söndag 13 maj 2012

En mammut i porslinsbutiken

Frankrike har just valt en president som lovar slut på åtstramningar. Hur har franska politiker skött sig senaste årtiondena? Finns det "ett normalt positivt läge att återvända till när krisen är över" eller är det så att politiker och väljare i det landet helt enkelt har misskött sig år efter år?

Mauldin's senaste (bloggrullen till vänster) innehåller en del intressant på det området:


De blåa staplarna är budgetöverskott och budgetunderskott för staten och vi kan se väldigt deprimerande fakta. Senaste tillfället franska politiker och väljare klarade av att gå med budgetöverskott var.... 1974... I dagsläget närmare 10% back och nu ska det äntligen bli slut på åtstramningarna med expansiv ny socialistisk president. Förstå mig rätt, jag säger inte att åtstramningar nödvändigtvis skulle hjälpa, jag säger att det ser obehagligt ut som att det vi ser är att att man har kommit till vägs ände på en enkelriktad gata. Mauldin´s slutsats är:

 I have been making the case that for the eurozone to survive, the European Central Bank would have to print more money than any of us can now imagine. That the sentiment among European leaders was that they were prepared for such a move was clear – except for Germany, which is haunted by fears of a return to the days of the Weimar Republic and hyperinflation.

Som jag tidigare skrivit om här på bloggen så kommer det nu färska besked från tyska Centralbanken att man är beredd att acceptera högre inflation i Tyskland "men inte mer än 3%"...

Den blåa stapeln visar bytesbalansen som också är negativ, dvs Frankrike finansierar underskotten med utländska lån.

Andra intressanta siffror Mauldin nämner är att statsskulden i Frankrike nu är 90% och att dom krossat Sverige i skattetrycktävlingen och nu (före nya styret) är uppe i 56%. Budgetunderskottet är som sagt ca 8% men det är med räntor som helt klart har utrymme att stiga när vi jämför med t.ex Italien. Med nästan 100% statsskuld och 8% budgetunderskott så är Frankrike jobbigt nära att åka in i det självspelande pianot --stigande räntor--stigande budgetunderskott--kraschade banker--fallande BNP--ökad skuldsättning som andel av BNP.

Det vi vill se är förstås motsatsen, stigande BNP som ger högre skatteintäkter och fortsatt låga räntor medans politikerna kan börja avveckla det välfärdssamhälle där väljare och politiker avvecklat vår kontinents konkurrenskraft. Titta på staplarna sen 1974 och fundera på om det är sannolikt. Min gissning är att väljarna vid minsta andrum i ekonomin skulle säga --- Titta, allt blir bra om vi fortsätter satsa på underskott & tillväxt!--- så skulle vi mot förmodan få en möjlig avtagsväg innan bergväggen så tyder ingenting för mig att någon skulle överväga den. På många sätt så är USA där just nu, man har andrum men ingenting tyder på att man vidtar åtgärder för att komma ur sitt problem som också det är över 100% statsskuld som ökar med 10%/år genom budgetunderskott m.m.

Jag pratade kort med en engelsk lärare härnere igår. "Det är konstigt att det går så dåligt där hemma när allt går så bra här i Asien". Nyckelord att fundera på i det sammanhanget är:
- Hushållens skuldsättning
- Ständiga budgetunderskott
- Högt skattetryck
- Generösa välfärdssamhällen som är älskade av väljarna -höj skatten för de rika etc-
- Demografiska problem

Ja jag är högst medveten om att det finns stora svarta moln även i Asien och att inte minst Japan är i värre skick än Europa och USA... men på något märligt sätt gör det inte mig gladare...

Sverige är dock fortsatt välskött och det ska bli ytterst intressant att snart återvända till detta märkliga land som de facto faktiskt har haft duktiga politiker som väljarna närmast desperat tycks vilja avlägsna vid första syn av en socialist som inte är alltför uppenbart pinsam, korrupt och inkompetent.

Hela världen trycker idag stora mängder pengar via återköp av statsobligationer, effekten av detta motverkas för tillfället av deflationistiska tendenser av svag ekonomi. På många sätt är det en "straffspark", några år av vunnen tid, men det är ju ett absolut minimum att någon börjar tänka på hur vi ska kunna använda den tiden QE ger för att bl.a krympa statliga sektorer och få igång småföretagande. Kort sagt avveckla "välfärd" och finna en väg tillbaka där arbete och sparande premieras framför lån och bidrag. Vår Reinfeldt kallar det för - arbetslinjen -, socialdemokraterna kallar det för - nya hårda Sverige -. Mitt tips är att titta på budgetunderskottländerna runt om i världen för att se på nya hårda samhällen.... Nya Moderaterna är ett absolut minimum...
Den som ännu inte tittat på intervjun med Nigel Farage hos RT för 3-4 dagar sedan rekommenderas varmt att göra det. Även denna RT show rullar i bloggrullen. En gång i tiden var jag positiv till EU för att skydda Sverige mot en Socialdemokrati som aldrig tycktes se ett tak för välfärdssamhället, nu vet vi att Nya EU innebär lagar om att ingen ska få ha lägre skatter än andra, att öst och centraleuropa inte ska tillåtas konkurrera med lägre företagsbeskattning etc för sitt återuppbyggande, vi vet att byråkratin expanderar okontrolerbart och att inte ens med höga spannmålspriser är man beredd att ta bort subventionerna till Frankrikes bönder, förkastligt.


England är ett oerhört intressant land ur många perspektiv (QE mästare... Skottlandsfrågan... m.m) och vi lever i för Europa ytterst omvälvande politiska tider. Jag tycker nedanstående video är väldigt intressant, den förmedlar ett rejält krismedvetande hos publiken och en vilja att tänka nytt över vad som krävs för att få fart på tillväxt och utveckling. Det politiska systemet i England, liksom för övrigt i Grekland är dock skapat för att ge stark majoritet, winner takes it all. Det fördröjer förändring men när förändring händer så blir det dramatiskt. Man ser en antydan till att Farage´s parti UKIP skulle kunna bli riktigt populärt.

Var också medvetna om att största partiet i Grekland per automatik får om jag minns rätt 40 extra riksdagsplatser (för att ge stark regering). Den bonusen kan mkt väl hamna hos deras variant av Vänsterpartiet i nästa val som tycks komma i juni. Intressanta tider indeed...När jag lägger in Nigel Farage video´s så vill jag av ideologiska skäl säga att jag har annan åsikt om invandring, eller snarare det fokus han lägger där. Min åsikt är att västeuropa ska vara tämligen öppet för invandring, inte minst de länder som har ett demografiskt problem. MEN, vi måste bli lite mer själviska och göra som Kanada och Australien, låta människor fylla i ett papper vad dom kan bidra med i form av utbildning och kapital. Vi kan inte bara ta emot flyktingar och anhöriga till flyktingar. Känsliga ämnen men personligen är jag en person som gillar ett mångkulturellt samhälle och min tanke är att alla som uppfyller följande villkor borde vara välkommen till Sverige:

- Kan visa antingen att man inte kommer bli bidragsberoende eller att man tillför utbildning kunskap (typ ingenjör, elektriker etc). Poängsystem och "karantän i bidragssystemet" är tänkbara lösningar. Kort sagt jag vill ha mer arbetskraftsinvandring på bekostnad av andra typer av invandring.

- Det andra grundkravet jag tycker man kan ställa är en positiv inställning (prövo-tid) till det svenska samhället inklusive skötsamhet och ödmjukhet inför landet som välkomnar en. Ungefär den typ av tacksamhet och ödmjukhet jag känner mot Thailand som låter oss bo här fast vi betalar skatt i Sverige (men inte får några förmåner för våra skattepengar).

Långsiktig lösning är förstås att premiera arbete och sparande framför bidrag och lån för alla som väljer Sverige som sitt hem. Jag hade nyligen anledning att studera vad man får i pension om man nyss kommit till Sverige eller som svensk inte jobbat något eller sparat något under ett helt liv. Resultatet var bekymmersamma 10.500,-  till 11.500,- netto/månad (man betalar inte skatt om man kvalificerar in i den gräddfilen vilket man gör om man inte har några synliga tillgångar/sparande). Att det varierade är för att politikerna valt att på pappret dela upp gräddfilen i gratis hyra och en garantipension. Men uppdelningen är knappt ens på pappret då man söker och får gräddfilspensionen via en enda blankett. Om man har synliga tillgångar är garantipensionen ca 7 tkr och i det fallet är den skattepliktig... Det finns fortfarande mycket att rätta till i "nya hårda Sverige".

