtjänar", ligger det mycket i.
  Demokratin har sina svagheter.
  /Björta

  SvaraRadera
 7. Börjar med att höja på hatten för intressant läsning, har en liten fundering på money management. Har precis som många börjat få näsan över vattnen efter ett segdraget silver/guld år, har nu börjat fundera på hedge, ligga likvid, eller ligga kvar m.m nu när tåget börjat rulla igen (får man hoppas) blir jag lite fundersam över hur det igentligen kommer att bulla eller beara. Säljer jag av nu då ska fan se att det blir åka av säger han på vänstra axel och den andra på högra axeln säger tänk dig för, bra fart är det ju i kanadabörsen och i vissa certifikat jag handlar i. Jag kommer nog att sälja av och behålla vinsten i bolagen/certen är min strategi, lite fegt men ändå chans att inte bli bränd på hela kroppen. Tankar? Hur går dina tankar eller dina läsares om dom vill lufta detta ämne?/MVH Molle

  SvaraRadera
 8. Jag tkr de är dags för ett Oroginal Braila Twitter konto

  SvaraRadera