tisdag 11 september 2012

En ny värld

Europa, folket som säger nej till "miljöförstörande gruvor" och allt annat som kan skapa välstånd. Europa, kontinenten där man har lön 14 månader om året på vissa ställen.

Lite citat om hur vansinnet nu inte bara slår tillbaka utan hur folk upplever smärta som resultat av konsekvenserna av vad fackföreningspampar och vänsterpolitiker skapat i form av avindustrialisering, byråkrati och förlorad konkurrenskraft.

Alla pratar om det ska vara "austerity" eller inte vilket mest tycks handla om huruvida man ska höja momsen eller ej.... Vad som behövs är ju att man speciellt i Sydeuropa tacklar och avskaffar byråkrati, avreglerar sådant som gör det svårt att starta och driva privata företag såsom exempelvis när butiker får ha öppet, privatisera driften av sjukvård och skolor samt minskar fackföreningars makt (pamparna liksom överdriven politikerklass är huvudproblem i dagens Europa). Kort sagt länderna måste tvingas tackla mäktiga särintressen för att stärka sin konkurrenskraft. Detta kostar ingenting för staten, det är ett gratis sätt att förbättra konkurrenskraften vilket i sig är nödvändigt om inte folk ska falla i socialismens fattigdomsfälla, den s.k. "rättvisa" fattigdomen (och till alla chica storstadsmiljöpartister, newsflash, åk till östra Europa och hur spåren av rättvis fattigdom påverkade miljön, dom finns fortfarande kvar.)

Stefano Meletti grabbed a knife and cut into his own arm. "It was a gesture of desperation," said Meletti's mining colleagues before bringing the 48-year-old family man up to the surface and taking him to the hospital.
The dramatic scene took place deep in the shafts of the Carbosulcis coal mine on the Italian island of Sardinia, where miners had staged an occupation. During their underground press conference, the miners said they were "prepared for anything." Their goal was to prevent the closure of the mine at the end of the year as planned and to save the jobs of 500 people. Only on Monday did they end their protest after the government in Rome agreed to continue subsidizing the mine for the time being. But, they said, they are determined to continue their fight should it become necessary.

Their resolve is not difficult to understand given the complete lack of other jobs available to them. Sardinia has an unemployment rate of 16 percent, with some 1,800 jobs are lost on average each month. Among Sardinians between the ages of 18 and 24, the jobless rate will soon rise above 40 percent.
Jag vågar satsa en peng på att det samtidigt finns någon politiker, socialdemokrat, kommunist eller miljöpartist (eller snarare alla tre) som ligger och blockerar nya de facto lönsamma gruvor i Sardinien...
Också var det frågan om året har 13-14 månader (att få lön på), nej det har det inte, och när man har slaktat gåsen som la de gyllene äggen (marknadsekonomi)  så är detta vad som väntar med eller utan att skattefria politker som kräver det.
Greece's eurozone creditors are demanding that the government in Athens introduce a six-day working week as part of the stiff terms for the country's second bailout.
Frågan man ställer sig är om rättviseivrarna kommer röstas bort eller om det ökande lidandet som resultat av socialistisk klasskamp kommer föda ännu mer krav på avskaffandet av marknadsekonomi. Om det sistnämnda är fallet så väntar för många länder diktaturer av någon sort. Troligen kan man använda Argentina's senaste årtionenden som en karta för vad som väntar stora delar av Europa då.

Appropå vad som är rätt och fel, så här planeras en modern gruva i en marknadsekonomisk värld i ett fattigare land. Inte precis den bilden jag fick när jag tittade på diverse miljöorganisationer som spånade om onda multinationella gruvföretag på Al Jahzeera för någon vecka sedan. Deras verklighetsuppfattning verkade mer tyda på studier av gruvor bakom gamla järnridån och att hålla sig till sanningen verkar inte vara direkt prio när det gäller att få in bidrag till verksamheten, som vi berört tidigare. Det finns de som skapar välstånd med arbete och kapital och de finns de som lever på andras insatser (stat, fackföreningar och en växande grupp röstande medborgare). Vissa organisationer går ju dock steget längre och är direkta förstörare och hindrare av utveckling och välstånd.


 (Jag tycker en blogg ska vara lite provocerande och tankeväckande för att vara intressant... man väljer ju själv om man vill läsa eller inte och jag har ju inga kommersiella skäl att vara "korrekt"...)

19 kommentarer:

 1. Underbart! -Riktigt, riktigt bra skrivet!
  Det är så bra uttryckt så att jag kommer i sådan full extas och inte vet själv hur jag ska uttrycka mig, vet bara att jag måste "lufta mig lite"! Tack i alla fall!

  Bästa hälsningar från Stofilo!!!

  SvaraRadera
 2. Eftersom media, som domineras av v och mp, har problemformuleringsinitiativet så diskuteras sällan frågor som företagande, entrepenörskap, skatter, vad som skapar arbeten, välstånd och tillväxt. Det blir väl så efter att 1-2 generationer har vuxit i välstånd och hög standard. Då blir man lätt bekväm, självbelåten och tror att det ska förbli så för all framtid. Dessa individer kanske borde fundera på varför inte vi åker till östeuropa för att plocka bär.

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 3. Håller med dig om mycket men vill påminna dig om det farliga i höga inkomst- och förmögenhetsskillnader och det positiva med motsatsen. Brist på förnuftiga regleringar här leder till det förstnämnda och mtp på att korrelationen mellan hög ranking i i stort sett samtliga väldfärdsmått och en jämlikt samhälle rent ekonomiskt är skyhög där skandinavien och japan rankas höst, och USA lägst, på de flesta plan, så tycker jag att man bör tänka till en gång extra när man suktar efter en bra mycket mer högervriden politik än vad vi har i te x Sverige idag. Oj vilken lång mening..

  Personligen står jag inte mig själv närmast när jag röstar utan sympatiserar faktiskt med en ideologi som jag tror är bäst för Sverige, men samtidigt inte optimal för min egen plånbok och livsstil. Och det tror jag tyvärr är ovanligt, iaf utifrån min erfarenhet.

  /Leker

  SvaraRadera
 4. OB vet du vad som pågår med Minco silver? Info som läckt (EIA)? Aktien bara stiger och stiger :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan naturligtvis vara en läcka men min gissning är att det likaväl kan vara en storägare som vill trycka upp aktien eller ett nyhetsbrev som rekat den.

   Oavsett så är det ju goda nyheter. Personligen har jag nått nivån att jag inte vill sälja mer aktier på uppgången just nu...

   Men det är jätteskoj att Minco Silver blev en bra placering då det verkar vara en del av läsarna som äger den.

   Radera
 5. Jag delar den uppfattningen Leker. Nyckeln till ett väl fungerande samhälle innefattar bl.a att ha en bred och väl fungerande medelklass, för övrigt den som nu snabbt krymper i såväl sydeuropa som USA. MEN, det ska vara en medelklass av arbetande människor INTE bidragstagare som jag ser det. Återigen, jag vill ha ett fungerande skyddsnät för människor som verkligen behöver det. Rimligen kan det handla om 1-2% av befolkningen i en väl fungerande marknadsekonomi utan överdriven skuldsättning som inte råkar ut för det Grekland nu gör.

  Jag har över 20 års lönearbete bakom mig och kommer säkert jobba en hel del framöver också. Men jag kommer då av flera skäl inte vara någon höginkomsttagare lönemässigt. Dvs när jag efterlyser "flat tax" system och bekymras djupt när jag ser Socialisterna i Frankrike införa 75% skatt på högre inkomster, ja då talar jag inte i egen sak utan för att jag har tre ungar som jag älskar över allt i världen och även om jag hoppas dom blir mycket internationella så har dom en starkt bindning till Sverige (liksom hela familjen naturligtvis) dvs jag vill gärna att Sverige ska vara en vass framgångsrik och konkurrenskraftig stat som skapar full sysselsättning med meningsfulla och välbetalda arbeten.

  Min åsikt är att vi skapat ett samhälle där för mycket pengar cirkuleras in till politiker och byråkrater för att sen cirkuleras ut igen, ofta till samma människor. Eftersom jag tror marknaden och människorna själva bättre väljer rätt val för just dom än en politiker så gillar jag inte det.

  Jag tycker det är rätt häpnadsväckande att ett hushåll som tjänar säg brutto 40+25 tusen i månaden ska betala kanske 15+8+12+8 (löneskatt och arbetsgivaravgifter) = 43 tusen i skatt. På det ryker sedan ca 9 tusen till i moms när dom handlar så att skatten dom betalar är 52 tusen eller ca 625 tkr årligen.

  Vad hade en sådan familj kunnat göra med säg åtminstone 400 tkr av till per år? Ja dom hade t.ex kunnat välja en årssjukförsäkring för kanske 20 tusen/år för sin familj, några kanske hade valt att bara ha "akutsjukvårdstjänst" i Sverige och förlagt alla planerade operationer i t.ex Thailand där sjukvården är hypermodern och man blir behandlad som en högt aktad kund och ja, kostnaderna är mycket lägre. Utan tvekan så hade privata skolor blomstrat och ja, dom hade haft vinstintresse precis som skolorna vi har nyttjat under några år, men vet du vad! Vi föräldrar har en tendens att vilja ha bra skolor till våra barn och gör leverantören av skoltjänsten inte bästa jobb, ja om det inte är offentlig sektor som är enda leverantör, ja då kan man byta och tro mig, liksom vid sjukvården så får man ett annat bemötande när man är kund på riktigt än när det i praktiken nästan är statligt monopol.

  För mig är det obegripligt att folk vid det här laget inte förstått att vinstintresse i en konkurrensutsatt omgivning med flera leverantörer leder till bra produkter. Varför skulle skola vara annorlunda och hur kan man tro att föräldrar (betalande kunden) skulle tillåta att en dålig produkt överlever på marknaden!?

  SvaraRadera
 6. I beräkningen ovan där jag nämner 625 tkr i skattebetalningar på en antagen familj vill jag påminna om att i Sverige så går 27% av vad staten tar in i skatter till vård, skola och omsorg. 27% på 625 tkr är 170 tkr dvs om familjen får behålla 400 tkr till så borde man kunna få vård skola och omsorg också medans kvarvarande "statlighet" skulle få klara sig på 55 tkr från vår familj. Kort sagt, det är mycket pengar som försvinner på annat än vård skola och omsorg i västvärlden och utöver det så skapar det som jag ser det inte ett system som gör att vår familj får tjänster som är så grymt bra som dom skulle kunna vara.

  Jag tror folk skulle behöva börja fundera över vad dom betalar och vad dom får tillbaka. Jag tvivlar på att man skulle acceptera svinnet om man började göra det eller för den delen fick chans att uppleva vad t.ex privatsjukvård och privatskolor skulle kunna erbjuda i form av bättre kvalitet och att vara mer kundorienterade. Konkurrens ger bästa produkt för kunden.

  SvaraRadera
 7. Håller med dig till stora delar. Dock måste det finnas regleringar av marknader, tänker då först och främst på den finansiella sektorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, håller med. SMS lån etc är en styggelse (som bl.a borde regleras genom att långivarna borde få bära mer av samhällets verkliga kostnad när deras kunder inte kan betala tillbaka). Jag tycker staten ska finnas främst för att sätta spelregler och säkerställa att konkurrens fungerar.

   Men innan vi reglerar just bankernas utlåning så kan man ju börja med att ta tag i den verkliga syndaren nämligen staten och de politiska partierna som under 30 år (!!) av stadigt fallande bostadsräntor inte lyckats samla sig och ta bort den enorma statliga subventionen för att uppmuntra folk att skuldsätta sig till skorstenen, dvs ränteavdraget.

   Övriga spelregler som vore bra är ju att staten reglerar kapitaltäckningskrav (höga) och att de samhällsviktiga bankerna inte får hålla på med "spännande saker" som egen spekulation i marknaderna etc.

   Radera
  2. Rotavdraget har varit en av de mest drivande faktorerna till de skenande bostadspriserna. Inte minst för att det bidragit till att folk har köpt och renoverat lägenheter bara för att sälja dem vidare.

   Radera
  3. ROT och RUT är ju sämsta möjliga lösning för vår familj som för tillfället i alla fall betalar all vår skatt genom KF & KP samtidigt som vi har stora renoveringsbehov.

   När det är sagt så är RUT (som jag aldrig använt och säkert aldrig kommer använda) en hjärtefråga för mig då det som jag ser det är en nyckel till att ge invandrarkvinnor en fot ut i arbetslivet samt att lära sig svenska språket. Utöver det positiva att dom inte är instängda resten av livet i förorten så betyder det också att barn ser sina föräldrar arbeta, att vi slipper riskerna med svartarbete samt att svenska familjer och invandrarfamiljer de facto träffar varandra och knyter band. Jag kan t.ex tänka mig att sommarjobb lättare erbjuds "Fatima´s" son i Sven & Ulla´s företag denna vägen.

   De som spelar ut klasskortet för att stänga in folk i förorten och ösa ut bidrag tror jag kort och gott gör Fatima en rejäl otjänst och som vanligt brukar det vara Socialdemokrater. Jag tror många glömt en lång räcka av idiotiska saker som att förbjuda annat än statlig & folkrörelseradio, samma på TV, vilja att göra det kriminellt att äga en parabol och få utländska influenser med mera, med mera.

   Radera
 8. OB, vad tror du om Semafo och GDXJ-index? Finns det några klassiska indikationer i handeln som säger något om detta? Verkar som att du valt att sälja av Smf innan "chansdatumet" 15e sept:-) Kul att man upptäckte Minco här, tack för det!

  /Sebbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sebbe, man kan inte äga tungt i allt och jag hade bra vinster i Semafo. Jag väntade mig inte heller pang i priset på ett visst datum i Semafo om det blir GDXJ utan jag GISSAR att dom bygger position vecka-veckor innan.

   Men du har rätt, vi får facit vilken dag som helst om ändringar i GDXJ.

   Skoj om du tjänat pengar på Minco. Jag utgår från att du vid det här laget isåfall sålt hälten eller liknande princip. Bolaget är ju riskablare vid dagens kurser än t.ex Aurcana, Semafo, EDV etc. Tryggheten i den stora kassan finns ju kvar men den är relativt lägre nu med högre börsvärdet.

   Radera
  2. Jag tänkte mig faktiskt möjlighet till ett litet skutt i samband med GDXJ-news, har för mig att du visade AUN som exempel där, och jag såg det i Orvana för nåt år sedan oxå. Kändes också som att SMF TA-mässigt skulle stänga gapet till 30sek.
   Yes, Minco har jag sålt hälften enligt boken med 30-40% vinst. Men jag tycker nog inte att själva bolagsrisken är högre där, visst Kina är Kina och det är ju inte kul om myndigheterna skulle börja bråka med tillståndet. Men med tanke på den ständiga risken för alla operativa bakslag som finns i producerande bolag och marknaden skoningslöshet vid sådana, så känns det faktiskt skönt att ha ett bolag som varken producerar eller bränner stort capex:-) Kassan, mineraltillgångarna, och tillståndet är det jag äger Minco för, och skulle nog inte våga äga under gruvuppstart. Just AUN och SMF är ju exempel som nyligen åkt på stryk pga bakslag även om AUN senare gjorde en helt osannolik räddning ;-)
   /Sebbe

   Radera
 9. Det sägs att både sjukförsäkringen och kanske även arbetslöshetsförsäkringen går med plus. Hur nu detta går ihop.

  Apropå platt skatt, antingen är man för eller emot, rimligtvis, iaf ur ett rent logiskt resonemang. Då blir det lite underligt att vi har platt skatt på kapitalinkomster men ej på arbete. Jag inser varför men det kan ju inte stödja arbetslinjen.

  Det jag gillar med Sverige är att det är avgiftsfritt att läsa på universitetet och att det finns studiestöd, dvs alla har samma chans. Nackdelen är att det går inflation i utbildning och att arbetslöshet döljs.

  /RoyKeane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja dom bollar med vad dom kallar obligatoriska avgifter och vad dom kallar skatt... jag bara konstaterar att jag inte får besluta över mina pengar själv och då är det en skatt för mig.

   Jag ska tillägga en sak om platt skatt. Jag anser att samhället måste stärka det privata aktieägandet för att få en fungerande motvikt till att tjänstemän roffar åt sig skyhöga löner genom att utnyttja passiva pensionsfonder etc. Det måste finnas en fungerande ägarkontroll där folk som har satsat ekonomiska pengar kan balansera ledningens makt. En idé skulle kunna vara att beröva passivt tjänstemannaägande (typ AP fonder etc) rösträtten.

   Om universitetsutbildning så håller jag med dig, det är A och O att alla med läshuvud ska ha en chans att skaffa sig en utbildning så att dom kan förverkliga sin potential, vore helt idiotiskt och kontraproduktivt att missa att ta vara på alla resurser i ett land. Överhuvudtaget så är barn framtiden för ett land och även med en icke progressiv skatt på säg 25% skattetryck så borde det finnas möjlighet att gynna barn och barnfamiljer. Men mest av allt skulle man ju gynna dom om dom fick behålla mer av de där 625 tkr... speciellt under barnåren.

   Det hade varit intressant att skissa på ett helt nytt system där folk fick behålla mer, där ett klart skydd med inkomsttak finns för de som behöver det men som trappas ner med tiden och där man försöker skapa en privat sektor som är så stor som möjligt relativt den offentliga.

   Jag kan också ärligt talat säga att jag tror 98% av svenskarna skulle få det bättre ekonomiskt om fackföreningarna avskaffades och med dom avgifterna på 500 spänn i månaden. Det är lustigt hur LO i vissa sammanhang anges fixa bra löner men i andra sammanhang anges vara bra för att man håller ner lönerna... 500,- i månaden netto det är en hygglig real löneökning det ggr 4 miljoner arbetande är ett stort stort belopp som inte på något sätt skapar värde i samhället.

