måndag 14 maj 2012

Grekiska valsystemet och Euron´s framtid.

Grekland lär stå inför ett omval. Troligen 10 eller 17 juni dvs ca 1 månad bort.

Det förra valet som precis hölls var chockartat för långivarna genom att de stora partierna tappade brett till små populistiska partier som vill ha kakan och äta den. Dvs man vill fimpa besparingar och låneåterbetalningar MEN stanna i Euron. Detta är för övrigt den grekiska folkviljan.

Grekerna står inför ett iskallt massivt uppvaknande.
Men låt oss inte gå händelserna i förväg utan mer beskriva vägen & formaliteterna kommande månad. Greklands parlament har 300 säten. Av dessa fördelas 250 proportionellt på de partier som passerar 3% spärren.

För att ge en stark majoritetsregering får största parti de 50 extra platserna. I senaste valet var det konservativa Ny Demokrati.

Låt oss presentera vem det lär bli i juni månads val som kniper de 50:
Alexis Tsipras
SYRIZA
Senaste opinionsundersökningar ger partiet 25.5% att jämföra med de konservativa på 21%. Pasok/Socialdemokraterna är långt tillbaka efter att varit huvudskyldiga till var Grekland idag är (Thatcher: "The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money [to spend].")

SYRIZA är en union av vänsterpartier såsom kanske visar bättre än något annat hur djupt grekerna har sjunkit: maoister, trotskister, kommunister. Kan du själv komma på någon vänster -ism, så är det troligt att dom finns i SYRIZA. 25% av 250 är 63 platser + 50 bonus = 113 av 300 platser.
Till detta bör komma ca 15 platser från kommunistpartiet fast alla som minns 70 talet vet ju att inga kan hata varandra så intensivt som fanatiska socialister och kommunister...

Jag gissar att jag inte behöver går närmare in på hur Grekland kommer ställa sig inför skuldåterbetalningar eller hur Euro länderna kommer ställa sig till att då ge nya bidrag...

Det komiska eller snarare djupt tragiska är att 75% av grekerna till varje pris vill stanna kvar i Euron.
Jag skulle avslutningsvis säga att misstaget som gjorts senaste året är att de konservativa och socialdemokraterna inte hade vett nog att förklara sig i konkurs och lämna Euro´n. Istället för ett ett jobbigt kirurgiskt snitt ser det nu ut som att man låter Freddie Krueger utföra operationen...

1 kommentar:

  1. Kunde inte ha sagt det bättre!Bra jobbat..

    SvaraRadera