söndag 15 juli 2012

Peugeot´s situation och nygamla fasoner i Frankrike, vart är Europa på väg?

Europa har en lång tradition av rätt negativa lösningar när det blir tuffa tider och Frankrike är kanske det land som tar ledningen i glidandet bakåt. Men det finns all anledning att misstänka att flera länder kommer följa efter.

"incentives for consumers to buy French cars" så sa socialdemokraten Hollande häromdagen som svar på Peugeot´s plan att försöka säga upp fransmän för att undvika bli en fd biltillverkare. Dvs agera precis så som företag ska agera i en marknadsekonomi. En av hans kollegor sa - “We cannot accept something like this,”

Men socialisten Hollande har ju också gjort sig berömd genom att säga att han ska göra det så dyrt att säga upp folk att det inte ska löna sig... och nu följde han upp med uttalandet om Peugeot: "The plan in the current state is not acceptable, it won’t be accepted"
En nära släkting till mig som sedan många år är rätt högt placerad inom svensk bilindustri påminde om hur det historiskt brukar fungera i Frankrike vid sådana här tillfällen:

- "Vid ett tillfälle låste arbetarna in företagsledningen och vägrade tillträde för mat. Det pågick i en vecka medans polisen bara skrattade och sa - ni får väl förhandla med facket då!" Sedan dess har klimatet för företagsledare knappast blivit bättre i det landet....

Italien verkar gå mot en socialistisk regering och för den delen även om det är långt bort (2014), Sverige verkar gå mot en socialistisk regering.

Tysk socialdemokrati har på ett närmast häpnadsväckande sätt (när man läser om deras agerande i Der Spiegel så är det förvånande för mig att inte tyskar i gemen ser det som landsförräderi) jobbat för att ge Hollande övertaget gentemot den tyska regeringen. Trots det skördar tyska socialdemokrater opinionsmässiga framgångar, gissningsvis bland den majoritet i Tyskland som inte riktigt förstår att dom själva håller på att ersättas av sydländer som mottagare av gratisfrukter från den hårt arbetande minoriteten i Tyskland.

Euron är rejält nedtryckt och kan mycket väl få en studs uppåt, speciellt om vi ser QE3 i USA. En Maginot linje går vid 1.19 mot USD och frågan är om vi studsar före eller efter den är grundligt bruten. Fråga två är hur djupt Euron tappar i ögonblicket linjen bryts. En klar vinnare på fallande Euro är Dundee Precious men även Orvana gynnas till del (glöm inte att bolaget har kontrakt på köp av Euro som nu snabbt blir rätt trista).

Same same, rött och brunt är "europeiska syskon"
Europa har en synnerligen grundlig bakgrund som vagga för Socialism och Kommunism. Vi har också en grundlig bakgrund att välja riktigt extrema kollektiva förtryckarlösningar som är så långt borta från individens frihet som det går att komma när det blir ekonomiskt tufft för massorna. Ibland är lösningarna "döda alla rika" av fransk Bastille variant och ibland glider det över till det det närliggande och lika kollektivistiska bruna lösningarna (det är viktigt att inse att socialism och fascism är samma barns anda och motsatsen till individens frihet) som vi regelbundet sett i länder som Spanien, Tyskland och Italien. 

Vad som förvånar mig rätt mycket är att Européer speciellt nere på kontinenten i Euroländerna, att dom inte köper såväl mer guld som sommarstugor i "Långtbortistan". Om man är rimligt hårt arbetande och har alla sina besparingar, boende och inkomster i Tyskland, Italien eller Frankrike, hur sjutton resonerar man då är min fundering.

