torsdag 9 augusti 2012

Avion, nytt storinnehav för mig

Jag har uppdaterat portföljen och de tre stora innehaven runt 15% är Semafo, Avion och Mart. I den här bloggen tänkte jag sammanfatta lite kort varför Avion har tillkommit och det kommer då naturligtvis även handla mycket om Endeavour Mining som lagt bud på Avion.

Först kort fakta:
EDV 245 miljoner aktier idag ger börsvärde ca 490 mcad vid 2 cad kurs
Avion 443.5 miljoner aktier ger börsvärde på ca 306 mcad vid 69 cent kurs.

Endeavour bjuder 0.365 EDV aktie för varje Avion aktie vilket vid kurs 2 cad på EDV motsvarar en teoretisk budkurs på 0,73 vilket gör att vid 69 cent så köper vi EDV med dryga 5% rabatt. Bra men inget avgörande skäl att köpa aktien.

Jag ser två tänkbara vägar att fundera över när jag köper Avion Gold, nämligen följande:

Konkurrerande bud på Avion:
Som alltid finns det giftpiller i budet men dom är inte på något sätt omöjliga:
a) Break up fee 11.5 musd till EDV om Avion köps av någon annan
b) Konvertibeln på 20 musd kan konverteras till aktier på 43 cent dvs typ 10% tillskott av aktier i Avion som en konkurrerande budgivare måste köpa upp. Om vi antar bud på 93 cent så innebär det ytterligare runt 22 musd i break up fee för totalt 33-34 musd.

Vad talar för konkurrerande bud?
a) Avion är i mitt tycke oerhört lågt värderat pga kombinationen Mali och svag finansiell ställning som var den verkliga orsaken till att utbyggnaden mot 200k avbröts (och guldlånet togs).
b) Avion´s tomter i Mali är en "perfect match" för Randgold som dessutom har kontanter i kassan så att man nästan rakt av skulle kunna köpa Avion för 1 dollar/aktie. I stora Mali så mäts avståndet mellan Avions producerande enheter och Randgolds gruvor i kilometer. Randgold är rimligen bekväma med Mali där man expanderar vidare och logiken säger att med Avions gruvor får stora Randgold en större enhet och kan rimligen kapa en del dubblerade kostnader. Randgold är alltså kandidat 1 för ett motbud pga Avion Mali men som syns av kartan finns det fler aktörer.

c) Avion har i Hounde tomten strax söder om Semafo's Mana en attraktiv och snabbt växande blivande gruva. Semafo har hitintills hållit sig utanför M&A men med ny CEO kanske det kan ändras. Logiken säger att Semafo skulle ha nytta av Hounde. Men även i det fallet så finns det andra tänkbara friare, Burkina Faso är en attraktiv adress.

Hur attraktivt blir Nya större Endeavour Mining om budet lyckas?
Mycket attraktivt är mitt svar. Här är länken till deras färska presentation:

Bolaget kommer ha 407 miljoner aktier vilket vid 2 cad vore 814 mcad i börsvärde. Fast vi köper ju dom med 5% rabatt via Avion vilket gör att börsvärdet bara är: 773 mcad.

EDV har idag två producerande gruvor:
1. Nzema i Ghana
2. Youga i Burkina Faso
Tillsammans producerar dessa i år troligen 200k ounce till en cash cost på ca 700 usd inkl royalties.

Bolaget har också en tredje gruva i Elfenbenskusten, Agbaou som man börjat bygga och som förväntas vara i produktion om ca 18 månader dvs Q1 2014. Förväntad CC aningen under nuvarande gruvor.

Vad som är viktigt att förstå är att EDV har mycket god ekonomi, man har fritt kassaflöde
som väntas räcka för att finansiera Agbaou och kassa/checkräkning/skulder enligt följande:
1. Kassa 136 musd
2. Checkräkning på 200 musd varav man har använt 100 musd
Dvs bolaget har alltså 136 musd+100 musd i låneutrymme.

Man kan nu räkna med att Avion's utbyggnad från 100k ounce till 200k ounce kommer återupptas på allvar, via konvertibellånet på 20 musd får man ju omedelbart pengar.

I presentationen som jag länkade till ovan så indikerar Endeavour att man räknar göra runt 420k ounce under 2014 och 450k 2015 (dvs den takten lär nås under H2 2014). Att man inte räknar med 500k är då man anser Youga kommer producera mindre men man borrar efter mer malm även där så det är nog inte självklart utan handlar troligen om att man fullt vettigt försöker lägga prognoser som man med hög sannolikhet kommer uppfylla.

Projektet efter Agbaou och Avionexpansionen lär då bli Houndé i Burkina Faso. PEA väntas i slutet av året.

Avslutningsvis låter jag bolagen själva presentera sig, inspelningen är några få timmar gammal.

Lyssna gärna extra noga på vad världens bästa geolog, Don Dudek säger ovan i sitt "tal".

Sen kan ni ju läsa mer om Randgold här:

2 kommentarer:

 1. Snygg sammanställning.
  Har nu själv hunnit lägga tid på att läsa in mig på bolagen. Mitt huvudspår är det nya bolaget som jag tycker ser bra ut. Skulle det komma ett konkurrerande bud är det bonus.
  Har lite funderingar runt eventuell landrisk. Läst en del, men är rätt olika hur man ser på området. Vad är din syn i det här fallet?

  Hur resonerar du generellt om landrisk: försöker du "prisa in" det och i sådana fall hur? Är det en stor faktor då du gör din research?

  Tack för en bra sida!

  /G

  SvaraRadera
 2. Bra fråga så jag svarar i separat inlägg.

  SvaraRadera