onsdag 16 maj 2012

Senaste nytt från TSX i Kanada...

Tuffa tider helt klart. En fundamental förklaring att björnen är extra hård mot guldbolagen är att marginalerna de facto krymper snabbt för producenterna. Kraftigt kostnadstryck hos produktionsenheterna och fallande pris för produkten.

Vi närmar oss snabbt den punkt där politikerna måste välja en av två vägar för att inte marknaden ska göra valet åt dom på ett sätt som skulle bli ofattbart stökigt.

1. En ordnad reträtt från Euron och då troligen inte bara Grekland. Det skulle innebära att vi vaknar en lördagsmorgon till beskedet att ett eller flera länders parlament har kallats in i extrasession för att besluta om utträde ur Euro´n och återskapandet av drachma, Pesetas m.fl.

Det skulle kombineras med stängda banker i början av veckorna i länderna, automatisk konvertering av alla inhemska bankkonton och lån till den nya valutan och stenhård valutakontroll (förbud föra ut valuta). Rent praktiskt så har sånt här historiskt (ex upplösningen av Tjeckoslovakien 92-93) lösts genom att man bläckstämplar existerande sedlar innan bankerna öppnas vilket blir första steget till den nya valutan 1:1.

Många greker och andra berörda kommer inte vilja få sina sedlar stämplade vilket kommer bekämpas med gränskontroller och även i länder som Tyskland med att större insättningar (1000 Euro om jag minns rätt) redan idag kräver ursprungskontroll & kvitton. Det anses också möjligt att kvarvarande länder på 6 månaders sikt också kommer fasa ut de gamla Eurosedlarna för att förebygga kontinuerligt inflöde av "syd-euros".

Statsskulderna kommer också stämplas om till den nya valutan.

Därefter kommer nya valutan börja handlas i kombination med fortsatta valutakontroller över längre tid och då devalveras kraftigt för att återställa den konkurrenskraft som Euroländerna i syd förstört genom att under Euro-tiden höja lönerna snabbare än länderna i norr.

Ovanståend scenario beskrivs av många som en katastrof då det skulle starta väldigt kraftigt tryck mot "nästa utträdeskandidat". Det finns därför en ganska stor logik att inte bara låta Grekland utan även Portugal, Spanien och Irland utträda samtidigt och att samtidigt med en sådan big bang kraftigt förstärka den globala QE som redan pågår men då igen med FED i spetsen.

2. Det andra scenariot som förs fram är att Tyskland gör 180 grader tvärsom och accepterar att i någon form (sedelpressen är ett attraktivt alternativ för politiker i Eurozonen med undantag av Tyskland... och direkta budgetfinansierade satsningar är inte direkt populärt i Tyskland heller...)  och inför mycket kraftiga överföringar, stimulanser i krisländerna för att få igång tillväxten. Svagheten i det scenariot är att den inte tacklar huvudproblemet, nämligen att länderna behöver devalvera för att återställa konkurrenskraften och kunna öka sin export.

Alternativ 1 är det som tar tag i problemet, alternativ två kickar till ett allt högre pris spannen nedför gatan. Det som skrämmer politikerna med alternativ ett är troligen att ingen riktigt vet hur mycket domino-skade-effekter det blir.

Vilken lösning man än väljer så handlar det om mycket stora pengar som behöver satsas och jag skulle blir förvånad om vi inte står inför väldigt koordinerade centralbanksinsatser i närtid. Vad våra aktier är värda vid det laget är ju dock skrivet i stjärnorna. Frågan är hur länge vi ska behöva vänta innan politikerna gör sitt val. Förhoppningsvis inte till den 17e juni och nästa grekiska val...

När man nu läser Merkel m.fl ledande politiker & centralbankirer säga att dom vill att Grekland ska vara kvar så kan det vara värt att påminna om:

"The first rule of politics is never believe anything until it has been officially denied"

(Sir Humphrey i Yes Minister)

Appropå citat så slänger jag in detta alldeles färska citat från Englands centralbankschef:

Sir Mervyn admitted that the bank could not quantify the most extreme risks from the single currency area and declared that the UK's biggest trading partner was "tearing itself apart without any obvious solution."

Jag vill slutligen säga att mkt av spekulationerna ovan är inspirerade från en uppsats om Euro utträden hos "Variant Perception" februari 2012.

6 kommentarer:

 1. Marknaden verkar prisa in ett varaktigt guldpris på 1200-1300 just nu, sen är det ju viktigt att komma ihåg att guldet ser hyfsat starkt ut i de flesta valutorna utom just USD, t ex SEK och EUR, dvs intäkterna borde inte falla så dramatiskt för producenter utanför US/Kanada.

  Blir mycket förvånad om vi inte ska ner till HUI på 325 och hälsa på.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. vad tror du om guldet vid båda dina alternativ? mvh

  SvaraRadera
 3. "Det som skrämmer politikerna med alternativ ett är troligen att ingen riktigt vet hur mycket domino-skade-effekter det blir"

  Jag tror dessvärre att politiker tänker mycket enklare än så. Att begära utträde vore att erkänna ett misslyckande medan man genom att kicka burken nerför gatan kan skjuta på det avslöjandet. Inofficiellt vet vi ju redan att det inte gick något vidare men politiker tror ju alltid att de kan påverka vad folk vet/tror. De har ju gjort lögnen till affärsidé.

  Det som styr är egenintresset - inte vad som är bäst för EU/landet eller någon annan.

  Tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Vad säger du om Timmins? Verkar ju slaktas rakt av på rapporten.

  SvaraRadera
 5. Låt mig återkomma om Timmins och annat imorgon. Sent här i vårt hus i Mae Phim Thailand nu 03.20 am...

  Tuffa tider men det glädjer mig att det är så mycket besökare på bloggen och jag är själv väldigt nöjd med den som "informationssamlare" med "rullarna" på sidorna.

  Den som inte har anslutit sig till researchutskick har ikväll en chans till att göra det (dvs 16e maj). Är alltså inte material jag skrivit och oftast inte på bolag som jag äger men definitivt bolag ni känner igen. Tanken är att det förkovrar oss svenskar och breddar referensramarna om vi också får en chans att läsa vad "proffsen" skriver. Kort sagt dra ett mail till mig om ni inte finns på listan men bara om ni gör det ikväll denna omgång.

  SvaraRadera
 6. Ja Timmins vore bra att höra något om. Varit fritt fall där sedan höjda kostnader. Det drabbar alla bolag och det såg inte värre ut än för någon annan, men marknaden gillade det inte.

  SvaraRadera