onsdag 25 juli 2012

Platinum: "The Rich Man's Gold"

Jag skulle vilja få ut några korta funderingar om denna intressanta metall.

Basics fritt ur huvudet:
- Det produceras ungefär 5% så mycket platina som guld dvs runt 130 ton/år dvs om jag räknat rätt ca 4 miljoner ounce.
- 80% produceras i Sydafrika och kanske 15% i Ryssland
- Priset är traditionellt sett högre än guld men för tillfället vid 1390 usd alltså lägre.

Två intressanta saker motverkar varandra rörande prisbilden:
- Sydafrika är en socialistisk, populistisk, korrupt och rasistisk stat som är på stadig motorväg mot katastrof. På rasistiska grunder så förflyttas ägande från de producerande företagen till svarta korrupta politiker. Samma politiker köper sig popularitet genom att sätta konstlat låga priser på elektricitet vilket får den för socialister sen överraskande effekten att efterfrågan blir större än ett utbud som minskar när ingen vill investera. Kort sagt, av flera skäl så skenar redan höga produktionskostnader till nivåer som stadigt gör gruva efter gruva oekonomisk i Sydafrika. Att socialisterna i ANC för fullt debatterar om man a) ska nationalisera gruvsektorn eller b) bara dramatiskt öka redan höga skatter bidrar för socialistregeringen också till det märkliga resultatet att dom oförskämda gruvbolagen sänker landets produktion och skatteintäkter... Mer skäl att nationalisera!!

- Mot detta suveränt positiva scenario (SA har ju som sagt hela 80% av världsproduktionen) så står att platina till skillnad från guld är en industriell metall och den används till främst dieselkatalysatorer. Vilka i världen köper mest nya dieselbilar? Ja just det, dom där européerna... och nej det är ju inte den del av världen som går bäst just nu....

Så min slutsats är och har varit ett bra tag att jag är rejält intresserad av denna marknaden och om Europa nu får kraftigt fallande dieselbils försäljning, ja då kan det kortsiktigt skicka ner platina till nivåer som inte kommer vara långsiktigt hållbara då det snabbar på nedläggning av Sydafrikanska gruvor och när man väl stängt en gruva så handlar det om flera år att starta den även om vi ser 50% uppgång i metallpriserna, men jag tvivlar på att man någonsin kommer öppna stängda riktigt djupa gruvor igen, åtminstone inte innan vi fått gratis energi på planeten jorden...

Så ironiskt sett så kan en tid av riktigt låga platina priser vilket vi till del redan är inne i nu (priserna har nästan halverats), innebära att stora saker kommer hända i framtiden på prissidan. Detta förutsatt att ny teknologi inte gör metallen onödig i katalysatorer förstås...

Ett sätt att se på platina är att vid rätt tillfälle så kan det vara ett utmärkt sätt att få en metall korrelerad till guldpriset i orostider som de vi lever i, men som också har en utmärkt möjlighet att koppla loss och följa med konjunkturen om "happy days" kommer tillbaka.

På många sätt är platina mer besläktat med silver än med den rena monetära metallen guld på grund av det industriella bruket. Skillnaden från silver är ju att inom silver så är producenterna inte så pressade vad gäller pris vs produktionskostnad, dvs t.ex 30% fall i silverpriset skulle troligen inte minska utbudet nämnvärt (US Silver och någon småtillverkare till skulle stänga) medans 30% ner i platina skulle fullständigt massakrera producentsektorn. Något värt att hålla i minnet både för ev silver som platina investerare....

Sista frågan lämnar jag obesvarad då jag inte har något riktigt bra svar... vad ska man köpa om man vill investera i platina "vid rätt tillfälle"? Sydafrika är för mig helt uteslutet och under Argentina på listan då jag inte tycker marknaderna prisat in hur kasst det politiska klimatet är i landet (vilket dom gjort med Argentina). Några ryska producenter tänker jag inte köpa även om jag skulle hitta dom... Jag antar att kvar är ETF er och några av de mer kvalitetsmässiga metallförsäljarna såsom Perth Mint.

Mineweb har en intressant podcast här om Sydafrikanska producenters prekära läge.

Rubriken på bloggen syftar naturligtvis på hur silver brukar beskrivas som den "fattige mannens guld" och det faktum att platina historiskt brukar vara värderat högre än guld.

1 kommentar:

  1. Kanske inte världens mest "spännande" case, men på tiden då det begav sig (tiden då gruvaktier faktiskt steg) var Stillwater en av mina favoriter. Söker man hyfsad stabilitet och exponering mot PGM kan det vara ett alternativ. Dagens kursnivåer var tidigare mina målnivåer för inhopp, men i dagens totalt miserabla klimat för nischen avvaktar jag ytterligare.
    När tiden är mogen ska dock portföljen kryddas med PGM och eftersom jag håller med till 100% angående din analys av RSA och Argentina får det bli några poster Stillwater och eventuellt någon lämplig ETF.

    /Takira

    SvaraRadera