måndag 3 september 2012

Dacha & glödlamporna

1 september 2012 var ett relativt viktigt datum för Dacha. Varför?

Det är datumet då FÖRBUD mot import av traditionella glödlampor även börjar gälla för 40 watt och lägre. Dvs konsumenterna ska tvingas köpa de nya energisnåla lamporna (ni vet de dyrare som sägs hålla i jättemånga timmar men ändå går sönder förvånande ofta) och som innehåller trevligheter som Terbium (Dacha's näst största innehav) och Europium.
EU's konsumenter må vara på dekis och det dröjer ett tag innan lampor behöver bytas och lager är tömda men rimligen kommer detta förbud gradvis rejält öka efterfrågan på Terbium kommande månader. Ljus hemma är också en ytterst konjunturokänslig produkt.

Dacha slås som bekant samman med Aberdeen och kommer ha fortsatt fokus under överskådlig tid mot dessa metaller men AAB tillför också ett mycket prisvärt sätt att exponera sig mot Sulliden som vi diskuterat tidigare. Det blir också intressant att se om nya bolaget behåller AAB's utdelningspolicy vilket isåfall ger väldigt god årsavkastning. Tiden fram till genomförd sammanslagning präglas av dålig likviditet och att missnöjda storägare i Aberdeen säljer ut vilket för tillfället ger oss marknadsimperfektionen att man klart billigast kommer in i nya bolaget via AAB. Det finns ingen som helst anledning som jag kan se att hålla Dacha framför AAB aktien.

Närmaste trigger är Sulliden feasibility studien som lite märkligt nog fortsätter dra ut på tiden.

När sammanslagningen är genomförd så kommer rimligen det nya bolaget sjösätta ett nytt återköpsprogram för att öka aktieägarvärdet genom att köpa egna aktier för ca halva NAV och makulera så att kvarvarande aktier blir mer värda. Ett drag som rimligen är lättare att göra nu när nya bolaget slår ut fasta kostnader över dubbelt så stort NAV.

4 kommentarer:

 1. Hej OB När sker sammanslagningen? Skulle du rekomendera att köpa aktier i Aberdeen nu? och i så fall på längre eller kortare sikt?

  SvaraRadera
 2. Vad tror du Timmins Gold?

  SvaraRadera
 3. Hej! Har du varit i kontakt med DSM/AAB-folket och fått några indikationer på att dom avser "skärpa till sig" när det gäller aktieägarvänlighet?
  Några kommentarer på Semafos update som kom nyligen?
  /Sebbe

  SvaraRadera
 4. Rekommenderar ingenting, men jag äger AAB med högre ingångspris än idag.

  Om Timmins, jag gillade ju dom men det finns en hel del finstilt med det bolaget som jag inte gillar och som enklare mätmetoder missar och som jag själv för övrigt i viss mån missade när jag först tog in den.

  Som jag ser det finns det ett stort frågetecken på om dom pga att dom senaste kvartalen brutit rikare malm än snittet på sina reserver, att det innebär att dom måste bryta lägre grades i framtiden och att det då ger högre cash cost. Kort sagt, jag befarar fallande lönsamhet per ounce.

  Rent allmänt om den höginflationsmiljö vi lever i för branschen: Om man har 15% årlig kostnadsökning så ökar cash cost för ett bolag med 500 usd cc till 750 usd på tre år. Om du har ett som har säg 1000 usd så har dom cc 1520 usd eller 520 usd högre. Dvs om guld är 1680 nu så behöver dom 2200 för att behålla lönsamheten medans det med lägre cc bara behöver 1930.

  Jag fattar kort sagt inte folk som i höginflationsmiljö plockar ut företag som startar med skyhög cc och jag försöker göra tvärtom. Det ultimata är ju egentligen de med låst cc som royltybolagen men dom är ju också högt värderade. Jag tror man måste inse att det finns en orsak till att mellanstora bolag med hög cc har låg värdering då den lilla vinst dom får över ofta går till overhead etc.

  Om grades faller för Timmins så är dom där. Säger inte att jag är säker på att det blir så men det är vad som gör mig tveksam med dom. Sen finns det ju bolag med mycket högre CC än vad Timmins har i dagsläget. Jag lämnar dom till andra åtminstone tills jag ser sektorns inflation lugna ner sig. Men smaken är olika.

  Timmins VD sa också till mig personligen att han inte skulle betala något annat än ränta till Sprott vid förnyandet av lånet. Det stämde inte och jag ogillar när besked inte stämmer.

  Sebbe... jag tycker Dacha gjort rätt bra ifrån sig historiskt med återköpen. Allt jag begär är att man fortsätter med det.

  Har krympt Semafo efter goda 20-25% på kort tid för att bl.a kunna köpa tillbaka Aurcana aktier.

  SvaraRadera