torsdag 14 juni 2012

Hausse eller Baisse, intensiva dagar framöver

Val i Grekland till helgen. Jag kan ärligt talat säga att jag är osäker på hur jag "hoppas" det ska sluta.

Vi har extremvänstern som rimligen bör leda till att banden till Grekland kapas och att vi har ett faktum att första landet lämnar Euron. Jag är helt övertygad över om att det vore bästa möjliga lösning för Grekland men jag tror också Grekland i det läget behöver något annat än extremvänster för att fungera optimalt och snabbt få igång tillväxten efter ny valuta och devalvering. Det bästa vore naturligtvis om Ny Demokrati (typ högerpartiet) vann och hade vett att förhandla fram ett ordnat utträde ur Euron men fortsatt stöd i egenskap av att man är ett EU land i tillfällig nöd.

Hade jag fritt fått välja lösning på Euro krisen så hade jag nog mest lutat åt att Tyskland, Finland och Holland skulle lämna och därmed tillåta övriga kvarvarande att devalvera Euron med 40%. Priset för främst Tyskland är en starkare valuta samt att rekapitalisera sina banker som kommer stå på öronen rejält. Dvs vi skulle få omvända roller. Skillnaden är dock att Tyskland har bättre råd att rekapitalisera sina banker än vad syd har och man har idag "för bra konkurrenskraft".

Dagarna efter denna dramatiken så har vi FED och andra centralbankers "svar" på vad som händer under helgen och dagarna därpå.

För börsen så är det rimligen nervöst ner fram till helgen men skulle högern vinna i Grekland vilket inte är osannolikt så lär första reaktionen bli kraftigt uppåt. Hur hållbarheten på den biten blir beror troligen på om dom därefter tänker fortsätta hanka sig fram utan att ta tag i problemen (behovet av att devalvera massivt) eller om dom har vett att äntligen lämna Euron under ordnade former. Ett Grekland som under högerregering lämnar Euron med aktivt finansiellt stöd från EU... ja det vore början på en lösning (näst bästa lösning efter att Tyskland lämnar). Jag tycker det är märkligt att politikerna inte kommit till den slutsatsen ännu.

5 kommentarer:

 1. Något nytt om Dacha och ev NCIB? Om man vill tolka avsaknaden av NCIB positivt så väntar de åtminstone tills efter helgen att annonsera återköp (pga warranternas ändrade prissättning). Eller så är det nån affär med Aberdeen i görningen...

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 2. Nej jag har ingen information men som du säger så har vi Dachas warrantomskrivning runt hörnet och jag borde kolla när exakt AAB´s warranter "dör". Omfattande program med personaloptioner till AAB´s ledning kom idag.

  Oavsett så är min åsikt att Dacha helt enkelt är för lågt värderad. Det hindrar dock inte att jag tar hänsyn till Greklandsoro etc när jag ackumulerar. 36h till flyget mot Europa, barnens sista skoldag imorgon, stressigt...

  SvaraRadera
 3. Jag äger en del Dacha och risk/reward på 35-37c är mycket bra, jag hoppas på nyhet om NCIB nästa vecka, det skulle kunna få stor effekt på kursen.

  /RoyKeane

  SvaraRadera
 4. Som vanligt ett mycket bra skrivet inlägg av dig OB, fast själv tänker jag, kanske i min enfald, att för mig så känns det helt otänkbart att Tyskland skulle komma att lämna EU.
  Det är ju lätt att förglömma varför nuvarande EU engång kom att bildas. Parollen "Aldrig mer krig i Europa" var som bekant då starkt drivande.
  Jag brukar påminna mig själv om denna devis när jag sittandes på min kammare retar upp mig på överstatligheten, byråkratin och det i mångt och mycket stora socialistiska organisation som EU kommit att bli. Men kanske är det priset vi måste betala för att inte "Fritz" ska börja marschera igen?

  Mvh Bakåtsträvaren

  SvaraRadera
 5. Exp. date på de ca. 10MSt warranterna hos Dacha är 2012-06-16...

  /Mattias

  SvaraRadera