lördag 28 juli 2012

Startskottet har gått?

Vi har två viktiga faktorer som överskuggar allt annat just nu:
1. Vi kan stå inför QE3 i mitten av nästa vecka eller vi kan stå inför en aningen större besvikelse om det trots allt inte blir QE. Jag lutar nog ändå att det nu är dags, säg 60% chans och om det blir så tror jag det åtminstone över ett antal veckor blir mycket bra drag i PM sektorn.
2. Faktor två är att vi på onsdag nästa vecka är inne i augusti, kort sagt vi är nu mycket nära den datumperiod som historiskt sett visat sig vara botten efter sommarstiltje/sommarslakt år efter år. Perioden som ligger framför oss är den där "de lättaste vinsterna" brukar kunna göras.

Att tänka på är att faktor ett är något av en lottsedel om än med goda odds och ännu bättre odds när man betänker "att sker det inte nu så sker det nog snart". Ständigt närvarande är också alltid alla de problem i Europa och resten av världen som poltikerna/centralbankerna kickar nerför gatan. Man ska inte heller glömma att Indiens säsongsmässiga efterfrågan på guld kan bli dämpad denna höst pga dåliga monsunregn och en regering som ser guldköp som orsaken till att deras valuta är svag (när sanningen som vanligt snarare går att hitta i att dom fortfarande har en förtjusning för socialistiskt ekonomiskt tänkande vilket som bekant ger alla en mindre kaka att slåss om).

Det finns många olika strategier för hur man ska tackla ovanstående möjligheter, min har varit att jag trots den studs uppåt (som innebär att jag har en naturlig instinkt att ta vinster) har kämpat hårt för att behålla min exponering mot marknaden genom omfattande köp i bland annat Semafo, Perseus och Lydian. Inom olja så ligger min exponering mot Mart. Dacha har återigen varit en suverän sommaraktie för mig men nu vill jag öka min exponering mot guld & silver.

Ett problem jag upplever är dock att hitta bra bolag. Hoten mot sektorn i form av en nationalism, skatter, oljepriser, personalbrist, instabilitet i berg, leveransförseningar, vattenbrist... listan blir längre för varje dag gör att man varken vill ha bolag med perfekt track record (som har hög fallhöjd vid minsta misstag) eller för den delen bolag som på grund av problem har dålig balansräkning eller kan tänkas dölja exakt hur allvarliga problemen är. Min favorit (till dagens priser) inom guld just nu är nog Semafo och inom silver Aurcana.

Men sammanfattar man det hela så laddar jag upp nu för vad jag hoppas blir en bra tid.

Den som har lite tid kan med fördel lyssna på Bob Hoye, alltid intressant och alltid bra komplement KWN. Som vanligt plockat från vänstra bloggrullen.

1 kommentar:

  1. Operation twist ska fortsätta året ut och pressar guldet, sägs det.

    Om det kommer ett QE3 (jag lutar max åt 50/50) så undrar jag vad det kommer innefatta? De flesta antar jag menar en fortsättning på ettan och tvåan, men kanske får vi se andra åtgärder? Vilka? Och precis som i filmens värld så blir väl resultatet bara sämre och sämre...

    /RoyKeane

    SvaraRadera