   Vid Ådalen tiden så fanns det ett värde med fackföreningar då förhållandena inte var i balans. Idag så är de som jobbar på t.ex Väröbruk skickliga attraktiva lönearbetare som jag är övertygad skulle klara sig minst lika bra utan hjälp av slipsklädda välbetalda förhandlare uppe i Stockholm.

   Även i högre utbildning så känns konkurrens viktigt.

   Radera
 10. Underbart skrivet Originalbraila. Det är ledsamt när man ser åt vilket håll stater går. Tyvärr beskylls kapitalismen för många av dagens problem. USA har förlorat allt vad Thomas Jefferson mfl än gång stod för när man skapade landet.

  Leker/
  Det monetära systemet och att ta tillbaka kontrollen över skapandet av pengar är extremt viktigt för att komma tillrätta med inflation och de allt starkare strömmarna av kapital till finanssektorn och de redan rika...
  http://www.youtube.com/watch?v=XcGh1Dex4Yo

  Roy Keane

  Tanken med fri utbildning är fin och att jag tror det finns positiva vinster i att befolkningen är utbildad. Det är en form av fångens dilemma över systemet med de avgiftsfria universiteten i Sverige. Många studenter går allt för långa utbildningar på grund av dom tvingas till det när alla andra gör så. Alla står för kostnaden, medan den enskilda tar vinsten.

  /Martin

  SvaraRadera
 11. Håller med dig OB, men även lite med er andra.
  Jag trodde i min enfaldhet att Anders Borg skulle fixa en sådan nyordning, som du nämner OB, Ävem om jag hyser respekt för A.B´s kunskaper, tycker jag nu att det har blivit mycket snack och lite verkstad, det mesta handlar om småjusteringar av det gamla systemet, gamla svenska modellen (som nu inte vill fungera).
  Nej, ska du inte starta en ny rörelse, ett nytt parti rent av? I så fall är jag inte sen att haka på. ;-) Idag finns det inget parti som tar upp folks funderingar, rädslan över (..och inte minst viljan att ta hand om!) sin egen framtid på allvar! Inte ett enda! Det behövs helt nya tag och nytt sett att se på saker utan politisk (föråldrat)´korrekthet´ till varje pris.
  Du har ju så mycket vettigt att komma med och ser saker på annorlunda vis, inte minst genom livserfarenhet, att ha bott utomlands och erfarit andra system (liksom jag..)

  Och det där med: "..... att vi skapat ett samhälle där för mycket pengar cirkuleras in till politiker och byråkrater för att sen cirkuleras ut igen, ofta till samma människor. Eftersom jag tror marknaden och människorna själva bättre väljer rätt val för just dom än en politiker...." är så sant så.
  EU är ett utmärkt exempel på pengasnurr utan historiskt like och illegitimt byråkratsystem. Snacka om diktatur! Kolla bara på Barossos kropsspråk under Nigel Farage´s anförande... Det är såna människor som Nigel, med civilkurrage och kunskap vi behöver fler av!
  Det skulle vara högst intressant om ngn journalist vågade sig på en sammanställning av hur många politiker, byråkrater och banktjäntemän är 55+pensionärer (med full lönegaranti tills 65, samt horibla pensionsavtal. Detta apropå att vi nu måste höja pensionsålder till förslagsvis 69, alt. utan övre gräns! Men det är kanske mkt begärt pga deras färgnyans.

  SvaraRadera
 12. Tack så mycket men jag vore nog en dålig politiker och vad gäller både det och Anders Borg så är jag helt övertygad om att inte bara Sveriges befolkning utan hela västvärldens befolkning inte alls vore road av en politik åt det hållet...

  Dvs i viss mån har jag förståelse för att Nya Moderaterna är ett halvsocialistiskt parti vid regeringsmakten snarast än ett parti som för vettig politik och har 15% av rösterna med nya 50 års rekord för Socialdemokraterna.

  Hade jag ändå varit politiker så hade jag avskaffat pensionsåldern... som en del av att folk får bestämma själva hur mycket dom vill sätta av och när dom vill trigga igång det. På det hela taget tycker jag Sverige har ett av västvärldens bättre pensionssystem numera, bortsett att vi borde tackla förtidspensionerna och andra kostnader för olika typer av handikapp vilket spårade ur fullständigt med Bengt Westerbergs reformer på ämnet. Jag har bl.a god insikt i assistentsystemet han genomförde och som nu sägs ha gått från noll till att vara dyrare än försvaret och när jag ser inofficiella arbetsuppgifter som att fixa huset etc samt 6 anställda på en handikappad så är det lätt att förstå.

  SvaraRadera