torsdag 10 maj 2012

10 års grafer för USD

För 10 år sedan var en Euro mindre värd än en USD.Kanske den grafen som svider mest för amerikanen i genomsnitt. Kanadensiska "Loonie´n".

Ett förlorat årtionde (eller mer) brukar man prata om i Japan, men för vem egentligen?

Utvecklingen mot Australiens valuta är inte vacker, vi pratar nära halvering på 10 år efter att AUD svackat senaste tiden.

Men man ska inte måla fan på väggen för det land som många ekonomer idag beskriver som det friskaste huset i ett dåligt område (best looking house in a bad neigbourhood). USD är på 10 år upp mot Argentinska peson med 20%...

Dessutom har vi ju amerikanska myndigheters ord på att inflationen i USA varit obefintlig.

Index för kärnkonsumentpriserna i USA det s.k core CPI har gått från 190 till 228 på 10 år dvs typ 1.8% inflation/år. Det ska tilläggas att om man låter saker som mat, bensin mätas så säger siffrorna att man gått från 180 till 230 dvs lite högre årlig inflation men fortfarande bara lite över 2,5% årligen.

Ok, men låt oss återvända till guld och titta på hur guld har klarat sig mot pappersvalutorna. Har du läst så här långt så är du väl liksom jag lite lätt imponerad över hur AUD fungerat som värdebevarare senaste 10 åren, dubblats mot USD och allt.
Jag ber om ursäkt för att jag "vänder upp och ner" och visar Guld i AUD snarare än AUD i guld. Men ni förstår poängen när ni tittar på charten ovan. Superstarka AUD har tappat långt mer än hälften av sitt värde mätt i guld. Ja, med statsobligationer hade man fått ränta men det ändrar inte den stora bilden.

När ni nu ser hur valutorna "klarat sig" mot varandra och mot guld. Hur tror ni kineserna och andra "handelsöverskottsländer" tänker? Kina tar som vi visat på bloggen in runt 40% av världsproduktion på årsbasis och vägrar släppa siffror på hur mycket guld man har i sina lager idag eller för den delen hur mycket Centralbanken handlar.

Lägg till ovanstående att läget ser ytterst prekärt ut för Japan och Euroland i närtid och för USA och Kina på medellång sikt. Är det i detta ögonblicket logiskt att guld skulle "ha gjort sitt" och att det "enda som kan rädda oss" är amerikanska statspapper med obefintlig ränta?

Kom bara ihåg att guldbolagsaktier inte är samma sak som guld... en ytterst vanlig tankevurpa misstänker jag.

Mish, vars blogg jag länkar till i rullen till vänster (blygsamt måste jag säga att jag tycker den rullen är suverän....) har hittat ett mycket intressant citat från Financial Times som illustrerar den värld vi lever i nu och som också är ytterst relevant för guld. Läs det senaste från "hökarna i Frankfurt":

The Bundesbank, the most hawkish of central banks, has signalled it would accept higher inflation in Germany as part of an economic rebalancing in the eurozone that would boost the international competitiveness of countries worst-hit by the region’s debt crisis.

A future German inflation rate above the eurozone average could be part of a natural adjustment process as crisis-hit countries pulled themselves out of recession, the Bundesbank argued in evidence to German parliamentarians submitted on Wednesday.

It followed comments at the weekend by Wolfgang Schäuble, German finance minister, backing stronger wage increases, which would boost domestic demand – benefiting other European countries exporting goods and services to Germany – but could drive German inflation rates higher.


Mish har alldeles rätt i att Tyskland skulle behöva hissa inflationen rätt rejält för att rätta till den löneinflation i syd som de facto förstört Euron som koncept. Känns orealistiskt för mig att 10 års skada ska återställas genom att tyskarna ska öka inflationen. Den snabbare och mer realistisk vägen är att bryta upp Euron i någon form. Saker går mot sin spets i Grekland och vi får se vad det blir katalysator för.

3 kommentarer:

 1. Intressanta grafer. Dock skulle nog ganska många anse att USD var kraftigt övervärderad för 10 år sedan, varför deprecieringen mot andra valutor/guld etc. till viss del handlar om korrigering till "korrekt" värde.

  Själv är jag faktiskt positiv till USD på lite sikt. Ny teknik har ju inneburit tillgång till extremt billig energi (gas (shale) som i stor utsträckning prissätts lokalt/regionalt), ökad oljeproduktion (mkt tack vara shale) där peaken i USA för 40 år sedan ser ut att passera inom bara några år, svag valuta vilket ökar konkurrenskraften, de inte längre lika stora fördelarna att förlägga produktion i Kina etc. etc. är några av anledningarna.

  Jag tror möjligen att vi har en ny industriboom i USA att vänta det kommande decenniet. Jag är nog hur som helst inte lika negativ till USAs utsikter som många andra.

  SvaraRadera
 2. Instämmer, det pågår en fullständig revolution inom amerikansk energi-industri, både inom gas & olja. Obama har dessutom lyckats "låsa in fördelarna för USA" genom att diverse pipelines och gas exportanläggningar "tyvärr av miljöskäl" inte kan godkännas.

  Den stora förloraren är Kanada och logiken säger att på sikt kommer den exportinfrastruktur som stoppas av Obama istället hamna i Kanada. USA behöver inte kanadensisk gas och varför ska Kanada acceptera 20 usd lägre pris per fat olja för olja som dessutom är av bättre kvalitet än Brent.

  Min poäng var inte så mycket att USA är på fallrepet som att peka på det absurda att alla är så JÄTTEPOSITIVA till ett USA som fortfarande har väldigt stora problem man inte tacklat, t.ex ett dubbelt så stort budgetunderskott som andel av BNP som Eurozonen om man skulle behandla den som en enhet. "Best looking house in a bad neighbourhood" är rätt träffsäker kommentar.

  Det enda jag inte direkt håller med om i din kommentar är möjlig industriboom i USA. Depricieringen av valutan borde inte räcka för att locka tillbaka producerande företag som jag ser det, speciellt inte om vi inte ser kraftigt höjda energipriser.

  Kan tillägga att jag själv också är positiv till USD mot YEN. AUD beror på vad som händer i Kina och Euro´n, ja problemet är väl att vi inte vet vad den valutan innefattar om 2 år, dvs det känns svårt att gissa hur den kommer gå.

  Tillbaka till energiboomen i USA: Är det inte fantastiskt hur EU staterna frenetiskt (av miljöskäl) blockerar den gasboom som ger USA nästan gratis gas under denna kris medans EU istället tycker sig har råd att betala flera ggr högre priser av Gazprom. Helt obegripligt. Länder som Tyskland, Frankrike, Polen, Rumänien, Bulgarien skulle alla kunna skära ner sin importnota för gas men av miljöskäl är det förbjudet som i USA ger folk & företag enorm lättnad i gas&elräkningar precis när det behövs som mest.

  SvaraRadera
 3. Tyskland avvecklar kärnkraften och sätter sig i knät på den ryska björnen, verkar oerhört korkat ur många perspektiv.

  Apropå journalister med mp-preferans; jag har jobbat med naturvetenskaplig forskning i 15 år och i mitt tycke så är koldioxidhotet kraftigt överskattat, och forskningen och journalistiken kraftigt politiserad. Hur många vet t ex att koldioxidens bidrag till växthuseffekten är logaritmiskt avtagande? Det rapporteras nästan aldrig i media.

  SvaraRadera