fredag 24 augusti 2012

Endeavour, förklarande videopresentationer av gruvdriften

Oavsett om man följer Endeavour/Avion så är de nya presentationerna av Endeavour's två gruvor och i grova drag hur dom producerar guld sevärda.

Klicka på länken, och titta på Youga respektive Nzema videon från 17 augusti.

Tänkte lägga lite tid på "gamla" Endeavour's senaste räkenskaper för första halvåret 2012 och göra lite löpande anteckningar i denna bloggen. Bra terapi medans man väntar på att aktien ska få lite fart....
Som jag tidigare nämnt så är EDV en gammal bekanting för mig och mina äldre läsare. Bolaget var en investmentbank som bestämde sig för att bli guldproducent och växa aggressivt genom förvärv. Man köpte Youga gruvan i Burkina Faso (Etruscan) vilket jag gjorde & skrev mycket om arbitrage vid det förvärvet. Man förlorade också striden mot ryska intressen om en annan västafrikansk gruva. Slutligen så gjorde man istället en sammanslagning med ett australiensiskt bolag (Adamus) som startat gruva i Ghana (Nzema), den sammanslagningen var klar i december 2011.

Det som kännetecknat Endeavour från första början är väldigt finansiell ställning. Man jobbade på den gamla tiden bl.a med att ordna lånefinansiering för bolag som skulle bygga gruvor etc.

Vad som lite överraskat mig är hur väl man lyckats med Youga gruvan sen man tog över. Cash cost har hållit sig bra i schack och man hållit produktion och minelife uppe. Jag har ärligt talat aldrig sett Youga som världens mest attraktiva gruva (till skillnad från t.ex Avions Tabakoto med närområde) men när vi har ett par års facit så har den tickat på bra och just klarat cash cost utmärkt. Kort sagt, Endeavour folket har gjort ett bra operativt jobb under tiden jag följt dom.

Under Q2 producerade de två gruvorna 50.700 ounce guld och totalt under H1 102.700 ounce. Efter lyckat H1 har man höjt sin årsprognos till mellan 187-202 tusen ounce. Total cash cost som dock är exklusive royalties förväntas komma in på klart godkända 670-690 usd/ounce.

Kassan var 44 musd och man har utestående lånemöjlighet på 200 musd.
I detta sammanhanget kan det vara värt att ge lite grundfakta:
Antal aktier: 245 miljoner aktier (före Avion förvärvet) ger börsvärde 490 mcad.
Varken warranter eller optioner är utspädande men det kan vara värt att veta att det finns 33 miljoner warranter med lösen på 2.5 cad och ca 18 månader löptid kvar.

Netto börsvärde justerat för räntebärande skulder och kassa är alltså runt 450 mcad före Avionförvärvet. Man kan jämföra det med Semafo som vid dagens kurs har börsvärde runt 1 miljard och producerar runt 250k till en lite högre cash cost. (Den som läst mig länge minns ju hur obegripligt jag tyckte det var när Semafo gick till 6 cad, 8 cad, 10 cad och slutligen toppade i 14 cad eller 4 miljarder cad i börsvärde... bara för att sen tappa till 800 musd för någon vecka sedan. Den här typen av enkla jämförelser är ju varför jag skickar ut analyser för att vidga läsarnas referensramar så att man snabbt kan jämföra basics om bolagen dvs just börsvärde, antal ounce, cash cost, landrisk, expansionsplaner, balansräkning etc)

Om vi stannar kvar vid "gamla EDV" dvs före Avion förvärvet så kan vi konstatera att bolaget redan där hade mycket goda tillväxtutsikter.

Agbaou i Ivory coast:
Gruva nr tre för bolaget väntas bli Agbaou där man nyss fick officiella tillståndet att bygga gruvan som väntas producera om runt 18 månader med ca 100.000 ounce årligen. Capex för att bygga gruvan är ca 160 mcad vilket man räknar med att finansiera med cashflow från de två rullande gruvorna. IRR vid dagens guldpris är beräknad runt 50% med cash cost ungefär där dagens två gruvor ligger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar