fredag 24 augusti 2012

Mer Marc Faber

Även detta "hittat" i vänstra bloggrullen hos Marc Faber blog. Jag vet att det är fler än jag som finner Marc underhållande... så jag uppmärksammar speciellt längre intervjuer med honom.

Jag läser alldeles för få böcker (mest artiklar) men Fabers bok Tomorrow's Gold köpte jag faktiskt och läste för många år sedan. Antar att den inspirerade en del...

3 kommentarer:

 1. Hej OB. Vad tror du om framtiden i Semafo?

  Du skriver att: "följer min handelstaktik och säljer mina dyraste kvarvarande" betyder det att du inte längre tror på bolaget? eller att du bara tar en del vinst?

  "har GAV på kanske 3 cad" (GAV) betyder det genomsnitt?

  "Nu hoppas jag dom kommer in i GDXJ" Vad betyder (GDXJ) ?

  Tack för en mycket bra blogg.. det jag gillar mest med dig, är att du också är kritisk!

  SvaraRadera
 2. Det man kan säga om Semafo's framtid är att jag inte ser omedelbara större triggers men att jag ser det som en stabil och rimligt, på gränsen till billigt värderad aktie vid 3.65.

  GAV är mitt ingångssnitt ja och något jag hela tiden jobbar med att få så lågt som möjligt, speciellt när jag fångar "fallande knivar" vilket jag tenderar göra rätt ofta...

  GDXJ är den stora ETF'en för guldbolag mellan kanske 100 mcad och 1.3 miljarder CAD i börsvärde. Det är som en indexfond som hela tiden handlas på börsen. Den tenderar (tyvärr) vara en gigantisk ägare på 5-10% av utgivna antalet aktier i bolagen som kommer in där. Av det skälet är det kursmässigt viktigt om en aktie kommer in (som Aurcana gjorde 15e juni) eller åker ur för att den blir för stor eller för liten (som Semafo gjorde 2010 när dom med börskurs 14 cad blev för stora).

  I min portfölj så är Semafo idag runt 8% av portföljen tror jag och jag har sålt en del runt dagens kurser och kanske lite högre då jag tidigare var ännu tyngre. Tre skäl gör att jag minskat.

  1. Min taktik att alltid jobba med att snitta mig in och vid studs uppåt sen sälja de dyrast inköpta. Det känns som jag genomfört det väl redan och de facto har jag på dryga 3.40 redan hunnit med att handla tillbaka de billigaste jag sålde (för tidigt). Det är ju också en bra sak med att sälja de dyraste på studs, man är bekväm med att ta fler om den faller tillbaka igen.

  2. Skäl nr två är att jag sen jag började plocka Semafo på dryga 3 cad så har det som bekant även hänt saker i Avion&Endeavour. Avion var av skäl jag tidigare beskrivit (främst balansräkningen) för farlig för min smak men det nya bolaget är vid dagens kurser för mig attraktivare än Semafo. Dessutom verkar dom i samma del av världen vilket betyder att jag lätt får för mycket västafrika om jag inte lättare på Semafo.

  3. Är ju helt enkelt att jag tjänat väldigt bra på aktien. Beror på hur man räknar med GAV och om man räknar vinst på sålda eller kvarvarande men typ 20% på några veckor är inte att förakta. Om guldbolagen som jag hoppas drar vidare uppåt nu inför ev pengatryckande i September, ja då ska du inte bli förvånad om du ser mig minska brett i min portfölj och bygga ökad likviditet enligt principen att jag då har säg 50% kvar i marknaden att glädjas över om det går upp eller lyxen att kunna handla billigare när det igen svänger ner.

  SvaraRadera
 3. Om det där att vara kritiskt granskande.. det finns ett pris att betala för det.

  Om du lyssnar på conf callen från Aurcana så är jag rimligen inte VD's favoritplacerare trots att det nu är erkänt att deras enda kross (vad jag förstår därmed både för underjord och överjordsbrytning) var nere i minst 3 veckor.

  Kort sagt, bolaget valde att inte pressreleasa det (tillåtet då dom inte förklarat kommersiell produktion) och jag gjorde det känt för svenska placerare samt en kanadensisk analytiker (för att försöka få feedback från bolaget den vägen).

  Dvs ska jag ringa dom i framtiden lär jag få använda pseudonym... och ska jag på Aurcana presentation med t.ex JF så är jag killen med keps djupt neddragen.... Men som någon skrev för över ett år sedan till mig, kanske är det viktigt att inte vara för nära IR eller ledningen och inbilla sig att man har en speciell ställning. Jag såg folk som hade tät kontakt med bolaget precis under stoppet och som helt missade vad som hände.

  Sen kan jag tillägga att på samma sätt som jag fick skäll för att inte ha varit tillräckligt tydlig med vad förhöjd risk i Orvana innebar så har jag nu fått ett par negativa kommentarer om att jag är för tydlig med Aurcana... Typ att jag gottade mig över problemen. Som svar på det kan jag möjligen erkänna att jag är stolt över att ha fångat upp problem i Aurcana & Dundee som ingen annan gjorde vilket är skillnad från att gotta sig.

  Oavsett det så har jag bestämt mig med att vara tydlig och när jag själv på två dagar dumpade ut mitt största innehav som jag skrivit mycket om, ja då kändes det som att jag måste vara extra tydlig. En fördel är att jag på OB bloggen till skillnad från OBR också kan agera mycket snabbare då jag inte behöver vänta på andras försäljningar.

  Så jag tar kritiken med ro och fokuserar i detta fallet främst på den positiva feedback jag får som din kommentar ovan. Det är skoj och motiverande för fortsatt research och skrivande.

  SvaraRadera