lördag 28 april 2012

Katastrof


Bilderna lånade från Mish, som är en av de bloggar (i rullen till vänster) som tillhör allmänutbildning att läsa regelbundet. Bloggare ska ju provocera lite utöver det vanliga... och Mish får utan tvekan fram sitt budskap om... ja... att det ser illa ut. Vad idag tyder på att vi inte kommer se 30% arbetslöshet i Spanien eller för den delen horribla 60% ungdomsarbetslöshet. Vad händer med ett land när ekonomin spårar ut så fullständigt?

Mish: "Eventually will come a time when a politician will hold up a copy of the EMU treaty, declare it null and void, and the debt null and void right along with it. That politician will be elected."

Mitt enda egna bidrag till Mish´s slutsatser är att peka på att Spanien har en rätt låg statsskuld, problemet ligger i bankerna som finansierade byggboomen i landet. För mig låter det som att skulderna huvudsakligen är "inhemska"... kort sagt... devalvera snararast....

I pressen i övrigt så kan man läsa om hur Frankrikes kommande president (med stor sannolikhet) är ute och säger att besparingar tänker vi inte göra, det är inte okej att Tyskland ska tvinga på oss eller övriga EU uppföranderegler budgetmässigt och så hade han idéer om att fler personer skulle pensioneras. Jag kippar efter andan, konstaterar att vi kan har ett nytt politiskt EU-klimat inom mkt kort och jag skulle ljuga om jag sa annat än att jag som trebarnsfar är orolig för Europa.

Att läsa om hur Tyskland och Frankrike vill stoppa den fria rörlighet över gränserna som vi så stolt beskrev för barnen som ett mänsklighetens framsteg över ondskan när vi rullade över förfallna gränsposteringar (Polen till Slovakien) förra sommaren... ja det är en kniv som vrids om i en... inget snack om det.

Sverige har klarat sig otroligt bra. Jag säger inte att vår regering är unikt duktig men jag konstaterar att även andra länder i norr som Holland nu dras in i eländet. I denna stund tycks det som att svenskarna tänker välja en Socialdemokrati vars främsta egenskap är att "hålla käften så att vi inte upprepar debaclet från Juholt-tiden"... Japp, jag hoppas också att han fackföreningsgubben från Metall vad han nu hette är bättre, men det är svårt att veta vad han står för.

Låt mig slutligen byta ämne fullständigt för att illustrera ngt helt annat:
Källa Sovereign Man:
I was approached recently by a member of our Sovereign Man community who filed the paperwork to relinquish US citizenship some time ago. Long story short, after an incomprehensibly long wait, the US government finally sent him a reply: Application DENIED.

Absolutely shocking. That you even have to 'apply' to relinquish what you never signed up for is intellectually insulting. That you cannot do so freely, and immediately, is nothing short of totalitarian.

Också med SM som källa: Det par som funderar på att skaffa barn och samtidigt är intresserade av att se världen, en möjlighet att studera närmare är att föda barn i Brasilien. Barnet blir enligt uppgift brasiliansk medborgare och föräldrarna får gräddfil till medborgarskap. En liten varning i sammanhanget är att för inte så länge sedan var denna metod populär för att få fotfäste i USA. Nu beskrivs det horribla historier hur framgångsrika människor i centralamerika som aldrig tagit ett eget steg på amerikansk mark (dvs lämnat före ett års ålder och aldrig återvänt) får hotfulla brev om att dom ska deklarera senaste årtiondenas inkomster....

När krubban är tom börjar hästarna (politikerna) bitas. Låt oss fröjdas över att vi inte är där i Sverige....

Min åsikt är att när något går så fel som det gjort med EU projektet så måste man avbryta och återvända till den del som är frisk. För mig är det en tullfri ekonomisk zon och målet att ha fri rörlighet för invånarna. Jag har en obehaglig känsla av att om vi inte snabbt backar från Euron som bred valuta så riskerar det som var tänkt att knyta samman länderna bli något som håller oss isär årtionden.

Kort sagt, tillbaka till minsta gemensamma nämnare för Europa och utvecklas i lugn och ro därifrån, historien lär oss att Europa får inte misslyckas och för den delen att om det misslyckas så berörs även vi 9 miljoner i Sverige. Med en rejäl satsning på marknadsekonomi och frihandel och mindre av bidragssamhälle så finns det fortfarande hopp för vår kontinent. Under överskådlig framtid behöver dock den framtiden vara utan alltför aktiv integration mellan staterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar