onsdag 12 september 2012

Amerikanska ambassadören avrättad i Benghazi

och det är verkligen intressant att se hur den staden som var centrat för det USA stödda upproret mot den sekulariserade diktatorn Khadaffi nu beskrivs på ett helt annat sätt i USA media. (Bloomberg, flera videos). Vi får reda på hur den var ett centra i det mest extrema vad gällde hoten och protesterna mot den där skändande danske konstnären (som jag inte har mycket över för) och att det var ett fundamentalistiskt kärnfäste för rekryter till kampen mot USA i Irak.

Dödandet av ambassadören är tragiskt men jag gissar att det är många som kommer säga "I told you so". Det är absolut fascinerande hur USA har en historik av att stödja fundamentalisterna mot de mer socialistiska tidigare Sovjetstödda dikaturerna där kvinnor t.ex hade helt annan frihet än i övriga USA stödda länder i regionen. När sedan USA och rebellerna vunnit (som i Afghanistan) så upprepas samma visa gång på gång. Amerikanska vapen i händerna på rebellerna vänds mot USA.

I övriga beskrivna nyheter så ser vi hur det USA stödda upproret i Egypten igår ledde till att USA´s ambassad stormades av fundamentalister som skändade amerikanska flaggan och hissade en svart flagga med slagord för Al Quaida.

I Syrien får vi rapporter om hur USA jobbar sida med sida genom underättelseinformation och vapen till samma fundamentalister som dödar och fördriver Syriens kristna befolkning. Liksom övriga krig i Mellanöstern så orsakar detta krig fruktansvärt lidande bland civilbefolkningen.

Det känns som USA verkligen borde arbeta genom sin utrikespolitik grundligt. Om Libyen spårar ur på allvar och blir en "failed state" så kan vi förvänta oss en betydligt större effekt på Iran's frånvaro från oljemarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar