onsdag 6 juni 2012

Ny artikel om bostadslånen...

Stockholmare vägrar amortera bla bla bla.

Jag ska inte vrida om kniven på de med stora lån och jag själv som ska köpa hus nu på Europas starkaste och intensivt lånedrivna bostadsmarknad... jag känner mig inte heller direkt som en vinnare.

Min tillvaro de senaste åren har ju varit ekonomi, läsa nyheter och följa kriser. Jag har bott i ett land som är hårdare drabbat av kris än Sverige nämligen Ungern och jag har bott i ett land som är fattigare men där saker generellt sett utvecklas mer åt rätt håll, nämligen Thailand. Nu ska vi återvända till Sverige efter flera år är det tänkt och jag är på väldigt många sätt stressad...

Det senaste året har varit mer krävande på börsen än straffsparken efter QE2 (och nu står vi då kanske inför QE3 där frågan för mig mycket handlar om hur länge det stimulerar börserna denna gången.... LTRO i Europa var tankvärt)

Vad jag funderar en hel del över är hur folk tänker i Sverige.... Så här på behörigt avstånd så är det faktiskt svårt att bedömma. Min gissning är att folk är väldigt självsäkra, inte minst grundar jag det på att man tycker sig ha råd att rösta på oppositionen respektive ytterlighetspartier (fundera lite på det så tror jag ni håller med om att det krävs rätt mycket "känsla av osårbarhet" för att våga välja det okända).

Jag själv känner oro för framtiden. Inte specifikt ekonomisk press även om börsuppgång är trevligare än nedgång som vi huvudsakligen haft senaste 12 månaderna... utan snarare den oro som kommer med insikten/uppfattningen att det kan gå riktigt illa med världsekonomin och att politiker bara är människor (ofta enkla/enkelspåriga människor dessutom) som ska hantera problem som väldigt få har lösningen på och där "den rätta vägen" sedan länge missats och att vi nu gång på gång står inför valet att svänga åt ett håll där hungriga vargar väntar och andra hållet där krälande ormar verkar vara vanliga... Kort sagt, jag är inte säker på att det finns så många bra val kvar att göra och känslan av att det värsta är framför oss gnager.

Jag antar att svenska husägare med stora lån trots allt känner en stor trygghet i att Sverige är en ö av stabilitet men jag måste säga att jag tror mycket av det bygger på ett visst mått av okunskap över hur små marginalerna är i landet och hur väldigt högt Sverige hamnar i mätningar på värst skuldsatta länder när man tittar på total skuldsättning. Det står helt klart för mig att ingen ska hoppas på en urblåsning av den svenska husmarknaden. En de-leveraging i Sverige skulle snabbt försämra statens goda finanser, skapa ökad arbetslöshet och rent generellt skapa en spiral nedåt.

Men Sverige är demografiskt rätt okej och har inte direkt förbyggt sig så själva triggern för en sådan spiral skulle nog vara något annat än sin egen tyngd (förutsatt att priserna inte fortsätter upp) och räntorna i Sverige lär inte stiga i första taget. Exempel på vad som dock skulle kunna trigga igång den negativa spiralen är vårt exportberoende (som andel av BNP) och den direktkoppling som det skulle kunna ge om t.ex Eurozonen bryter samman på allvar, Japans skuldkris förvärras etc. Det kan öka arbetslösheten och påverka bostadsmarknaden genom att folk blir försiktigare.

För att återvända till Stockholmarna. Jag gissar att jag vet hur många tänker då jag hört det även från Göteborgare... --det är ingen idé att amortera för det är så försvinnande små belopp i relation till lånen--... Riksbanken diskuterar därför amorteringskrav och jag måste säga att jag ärligt talat tror det är ett väldigt bra alternativ även för de som inte skulle gilla det.

För mig står det helt klart att bankerna och belåningen av hus måste tacklas för såväl långivare som låntagare (som grupp) är "to big to fail".

Eftersom frågan varit aktuell så skulle jag vilja påpeka att jag INTE tycker man ska springa och köpa fysiskt guld när man fortfarande har rejäla banklån, nästa åsikt om ni ursäktar är att trots allt försöka klämma in de där 5000 tkr/månad i amortering. 10 år går dystert fort... och då är man uppe i 600 tkr vilket för de flesta åtminstone märks...

Ska avslutningsvis nämna att jag nyss läste (vilket kanske märks :-) ytterligare en domedagspresentation från en hedgefond om att banksystemet m.m kraschar inom 6 månader... visade det för min fru och sa nog ganska ärligt att jag max tror på 20% sannolikhet att dom får rätt.

Jag minns väl hur jag under 1990 krisen i Sverige var övertygad om att Sverige skulle spåra ur med sin statsskuld och gå bankrutt. Men... så devalverade vi, sparade, höjde skatter och resten av världen gick rätt bra och vi är ju nu i rätt bra skick.... :-)

Problemet för Grekland, Spanien m.fl är att dom inte kan/vill devalvera och återställa sin konkurrenskraft, att även om dom gör det så är resten av världen inte lika ljus som den Sverige då mötte och slutligen, vilka är dessa länders exportindustrier som ska dra nytta av devalveringarna.

Idag är det en viktig FED representant som ska tala och imorgon ska farbror Ben tala. Jag hoppas det blir QE, inte för att jag tror det löser något långsiktigt utan därför att jag tror det värmer kortsiktigt och därför att jag befarar att den andra vägen är ännu värre. Att lyssna på centralbankerna är viktigt nuförtiden och jag har adderat en blogg som är specialiserad på att tolka FED uttalanden...

Ta det försiktigt med börsen, njut av uppgången som vi åtminstone senaste dagarna sett i guldaktierna men glöm inte att ha en rimlig riskprofil.... och håll tummarna för att världsekonomin landar någorlunda vettigt på fötter.

10 dagar till flyget mot Europa (Ungern) lyfter därefter väntar regelbundet Sverige för tittande på hus. Ryktena om den svenska sommaren är inte direkt upplyftande så här långt dock. Thailands östkust där Mae Phim ligger är ett mycket väderstabilt området, mycket bättre än t.ex Phuket vad gäller säsongsmässiga regn. Standard här nu i juni månad är blandad molnighet där regn på dagarna är väldigt är ovanligt och jag gissar att det är kanske 32-35 grader  kombinerat med lite mer vind än högsäsongen.

Trots Kanada börsen (mitt i natten) var jag uppe tidigt idag, mornarna är helt suveräna och solen kommer faktiskt upp tidigare än på högsäsongen och stannar med oss längre...

4 kommentarer:

 1. Bra skrivet om ett inte så muntert ämne.
  Det är lite av den gängse uppfattningen (inte bara i storstadsområdena) att det inte spelar någon roll om man amorterar eller ej. En förklaring till det är att man inte tycker "det händer något" med lånen om man amorterar någon tusenlapp i månaden. En annan är att väldigt många förutsätter att huset man köpt idag per automatik är värt mycket mer om antal år. Många 70- och 80-talister räknar med att få samma värdeutveckling på sin bostad som deras föräldrar som köpte i slutet på sjuttiotalet fått.
  Många som idag har "rätt bra" marginal väljer konsumtion och gudkant i tillvaron framför "tråkiga" amorteringar. Det är roligare att byta bil lite oftare, kosta på tomten, utöka garderoben eller med hjälp av rotavdrag bygga spa än att amortera lån.

  //G

  SvaraRadera
 2. Håller med, och jag tror att mycket handlar om okunskap och ointresse. Hade en diskussion igår med arbetskamrater och trots att de är högutbildade så har de ingen som helst insikt i ekonomi, banksystem, hur krediter skapas osv, och de har huslån. Det finns de som tror att en inflation på 5-10% skulle fixa amorteringen åt dem utan att fundera på vad räntan skulle bli i det läget (tänk 8% i ränta på ett mångmiljonlån), eller mat och bensinpris.

  Riskerna i Sverige är höga pga den höga belåningen och även om det inte byggs bostäder som förblir tomma så finns det ett visst mått av spekulation då många räknar med att prisuppgången ska fixa amorteringen.

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 3. Tar du delvinst i Aurcana en sån här stark dag?

  Några tankar om CGA, de producerade 20k i maj?

  Tror det gick en post om 200k i Dacha igår, var det internmäkling?

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 4. Jag ökade på 92 cent i Aurcana den dagen guldet stack, sålde hälften av ökningen på 96 cent har jag för mig kursen var. Har inte sålt något efter det. Jag tycker inte RSI ser jätteupprörande ännu och rimligen har vi väl sett någon form av utbrott precis nu??

  Nix det var inte internmäkling, Canaccord tog av främst RBC, samma RBC som ligger på 38 nu gissar jag.

  CGA´s rapport var bra naturligtvis och dom gynnas starkt av fallande oljepriser.

  SvaraRadera