3 kommentarer:

 1. Stort tack för de uppgraderingar som tillkommit bloggen det senaste, mycket bra info, det är uppskattat.

  Hur ser du på guldet och guldaktierna under resten av året? Min gissning är att aktierna fortsätter neråt, och att HUI bottnar mellan 325-375, dvs vi ska ner åtminstone 10% till. Om guldet håller nuvarande nivå eller börjar att stiga igen så kommer alltfler att inse den skeva värderingen och vi kan få en snabb resa uppåt. Ett mer pessimistiskt scenario är att guldet fastnar kring 1500-1600 och att sentimentet för juniorerna förblir dåligt under lång, kanske får vi se en hel del små företag gå under då kassan töms och det blir omöjligt att dra in pengar. Vad vi borde få se mer av så småningom är att midtiers och majors som har pengar i kassan börjar att köpa upp juniorerna.

  Apropå arbetslinjen så har jag väldigt svårt att förstå varför man inte sänker ersättningen för dem som lever på bidrag (upp till 35k brutto) när de är hemma med sina barn så att de snabbare kan komma tillbaka till arbete. Jag raljerar naturligtvis men det är inte snyggt när vi har en statsminister som inte verkar förstå skillnaden mellan bidrag och försäkring. I det svenska samhället så är det idag ok att utnyttja vissa ersättningar som t ex vab, rot, barnbidrag, rut, föräldrapenning, reseavdrag och ränteavdrag, men inte t ex akassa och sjukförsäkring. Medelklassen betalar mycket skatt men får också mycket tillbaka. Ett alternativ vore ju att rensa rejält bland dessa system, dvs även bland de som utnyttjas av starka väljargrupper som medelklassfamiljer, och använda frigjorda miljarder till skattesänkningar på arbete och sparande. Men folket älskar ju sina bidrag och politikerna älskar makten, just a fact of life.

  SvaraRadera
 2. Jätteskoj att du gillar förändringarna. Jag försöker ju skapa ett verktyg som är riktigt bra för mig själv och förhoppningsvis så blir det även allt bättre för andra.

  Jag hoppas du har fel om HUI :-) men är inte på något sätt tvärsäker om att du har det...

  Om politik så är det svårt. Jag pratar en del med vänner om hur det ska bli att återkomma till Sverige snart. Det svenska "välfärdssamhället" är ju inte på något sätt "stukat" utan det är ett av ytterst få västerländska högskattesamhällen som fortfarande inte är groggy av hårda slag. Ironiskt nog lär de socialdemokrater som INTE haft makten under den nu långa perioden av lyckad utveckling ta åt sig mycket av äran och prata om Reinfeldts och Borgs arbete som "bevis att svenska högskattesamhället" som koncept INTE nått vägs ände. 10% ledning för de rödgröna i senaste SIFO´n är mind boggling. Det är trots allt fortfarande så att hela Sverige´s närområde balanserar på ett rakblad samt att ingen har någon som helst aning om han ny fackförenings herrn är duktig eller inte. Politiken (som är framgångsrik) verkar ju vara att ligga lågt. Men jag erkänner att perspektivet med honom (Lövdén?) är klart mindre oroande än de tidigare kandidaterna med de fakta vi har nu. Politiker har en otrolig makt över folks vardagsliv i västvärlden så jag är inte precis den som säger att det kvittar vem man röstar på. Kanske är det just betydelsen av vem som väljs och det stora inflytandet dom har som är min största kritik mot samhället (och oron för återkomsten). Men mycket med att komma hem igen ska bli skojigt också. Som bekant är varken det Ungerska eller Thailändska samhället perfekt heller.... Kanske får man hoppas på HUI 800 och fundera över de där nya Singapore kopiorna som en del vill bygga på oljeplattformar på internationellt vatten. Liberala konceptstater med hård marknadsekonomisk prägel. Något för en framtida blogg här kanske...

  SvaraRadera
 3. Ja, de senaste tillskotten på bloggen är mycket uppskattade.

  Kan ej TA, men min amatörmässiga tolkning av HUI ser stöd vid 375 och 325, och skulle ej bli förvånad om vi ser 325 innan det vänder uppåt, men jag hoppas att vi är nära en botten. Ser man på HUI/spot däremot så befinner vi oss nära en 2008-botten.

  SvaraRadera