Jag säger inte att jag är säker på att detta urartar, däremot är jag tämligen säker på att svaret på "ska göra det så dyrt att säga upp folk att det inte lönar sig" att svaret på det är att inte anställa någon och att försöka bli av med så många som möjligt innan lagen träder ikraft samt lägga alla framtida investeringar i länder där förtjusningen att hugga huvudet av "de rika" inte är lika historiskt bejublat av massorna. Vidare så tycker jag det är rätt självklart att om oddsen att det ska urarta är ens någon procent, ja då är det hög tid att förbereda sig.
Svartvita bilden är lånad från utmärkta Sovereign Man, originalet och klart bättre än Casey´s sajtkopia International Man(även om Casey nog inte skulle hålla med baserat på att han än gång i tiden skrev en bra bok på ämnet). Båda sajterna finns i bloggrullen. Bilden är från 1939 och föreställer en av de få judiska familjer i Warzawa som överlevde en av perioderna i Europa där individens frihet inte heller stod högst upp på pöbelns önskelista utan där kollektivistiska lösningar stod för dörren.

Hollande och hans anhang kommer inte innebära något gott för Europa och var det föresten någon som reagerade över det protektionistiska/nationalistiska budskapet från Hollande? Hur ska dom säkerställa att folk verkligen köper franska bilar istället för tyska... och hur fungerar det med EU´s grundtankar..

Jag tror han har fler intressanta överraskningar på lut... Allt som var bra med ett enat Europa riskerar kastas ut och kvar har vi det som var dåligt?

5 kommentarer:

 1. Lite överraskande så har räntan på franska statsobligationer fallit en hel del sedan Hollande tog över. Men han kan väl inte mena allvar med dessa uttalanden? Eldar han bara massorna?

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 2. Sarkozy var ju allt annat än någon stjärna han heller. Lite som valet mellan Bush och Obama...

  Men du har rätt, negativa korta räntor på Frankrike är ett skämt som jag gissar/hoppas marknaden kommer över rätt snabbt. Jag tror miljön och tiden "är rätt" för att Hollande blir en "rätt seriös socialist" som genomför mycket skadligt och att EU både saknar styrka och vilja att hålla emot subventioner och protektionism som sätter fri konkurrens och frihandelstanken ur spel. Dvs jag tror inte bara det blir tomma ord.

  Med allt företagarfientligt som är på gång i Europa så lär fallande valuta (även om vi nu är "översålda") vara en favoritmetod för att "rädda jobben". Men så länge Euron hålls ihop så betyder det att Tyskland måste acceptera det hela och det kanske man är med tanke på alternativen. Kruxet är väl bara hur skoj USA, Japan och Kina tycker det är. En av Obamas löften vid tillträdet var ju att USA skulle exportera mer.

  Sen är det ju för oss värt att komma ihåg att fallande Euro historiskt ofta är korrelerat med svagare guldpris. Dvs lätt obehag över att man knyter sig till en investering som är korrelerad till något som bestäms av Hollande, kanske om ett år i samarbete med tyska och italienska socialister.

  SvaraRadera
 3. Ingen vill ha en stark valuta nu. Alla vill skydda sin export. Valutakriget är här. Den enda valutan som undgår detta lär bli guld. Detta tillsammans med dom utarmande halterna talar för guld lång tid framöver.
  Tore

  SvaraRadera
 4. Japp, Tyskland/Finland/Holland kan ej stå emot Spanien/Italien/Frankrike/Grekland/Irland und so weiter. Sen ska man ju komma ihåg att Tyskland egentligen skulle haft en starkare valuta utan dessa "vänner" inom Euron. Så det är inte bara nackdelar.

  Sist jag kollade bestod USD-index till 57% av EUR, och det är som du säger guldnegativt när EUR faller.

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 5. Hela EU ter sig som en politisk lekstuga vars regler bestäms och ändras i efterhand, beroende på vems intresse de ska tjäna. De stora drakarna tål inte se sig omkörda av småttingarna i norra Europa. Plötsligt gäller inte EU´s konkurrenslagar och protektionism visar sitt fula tryne. Men den tycks bara tillåtas där borta i söder. Och när blåögda skandinaver slaktat färdigt sina egna bolag, då blir det fler av dessa skyddade, innefektiva sossemaskinerier med starka fakföreningar kvar. Man tar sig för pannan för folks naivitet och dumhet! Det här kan inte vara bestående. Frågan är hur lång plågan ska bli....

  PS Tack OB, för dina vettiga inlägg!

  SvaraRadera