tisdag 11 september 2012

Chock! USA finns inte längre!

USA har utvecklats till följande som är mil och åter mil från det som gjorde USA till ett rikt land.Och jag tillhör inte dom som anser att lösningen är Republikanska Gardet (förlåt partiet). Som jag ser det är dom minst lika mycket, kanske mer för att det offentliga ska expandera fast då i form av CNN skådespel i länder som Irak, Somalia, Iran etc, allt som kan få folk att glömma att landet går bakåt.

Jag är medveten om att jag riskerar att framstå som en VPK liknande USA hatare, men sanningen är att jag är sorgsen över att USA inte längre står för det som det stod för under 1900 talet dvs individuell frihet, marknadsekonomi och en unik chans att lyckas för den som arbetade hårt. USA är inte vad det varit och att Europa är i kris är ingen ursäkt.

Västvärlden måste hitta tillbaka till de rötter som gjorde oss framgångsrika och det inkluderar att få folk att inse att vi håller på att halka allt djupare in i socialism och att socialism aldrig lyckats skapa välstånd för vanliga människor.

4 kommentarer:

 1. En bidragande orsak till västs problem är väl globaliseringen och med den emigreringen av våra företag. Inte nog med det, sen kommer billig arbetskraft till våra länder och tar dom jobb som e kvar. Dessa saker tror jag är ett stort problem för väst, sen på de, har södra europa problem med en för stark valuta. Så oavsett socialismen så har dessa saker som applåderats av kapitalister gjort mer skit än nytta.
  Mvh Sven

  SvaraRadera
 2. Hej Sven,
  Det du säger är ju i princip att det inte är våra misstag som orsakat försämrad konkurrenskraft för väst utan utlänningarna (asiater kanske då främst) som orsakar att saker fungerar sämre i väst.

  Det är en vanlig åsikt från både vänster och nationalister. Beskyller inte dig att vara endera :-) men jag vill bestämt säga att jag inte tror på det.

  För att citera något man förr kunde säga om USA: Var och en är sin lyckas smed -- så tror jag det finns kanonmöjligheter för oss i Sverige, Europa och för USA att klara konkurrenskraften med låglöneländer om vi för en vettig marknadsekonomiskt inriktad politik med så många i privat sektor som möjligt och så lite som möjligt i offentlig sektor. Då växer kakan snabbast och vi kan till skillnad från Grekland idag... klara av att säkerställa att staten kan hjälpa de som verkligen behöver hjälp (vilket omöjligt kan vara 10-50% av invånarna som det rinner iväg mot i dagens västvärld med sitt uppenbara systemfel).

  SvaraRadera
 3. Om min teori är en vanlig åsikt bland nationalister o vänstern må det väl va hänt. De gör ju inte frågan mindre värd. Är det så att globaliseringen har kostat oss välfärd?
  Jag har inte skrivit att vi inte har gjort misstag!
  Politikerna gör ju inget annat än brandsläcker sina egna korkade beslut, kastar ut valfläsk, och erkänner ALDRIG ett felbeslut.
  Klart att det finns kanonmöjligheter och var och en är sin lyckas smed, mm mm. Men ska vi lyckas så ska ju jobbet göras HÄR. Det håller du väl med om?
  Om Norwegian börjar anställa asiater, hur ska då deras konkurrenter göra för att hänga med?
  Om företaget Y flyttar ner till Kina, hur ska deras konkurrent X handla då?
  Om jag är min lyckas smed, och badar i fiatpengar ;-) men är ändå inte riktigt nöjd, då skulle jag kunna flytta min tillverkning till asien, och öka res X antal %.
  Jag menar om vi nu ska konkurrera med asiaterna, så kan vi ju inte fortsätta att flytta företagen dit?
  Eller ska vi ha så låga löner att det inte blir lönsamt att flytta dit?
  Alternativet är väl att ha så specialicerad tillverkning att konkurrenterna inte hinner med och så att vårat kostnadsläge funkar.
  Men risken finns ju ändå att företaget flyttar.
  Jag tror inte det är så enkelt, och med tanke på att nästan hela europa är vänstervridna, så skulle regelrätta lönesänkninger skapa kaos.
  Alltså det här kan man skriva och diskutera i oändlighet.
  Vi kanske inte ligger så långt ifrån varann i åsikt :-)
  Du har en jäkla bra blog OB, tack för allt du delar med dig där.

  Mvh Sven

  SvaraRadera
 4. Jag provocerar och förenklar... det är i alla fall avsikten. Fri debatt förkovrar oss alla.

  Jag har fört långa diskussioner med min bror som har unik insyn via sitt jobb i hur asiatiska länder kanske inte alltid följer spelregler och jag förstår också att om motparten inte följer spelregler så riskerar man förlora även om man uppträder exemplariskt ur ett marknadsekonomiskt perspektiv. T.ex därför att nationalism göra att andra länder inte tillåter egna företag att agera ekonomiskt rationellt.

  Denna frågan är som alla andra full av gråskalor. Mitt svar till dig var präglat av önskan att typen av poäng du gör inte ska tillåtas "vara en ursäkt" för att undvika fatta de tuffa beslut (bl.a om att gynna arbete och sparande och missgynna bidrag och lån, att spelreglerna alltid ska gynna privata företag och anställningar/företagande på bekostnad av offentlig sektor och arbete där.. att regelverk inte ska skapa monopol för att gynna vissa grupper etc).

  I sig bryter jag mot mitt eget ideologi när jag pratar om vad jag tycker väst ska göra... helst av allt skulle jag vilja att "geografisk gruppkänsla" ska spela allt mindre roll i vår värld och att folk ska kunna bo där det passar dom utan att diskrimineras för att dom saknar uppehållstillstånd eller rätt pass. Första steget för att kunna förverkliga det är att skapa ett samhälle där det är en mycket klar skillnad i levnadsstandard om man arbetar eller inte samt att få folk att ta mer ansvar för sin och familjens eget skyddsnät. Dvs Sverige eller andra länder borde inte kunna locka till sig ekonomiska flyktigar därför att ingen med svenskt pass tilläts leva gott som ekonomisk flykting (utan extremt goda skäl vilket torde innebära max 1% av befolkningen.)

  Men det demokratiska systemet handlar om att argumentera för sina egna åsikter och uppmuntra andra att argumentera för sina... så det är vad jag försöker göra här som omväxling till investeringssnack.

  Sen är det ju som flera påpekat, ekonomi och politik hänger nära samman. Jag kan tillägga att: främst för att politik förskräckande ofta förstör den naturliga strävan som de flesta människor har att bli bättre, lära sig något nytt eller bygga något bra för sig och sina närmaste.

  SvaraRadera