lördag 7 juli 2012

Vad "välfärdsstaten" lämnar efter sig till de unga


Aldrig har så många haft anledning att skämmas gentemot sina barn och barnbarn. Det gäller då speciellt alla de som gillat att motivera sin egoism med att dom "har hjärtat till vänster".

Från Financial Times om Frankrike: "Overall, public spending as a proportion of GDP, second only to Denmark in Europe, will rise slightly this year to 56.2 per cent ". (Japp, Sverige är inte värstingen längre, som bekant har vi ju en regering som skött sig men som svenskarna med hjärtat till vänster nu vill ersätta med något "franskt".)

Folket har ju talat i Frankrike och krävt sänkt pensionsålder, 75% marginalskatt och att Socialdemokraterna "ska göra det så dyrt att säga upp folk att det inte lönar sig". Dvs Europas folk ska aldrig försöka skylla på politiker, vi har demokrati och de flesta väljare har gång på gång visat att man röstar för att--- höja skatten på andra---för att höja sina egna bidrag--- oavsett effekten för kommande generationers liv.

Vad fransmän och de flesta svenskar inte fattar är att det handlar inte om att det är rätt eller fel med att förtidspensionera till höger och vänster (som jag nämt står ju vård, skola och omsorg för 27% av Sveriges budget/statsutgifter, resten är administration och bidrag&transfereringar bort från de som arbetar i någon form) utan det handlar om vad man kan kosta på sig som ett samhälle utan att förlora såpass mycket i konkurrenskraft att vi riskerar knäcka (eller snarare ge den incitament att flytta till annan del av världen) den privata sektor som föder alla bidragstagare, pensionärer och offentliganställda. Appropå förtidspensionärer, någon som har lust att förklara varför folk som blir arbetslösa har en begränsning på hur mycket man kan få ut i A-kassa medans förtidspensionärer kan få ut hur hög "lön" som helst? Japp, det är synd om människor som blir handikappade men hur förklarar man att en del har motsvarande dubbel A-kassa? och oavsett om vi tycker oss ha råd med detta... är det rätt att ge folk så starka ekonomiska incitament att lämna arbetsmarknaden eller fuska när man arbetar för att slippa sänkt pension?

Det mest tragiska i Sverige just nu är (S) försök att få det till att Sydeuropa kraschat för att dom inte betalat tillräckligt mycket i skatt... sanningen är att de länder som idag har problem på ett högst dramatiskt sätt har expanderat sina offentliga sektorer och andelen av BNP som förbrukas av offentlig sektor/bidrag medans Sverige sänkt just den andelen vilket gjort att t.om Frankrike nu går om oss och det är bara att titta närmare vilka länder som har problem, de som expanderat offentlig & bidragssektor eller de som varit sparsamma...

Näst mest tragiskt är att den borgliga regeringen har varit så framgångsrik att svenskarna saknar den omvandlingspress som stora delar av övriga världen har på sig att bli effektivare. Man sår vad man skördar och jag misstänker att Sverige efter nästa val kommer så en hel del som inte kommer bringa välstånd till landet. Inte att Sverige är perfekt idag som missbruket av pensionssystemet och handikappsystemet inklusive armadan av assistenter visar men på det hela taget så har dagens regering undvikit de värsta misstagen.

Som jag tidigare nämnt så går 26-27% av skatterna till Vård, Skola och Omsorg. Min gissning är att de flesta svenskar tror den siffran är långt över 50%. Propagandan är effektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar